Jump to content

Ново на књижарским полицама


Corey

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

A sto samo sa srpskog govornog podrucja?

Ма што да не, само качи шта има ново и вани : )

Да вратим стари пост, изгубљен враћањем на првобитну верзију форума


Poljska-Avangarda_korice.jpg

ПОЉСКА КЊИЖЕВНА АВАНГАРДА 1917–1939

Програми и манифести

приредила Бисерка Рајчић

прво издање, 2011, 20 х 24 цм, 512 стр., броширан повез, латиница

ISBN: 978-86-519-0577-6

4.320,00 РСД

Пољској књижевној авангарди, која је у Србији досад била мало позната, насталој у периоду од 1917. до 1939. године, Службени гласник у колекцији „Авангарда“, први пут посвећује две обимне и богато документоване књиге полонисткиње Бисерке Рајчић, које су плод њених вишедеценијских истраживања овог сегмента пољске књижевности XX века. Прва садржи програме, прогласе, протесте, полемике појединих праваца и група (експресионизам, формизам, сферизам, футуризам, Краковска авангарда, Жагари, четворопрег, артес, јидиш авангарда) и богато је илустрована, а друга књига представиће, такође први пут, авангардну поезију, прозу и драму припадника поменутих пољских група и праваца у преводу на српски језик, уз исцрпне коментаре, биограме и сажету историју пољске авангардне књижевности од 1917. до 1939. године. И прва и друга књига, по свом обиму и богатом садржају, јединствене су у литератури која се бави овим феноменима авангардне књижевне уметности.

Будући да се већина авангардних стваралаца бавила различитим уметничким областима, поменути авангардни правци и групе приказани су кроз књижевност, позориште, посебно кроз ликовну уметност. Сви авангардни часописи (Гга, Извор, Скретница, Линија, Жагари, Јунг јидиш, Халастра, Јунг Вилне, Формисти, Маске, а. р., Блок, Праесенс, Нова уметност, Алманах Нове уметности, Дизалица, Чартак и др.) објављивали су ликовне прилоге, позоришну и филмску критику илустровану фотографијама, фото-монтажама, плакатима и репродукцијама најновијих дела пољских уметника. Својим изузетним визуелним/ликовним рукописом, те богатим драгоценим садржајем, Пољска књижевна авангарда Бисерке Рајчић представља велики уметнички, издавачки подухват и догађај у српској култури. Неспорно, капитално дело!

http://www.slglasnik.com/biblioteka-knjizevne-nauke-kultura-i-umetnost/knjizevna-istorija/kolekcija-avangarda/poljska-knjizevna-avangarda-1917–1939

Текст из Политике

Пољска књижевна авангарда

Монографију приредила Бисерка Рајчић, а објавио „Службени гласник”

Jezi.jpg

Јежи Хулевич: „Две играчице и фаун”, уље на платну (1934)

У Клубу књижари галерији „Гласник”, представљена је књига: „Пољска књижевна авангарда 1917–1939” (Програми и манифести), коју је приредила Бисерка Рајчић. О овом капиталном делу, на више од петсто страна, говорили су Милка Зјачић-Аврамовић, Гојко Тешић и Бисерка Рајчић. Лепотом књиге бавио се Горан Ратковић.

Пољској књижевној авангарди, која је у Србији досад била мало позната, насталој у периоду од 1917. до 1939. године, „Службени гласник”, у колекцији „Авангарда”, први пут посвећује обимну и богато илустровану монографију полонисткиње Бисерке Рајчић, која је плод њених вишедеценијских истраживања овог сегмента пољске књижевности 20. века. Прва, недавно објављена књига, садржи програме, прогласе, протесте, полемике појединих праваца и група (експресионизам, формизам, сферизам, футуризам, Краковска авангарда, Жагари, четворопрег, артес, јидиш авангарда) и богато је илустрована.Друга књига представиће, такође први пут, авангардну поезију, прозу и драму припадника поменутих пољских група и праваца у преводу на српски језик, уз исцрпне коментаре, биограме и сажету историју пољске авангардне књижевности од 1917. до 1939. године. Реч је о јединственом издању, по свом обиму и богатом садржају.

Будући да се већина авангардних стваралаца бавила различитим уметничким областима, поменути авангардни правци и групе приказани су кроз књижевност, позориште, посебно кроз ликовну уметност. Сви авангардни часописи (Гга, Извор, Скретница, Линија, Жагари, Јунг јидиш, Халастра, Јунг Вилне, Формисти, Маске, а. р., Блок, Праесенс, Нова уметност, Алманах Нове уметности, Дизалица, Чартак) објављивали су ликовне прилоге, позоришну и филмску критику илустровану фотографијама, фотомонтажама, плакатима и репродукцијама најновијих дела пољских уметника. Својим изузетним визуелним (ликовним) рукописом, те богатим драгоценим садржајем, „Пољска књижевна авангарда”Бисерке Рајчић, речено је, представља велики уметнички, издавачки подухват и догађај у српској култури. Гојко Тешић је нагласио да овакву монографију немају ни Пољаци.

Овај својеврсни зборник, истакла је Бисерка Рајчић, плод је њених вишедеценијских проучавања пољске међуратне авангарде у периоду од 1917. до 1939. године. У прву књигу ушли су само програми и манифести књижевне авангарде и неки текстови везани за позориште, односно за улогу драме у позоришту после „велике позоришне реформе”, у чије поклонике су спадали и Пољаци. Да би представа о пољској међуратној авангарди била комплетна, најавила је Бисерка Рајчић, она управо припрема „Антологију пољске авангардне поезије, прозе и драме”, стваралаштва насталог, такође, у периоду од 1917. до 1939. године.

З. Р.

објављено: 12.01.2012

http://www.politika....angarda.sr.html


Fenomenologija.jpg

ФЕНОМЕНОЛОГИЈА И ВИШЕЗНАЧНОСТ КЊИЖЕВНОГ ДЕЛА

Драган Стојановић

прво издање, 2011, 15,7 х 23 цм, 232 стр., тврди повез, ћирилица

ISBN: 978-86-519-0927-9

864,00 РСД

Двосмислица је омиљено средство изражавања пророка – питијски говор! – и дворских будала. Добар део свог успеха и угледа ове две професије захваљују употреби нејасних и вишесмислених исказа.

Уколико се пророчанство не испуни, двосмисленост са којом је изречено обезбеђује одступницу: оно није ни требало да буде схваћено тако као што је схваћено, већ другачије, оно значи и нешто друго.

Слично је с дворским будалама: њихове игре речи имају више значењских планова. Под плаштом лудости луда говори и оно што се озбиљно и разговетно не би смело рећи, шеретлук постаје спроводник истине, нечег што се крије. Али, ако у таквим шалама постоји један недослован план, који садржи поенту, ’прави’ смисао, увек постоји и буквално значење које будалу извињава и ствара јој одступницу. Она и јесте ’будала’ зато што (тобоже) не мисли даље од дословног и непосредно присутног; у томе је њена мудрост. Да ова одступница, обезбеђена простором за узмак од недословног до дословног, од довитљиве и лукаве инсинуације до наивне и безазлене простодушности, није сигурна, говоре многи случајеви немилости у коју су падали они који су се шалили, ако су дирали у оно што није требало, макар то било и на двосмислен, духовит и љубак начин.

http://www.slglasnik...-књижевног-дела

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

MALI_KASAPIN_4f77786b8ef1e.png

Mali kasapin

Autor: Makejb Patrik;

Cena: 675.00 din.

u prodaji, broširani povez, 189 strana, 20 cm, latinica

Tiraž: 1500

UDK: 821.111(415)-31

Beograd 2012.

1. izdanje

ISBN 978-86-88335-18-8

prevodilac Milajić Aleksandar;

Izdavac: Booka

Izdavačka kuća Booka objavila je roman najcenjenijeg irskog pisca današnjice Patrika Makejba “Mali kasapin“.

Roman “Mali kasapin“ je odmah po objavljivanju postigao kultni status, a autoru doneo nagradu za najbolji irski roman godine i uvršten je u najuži izbor za nagradu “Buker“.

Fransi Brejdi, živopisni, oštroumni klinac koji odrasta u teskobnom irskom gradiću glavni je lik i narator ovog sjajnog romana. Međutim, Fransi je sve samo ne sladak dikensovski junak. Kako priča odmiče, čitalac polako shvata da se upakovana u duhovitu, na trenutke urnebesno smešnu crnohumornu oblandu krije napeta i jeziva priča o ludilu koje će polako zavladati glavnim junakom i nagnati ga na nezamislivo nasilje.

Patrik Makejb (1955) je nakon objavljivanja romana “Mali kasapin” iz potpune anonimnosti stigao na sam vrh savremene ostrvske književnosti. Osim što je osvojio prestižnu ”Irish Times-Aer Lingus” nagradu za najbolji irski roman godine i ušao u najuži izbor nominovanih za nagradu “Buker”, postao jedan od najprevođenijih i najčitanijih irskih pisaca današnjice.

Veliki uspeh doživeo je i romanima “Breakfast on Pluto” (1998, najuži izbor za nagradu “Buker”) i “Winterwood” (2006, Irish novel of the year). Po romanima “Mali kasapin” i “Breakfast on Pluto” irski režiser Nil Džordan snimio je filmove, za prvi je osvojio Srebrnog medveda za režiju na festivalu u Berlinu, dok je drugi proglašen najboljim irskim filmom godine. Patrik Makejb glumio je epizodne uloge u oba filma.

Jedan je od organizatora “The Flat Lake” književnog festivala, najvećeg te vrste u Irskoj kao i “Clones Film” festivala koji se održava u njegovom rodnom mestu.

Nakon višegodišnjeg boravka u Londonu vratio se u Klounis gde i danas živi sa suprugom i dve ćerke.

http://www.booka.in/index.php/Savremena-knjizevnost/MALI-KASAPIN/garden_flypage.tpl.html


Sabrane-price-1.jpg

САБРАНЕ ПРИЧЕ 1 и 2

Хулио Кортасар

превела Александра Манчић, прво издање, 2012, 13,5 х 20 цм, књига 1 – 712 стр., књига 2 – 568 стр, броширан повез, ћирилица

ISBN: 978-86-519-1172-2

2.700,00 РСД

http://www.slglasnik.com/насловна-хедер/сабране-приче-1-и-2


Bela-Hamvas_Riznica-predaka_Korice-1.jpg

ВЕЛИКА РИЗНИЦА ПРЕДАКА

Бела Хамваш

превео Сава Бабић, прво издање, 2012, 11,5 х 19,5 цм, 500 стр., броширан повез, ћирилица

ISBN: 978-86-519-0796-1

1.296,00 РСД

http://www.slglasnik.com/насловна-хедер/велика-ризница-предака


kalendar%2Bmaja.jpg

Posle dve knjige priča i dva romana, za koje je dobio sve hrvatske prozne nagrade, Ferić je šest godina pisao svoj novi, dosad najambiciozniji roman. Reč je o obimnoj knjizi koja je istovremeno i društvena hronika zagrebačkog života druge polovine XX veka, hronika jedne burne i neobične ljubavi i nostalgična priča o odrastanju To je roman o ljubavi i njenim demonima, o ljubavi koja dolazi u najrazličitijim pojavnim oblicima i intenzitetima, roman o žudnji koja nas ispunjava i uništava. Takođe i roman o prolaznosti, o vremenu koje ne oblikuje samo sadašnjost nego menja i prošlost, roman o starosti i slabosti. Kalendar Maja kompleksno je delo koji se sastoji od više romana, a opet, sve je u njemu povezano i utkano jedno u drugo. Roman širokih poteza, sa obiljem brilijantnih minijatura...

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

ЕНДИ ВОРХОЛ И СТРАТЕГИЈЕ ПОПА

Горан Гоцић

друго издање, 2012, 13,5 х 20 цм, 304 стр., тврди повез, латиница

ISBN: 978-86-519-0741-1

864,00 РСД

Endi-Vorhol_Ibercig.jpg

Уз детаљну анализу филмских и сликарских радова вероватно најважнијег америчког уметника друге половине XX века, аутор поентира на трезвеном и социолошки утемељеном прегледу митологије популарне културе, фокусирајући се на период од 1955. до 1975. Kњига је написана несвакидашњом дедуктивном методом и релативно једноставним, информативним стилом упркос комплексности теме коју објашњава, и није намењена само уже-специјализованој публици.

http://www.glasnik.rs/гласник-препоручује/енди-ворхол-и-стратегије-попа

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...