abohac Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 (edited) Pošto je klok i7 950 133, ram mi je na 1600, i klokovao sam ploču da bi to podržala. Jel sam se zeznuo kad sam uzimao ram na 1600 i da li bi dobio nešto stavljanjem rama na 1333? Edited January 5, 2012 by abohac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Kako misliš dobio nešto stavljanjem na 1333, spuštanjem frekvencije možeš samo da izgubiš. Doduše radi se o razlici neprimetnoj u radu i nesintetičkim testovima, ali svejedno nećeš spuštanjem frekvencije dobiti ništa. Ovo prvo nisam razumeo. Svaka krštena ploča ima setovanje frekvencije RAM-a nezavisno od FSB-a, BCLK-a ili kako god se zvao osnovni klok procesora i čipseta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abohac Posted January 5, 2012 Author Report Share Posted January 5, 2012 Kako misliš dobio nešto stavljanjem na 1333, spuštanjem frekvencije možeš samo da izgubiš. Doduše radi se o razlici neprimetnoj u radu i nesintetičkim testovima, ali svejedno nećeš spuštanjem frekvencije dobiti ništa. Ovo prvo nisam razumeo. Svaka krštena ploča ima setovanje frekvencije RAM-a nezavisno od FSB-a, BCLK-a ili kako god se zvao osnovni klok procesora i čipseta. Ok, drugim rečima: ako mi je bus cpu-a 133, koji ram treba da stavim? Uostalom ajde da promenimo pitanje, imam 2x2 gb rama i apgrejdovaću, mislio sam da stavim još 2x2 gb istog rama (kingston hyper-x 1600), ali me zanima da li ima neka brža i optimalnija kombinacija, ne bi mi bio nikakav problem da prodam ovaj ram koji imam? proc je i7 950 a ploča je msi pro-e i podržava 3channel. šta da stavim tj da li samo da dodam još 4gb istog? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 (edited) Takt RAM-a ne računaš prema frekvenciji procesora, to oću da ti kažem. Ako si kupio RAM na 1600, stavi ga na 1600, Cell Menu -> Memory Ratio. Optimalna varijanta je da kupiš još 2 GB i formiraš triple channel. Edited January 5, 2012 by voodoo_ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abohac Posted January 5, 2012 Author Report Share Posted January 5, 2012 Takt RAM-a ne računaš prema frekvenciji procesora, to oću da ti kažem. Ako si kupio RAM na 1600, stavi ga na 1600, Cell Menu -> Memory Ratio. Optimalna varijanta je da kupiš još 2 GB i formiraš triple channel. Jel brže da imam 6gb 3kanalnog nego 8gb jednokanalnog? U pitanju je isključivo gaming. Jel misliš da će 6 biti dovoljno za narednih par godina ili će igre možda postati toliko zahtevne da će im trebati 8gb? Jel može 3kanalni da radi u kombinaciji od 12gb, pošto ploča ima 6 slotova tj podržava 24? Možda je najpametnije da uzmem sada 6gb trokanalnog i da stavim još 6 ukoliko ikad do sledeće mašine igre postanu toliko zahtevne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Igrama će trebati 8 GB jedino kad krenu da pišu 64-bitne igre, a to neće skoro. Ja bih ipak išao na 6 ili 12 GB, kad već može. Za gejming je i 6 puna kapa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abohac Posted January 5, 2012 Author Report Share Posted January 5, 2012 Igrama će trebati 8 GB jedino kad krenu da pišu 64-bitne igre, a to neće skoro. Ja bih ipak išao na 6 ili 12 GB, kad već može. Za gejming je i 6 puna kapa. 10x voodoo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rev Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 (edited) Topic hijack inc! Vudi imam 2x1gb DDR2 na GA-P35-DS3L u dual channelu. Kontao sam da ih zamenim sa 2x2gb ali mi je naletela odlična ponuda za jedan modul od 2gb, isto 800mhz i isto Apacer. Ono što me zanima jeste kako da najefikasnije poređam te memorije i koliko će nedostatak dual channela uopšte uticati na performanse? Fala vi Edited January 5, 2012 by rev Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sh Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 (edited) Ne znam cemu tolika frka oko kloka memorije, imam 4x4gb kingston hyper-x 1600mhz, e sad drzao je na 1333 ili na 1600 ne primecujem ama bas nikakvu razliku :) Naravno to sam sve testirao na programima za render posto se time bavim, za drugo ne mogu da tvrdim sa sigurnoscu. Edited January 6, 2012 by sh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 Ja mislim da postoji i neki asimetrični dual channel, kad su popunjena oba kanala ali ne istom količinom, tako da samo zabadaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 uzmi memorije, nece biti jeftinija u buducnosti to je sigurno... bf3 recimo radi neuporedivo bolje sa 8 nego sa 4 gb rama 64bit u 2012 godini za gejming se podrazumeva Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 Ja mislim da postoji i neki asimetrični dual channel, kad su popunjena oba kanala ali ne istom količinom, tako da samo zabadaj. E duvu, ja imam 3x2gb na onoj mojoj ploci verovatno u tripl chenlu. Ako bi uzeo jos 2 oce to onda raditi u 2x dualchenlu?I ne rece mi nista za one baterije za lenovo. Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 Pa nemam još nikakve informacije u vezi sa baterijama za Lenovo Ako imaš i5-750, on radi samo dual channel tako da guraj slobodno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 Jok imam onaj i5 2500k Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 A, pa i on je dual isto, uzmi još 2 GB slobodno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StormScion Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 @abohac ma 3x2gb je vise nego dovoljno. Quote Is the destiny of mankind controlled by some transcendental entity or law? Is it like the Hand of God hovering above? At least it is true that man has no control, even over his own will Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts