Jump to content

Први српски филм


Recommended Posts

Prvi srpski film

u oba slučaja u podnaslovu topika je sramno. prenosim komentar koji sam ostavio a pitanje je da li će objaviti.

---------------------------------------

RTS: "Први српски филм

На свечаности у новом здању Кинотеке биће приказани делови дигитално рестаурисане копије првог српског играног филма "Живот и дело бесмртног вожда Карађорђа" из 1911. године, у режији Чича-Илије Станојевића."

Ovo je ili svesna laž ili elementarno nepoznavanje srpskog filma novinara koji je preneo ovu vest. Prvi snimljeni srpski film je "Ulrih Celjski", dok je ovde navedeni film "Karađorđe" drugi snimljeni, međutim zarad simbolike koju nosi film "Karađorđe" je bio prvi projektovani. Da je taj novinar želeo da zaradi novac koji mi građani plaćamo vrlo lako bi došao do ovog podatka, pre svega što je ista ta Kinoteka prikazala film "Ulrih Celjski" 2006. godine.

---------------------------------------

da, bio sam besan :)

postoje samo dve istine na ovom svetu:

1). djape je najbolji frajer

2). zemlja je plocha

Link to comment
Share on other sites

ako si napisao pre Star Warsa i ako je Lukas procitao i potom napisao scenario po tvom delu onda jeste. sa druge strane ovde nije rec o plagijatu vec o tome da je prvi film snimljen, montiran i finisiran u Srbiji upravo "Ulrih Celjski", a da je "Karadjordje" snimljen, montiran i zavrsen nesto kasnije, ali da je iz politickih razloga prvi doziveo projekciju. ako je prvi doziveo projekciju to ne znaci da je prvi film.

postoje samo dve istine na ovom svetu:

1). djape je najbolji frajer

2). zemlja je plocha

Link to comment
Share on other sites

Da, ali ako niko nije imao prilike da ga vidi, nije bitno ni da je snimljen sto godina ranije (bez obzira na okolnosti).

"You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?"

 

"By my deeds I honour him, V8."

 

Link to comment
Share on other sites

Moram priznati da nevidim razlog zašto bi neko svesno lagao o ovome? Da bi neko lagao o ovome mora da ima neki cilj, ako je cilj lični, onda razumem, ali ako je opšti onda ne vidim kako će to proći u javnosti, jer ne vidim šta će dobiti time što će opšta populacija misliti jedno umesto drugo, tj. ne vidim manipulativnu notu.

Za oba filma postoje argumenti da budu prvi, jedan je prvi snimljen, drugi prvi prikazan. Ali mogu da kažem iz muzičke prakse da kompozicija koja se prva objavi je ona koja se vodi u obeležavanju kao prva, iako je kompozitor pre nje mogao da napiše 10 kompozicija koje će neizmenjene kasnije objaviti redom kojim je odlučeno. Ako se zadržimo na tom primeru za muzikologe je značajno koja je kompozicija prvo stvorena zbog analize života i dela umetnika.

Mene zanima zašto je to tebe Odd toliko pogodilo, jer moguće je da grešim pošto ne znam istoriju nastanka tih filmova, niti zašto je toliko bitno koji je prvi u ovom trenutku?

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Peđa pajseru, jel prvi u maratonu onaj koji istrči 42,195km ili onaj koji prvi prođe kroz cilj?

btw, "maraton" je prvi istrcao lik koji je nosio poruku sa proglasenjem pobede, a ne koji je prvi prosao kroz cilj buduci da je trka prvi put organizovana xyz godina kasnije. prema tome ovim potvrdjujes moju spiku koji je zapravo prvi srpski film. ja apsolutno nemam nacionalisticki, kao ni antinacionalisticki, ali istorija (po mom misljenju) bi trebala da bude zabelezena onakva kakva jeste.

pajseru :P ;)

postoje samo dve istine na ovom svetu:

1). djape je najbolji frajer

2). zemlja je plocha

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...