Jump to content

The Future of strategy games

brue

Recommended Posts

Dakle to shto vi hocete nece postojati skoro nikada osim u realnosti :). Kljucna rec je Real-Time Strategy Games, a ne simulacije realnih situacija koje mozda obavaljaju na nekoj visokoj vojnoj shkoli u okviru NATO-a ili Rusije ili shta vec...

pa procitaj onda wall of text kad vec odgovaras jebo ga ti:)

naveo sam total war serijal kao manje-vise uspesan rts bez mnogo kanterisanja, a napisao sam u postu i zasto to mislim (vreme potrebno jedinici da izvrsi zadatak/predje neku razdaljinu, vizuelno kontanje i predikcija, jedinica se sama bije kad uleti u fajt itd). dakle, tw serijal sam igrao na visokom nivou iako je fajt rts, upravo zato sto nema kanterisanja. cak i kod velikih fajtova ne klikces mahnito po ekranu.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

• Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

pa procitaj onda wall of text kad vec odgovaras jebo ga ti:)

naveo sam total war serijal kao manje-vise uspesan rts bez mnogo kanterisanja, a napisao sam u postu i zasto to mislim (vreme potrebno jedinici da izvrsi zadatak/predje neku razdaljinu, vizuelno kontanje i predikcija, jedinica se sama bije kad uleti u fajt itd). dakle, tw serijal sam igrao na visokom nivou iako je fajt rts, upravo zato sto nema kanterisanja. cak i kod velikih fajtova ne klikces mahnito po ekranu.

Dulio jesi probao RUSE? Nisam je ja igrao, ali vidim da je to taj koncpet koji bi ti se možda svideo. Inače u total waru taj rt deo je sekundaran, primarni je ipak onaj potezni što se odvija na mapi.

У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. 
Радоје Домановић - "Страдија" 1902. -

Koliko sam ja pratio TW fajt svi su se zalili da je na viskom nivou to obican klikfest tako da me iznenadjuje tvoja konstatacija :). Procitao sam ti tekst do pola ali pishem neki rad za faks u isto vreme, a josh je proshla ponoc, pa reko da ushtedim malo vremena [:D].

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

pa rome je klikfest, sogun i medieval nisu uopste, medieval 2 manje od romea, a vise od ova dva, a empire nisam igrao:)

ali cak i rome je cetrdeset puta manji klikfest od standardnog rts naslova... cisto fizicki i mehanicki to moze da se zakljuci, ne mora ni da se igra:)

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

nisam probao ruse, cuo sam OPRECNE stavove:) al mogo bi.

Oprečne stavove tipa rurovci flejmuju dok kuzmanović fapuje i daje ocenu 90 :D

To je i mene zabunilo, zato je nisam ni skidao s neta :D

У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. 
Радоје Домановић - "Страдија" 1902. -

Solidna? Šta joj nedostaje?Zaraznost? Ma daj, igra za decu, nedostaje joj veza sa stvarnošću.

Da ima nekih solidnih rešenja, ima. To im svaka čast.

Kurčina za Calia ako nije igrao Sudden Strike u multyju...ako smo već na teritoriji WW2 rts strategija [:D][8D]

Imam jedan san, josh odavno kada sam bio mladic pa smishljao sa drugarima kakvu bi igru voleli.

MMO u kojem jedan ili vishe igraca (stratega) igra na "nivou" pogleda RTS-a i izdaje naredjenja u odnosu na situaciju a na "nivou" terena drugi igraci (oni koji igraju peshadiju, avione, tenkove, radnike itd) pokushavaju da ispune zadato. Neshto kao Battlefield npr. Kombinacija RTS-a i FPS/RPG MMO-a. Ajoj shto bi to moglo da jebe kevu :).

Shattered Galaxy na top nivoima :)

End of Nations pokusava nesto slicno.

Ako si ozbiljno igrao bilo koji MMO koji je teshko okrenut ka PvP-u (ne Wow :P) onda znash da u svakom od njih uvek postoje ljudi koji tu funkciju vec obavljaju. Ono shto bi ja uradio, institucionalizovao bi tu funkciju dajuci im shiru perspektivu od ostalih igraca, radi laksheg obavljanja te funkcije.

Shta bi tacno bio njegov zadatak, to ne mogu da ti kazem jer dalje od koncepta nisam ishao. Plan mi je bio da razradim sistem, ali jednostavno nikada nisam to uradio. Mozda ako zaradim silne pare, odem u penziju kao mladic, i onda se zajebavam sa time.

Ajde da banalizujem sitem. Npr uloga "stratega" je kao igra SC-a. On zadaje zgrade, pravi jedinice i naredjuje radnicima da kopaju. Razlika je u tome shto radnici i jedinice nemaju AI (ili imaju ako ih ne preuzme igrac). Mozda bi trebalo da umesto "strateg" stavim "puppet master" [:D]. Zmishljam lude korejce koji bi ispizdeli shto ne mogu da rade mikro [:D].

edit - vidim li da je neko od vas napravio igru od ove ideje a da mene nije zvao da radim na projektu i poshteno zaradim hleb od svoje ideje ima da ispizdim i da vas tuzim [:D]. Lucky ce da mi obezbedi logove!

koliko puta sam sa ortacima razglabao na tu temu nemozes da verujes :) a eto slicna situacija i sa nekima ovde :)))

eto to je future of strategy games

p.s. RUSE je govnjivo govnato genericko govno

fallout_table.gif

• 1 month later...

Dižem temu iz mrtvih da skrenem pažnju na King Arthur. U vreme kad se pojavila dopala mi je šaka izbagovana verzija koja se komplikovano pokretala, pa sam je batalio.

Pre neki dan se nakanim da je probam, i oduševio sam se. Igra je odličan naslednik Master of Magic sa dodatkom avanturističkog koncepta.

Dosta toga nisam video u drugim igrama. Za razliku od Shoguna u kome smena godišnjih doba ima zanemarljivi attrition u toku zime, ovde svako godišnje doba ima svoje atribute, i mora se dobro planirati da ne bi zaglavio zimu kampujući usred nedođije dok protivnik prikuplja u gradovima hordu.

Ali najveći novitet su heroji, kojima možete dati zemlje na upravljanje, ženiti ih, i slati u avanture. Ovo mi je čak i najinteresantniji deo, jer su u pitanju kvalitetne priče sa višestrukim izborom na koji utiču statovi kralja, kao i stavovi vitezova koji su na zadatku.

I naravno, treba pomenuti alignment točak, koji prati orjentaciju kralja na osnovu njegovih odluka (hrišćanstvo/paganizam, pravda/tiranija).

Ko nije igrao, topla preporuka. Ko jeste, znajte da se radi na King Arthur 2.

Igrao sam tu izbagovanu verziju koju je kali pomenuo, i iako je imalo dosta zajebanih bagova preshao sam je...iako je zapravo nisam zavrshio nikada doshao sam do poslednje 2-3 bitke koje me je prosto mrzelo da odigram jel su grind na najtezem nivou tezine na kojem sam ja igrao.

Odlican koncept, i totalwar igre bi imale puno da nauce od King Arther the Wargame-a kako je pun naziv igre. Sa novom ekspanzijom cujem da je odlicna igra, ocishcena od bugova sa dodadim koceptima. Definitivno jedna od najboljih igara, a samim tim i strategija, posle 2000 godine.

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

Odlican koncept, i totalwar igre bi imale puno da nauce od King Arther the Wargame-a kako je pun naziv igre. Sa novom ekspanzijom cujem da je odlicna igra, ocishcena od bugova sa dodadim koceptima. Definitivno jedna od najboljih igara, a samim tim i strategija, posle 2000 godine.

King Arthur the Roleplaying Wargame ;)

Jedina bitna zamerka je AI koji je opasno retardiran.

Hvala na ispravci [:D]. Nije losh trejler, ali me vishe interesuje sama igra jer je definitivno pomak u odnosu na vec izlizani koncept total war-a.