beep Posted January 28, 2011 Report Share Posted January 28, 2011 Ako pričamo potpuno otvoreno, ja nemam pojma koliko ima sad agencija i organizacija koje mogu da uzimaju ljudima pare zbog toga što ovi u svojim objektima puštaju muziku. Najiskrenije – pojma nemam. Ja sam oduvek mislio da “spokoj čuva Sokoj”, međutim, onda su krenuli da se ubacuju neki dodatni, te udruženje ovih muzičara, te udruženje onih muzičara i “trista svašta”. Pa onda su još ovi iz Sokoja, a kasnije i tih udruženja krenuli da prave medijske kampanje, kao – “plaćajte surove cifre zato što puštate našu muziku”, a da ne govorimo što se plaćanje traži od kafića i klubova, koje mogu i da razumem, već i od obućarskih radnji, pekara, trafika … Voleo bih da mi neko objasni kako tačno krojač ili obućar koji sluša radio čisto da mu brže prođe vreme može da poboljša svoje poslovanje zbog toga što ima muziku, kada se jasno zna zbog čega neko ide kod obućara. Ili možda to izgleda ovako – “Haj-nehaj šetam gradom i idem sa posla kući … Jao, kako dobra muzika na ovom neuglednom lokalu koja dopire sa visokokvalitetnog Schneider tranzistora sa jednim zvučnikom. Hej, pa ovo je obućarska radnja, daj da uđem i ostavim svoje patike ovde, ove na nogama, razume se, toplo je napolju, mogu bos, ionako mi se čini da na desnoj treba malo da se sredi đon, mada nisam siguran, ali ova muzika … potpuno sam omađijan”. Organizacija proizvođača fonograma Srbije I onda, čitajući vesti, saznam da postoji i gorepomenuta gospoda – Organizacija proizvođača fonograma Srbije. Ispostavi se da postoje od 2002. godine, formirali su ih takve veličine poput City Records, Metropolis, Juve komerc i slično, i sad i njihovi inspektori šetaju po tim već pomenutim frizerskim salonima, krojačkim radnjama i sličnim mestima i pišu prijave, obračune, kazne, zahteve za isplaćivanje kojekakvih iznosa svima onima koji poseduju muziku u svom lokalu. Sad, kako se tačno zove to što oni pišu, niko ne zna, ali zahtevaju pare, a pravo ime verovatno nema zbog toga što je na samoj ivici legalnosti, odnosno nešto poput Parking servisa, naših starih drugara. I sad, čitajući jednu vest, naiđem na ovo – Vlasnicu frizerskog salona iz Beograda J. A. skupo je koštala zvonjava mobilnog telefona. Njoj je kontrolor Organizacije proizvođača fonograma Srbije pred kraj prošle godine naplatio čak 11.000 dinara na ime godišnje naknade za „korišćenje fonograma” jer je zvonjavu na mobilnom telefonu radnice u salonu procenio kao muzičku numeru koja podleže zaštiti autorskih i srodnih prava. I pitam se, jel su oni normalni? OFPS naknadu za korišćenje fonograma naplaćuje svakom pravnom i fizičkom licu koje, obavljajući svoju delatnost, javno koristi repertoar OFPS-a. Ovo ne bi trebalo da se odnosi na „obične“ građane, već samo na one koji muziku koriste tokom obavljanja delatnosti. Godišnja naknada je određena tarifom koju propisuje OFPS, pozivajući se na Zakon o autorskom i srodnim pravima. Nezvanično se ovaj slučaj komentariše kao način da se, ipak, nešto naplati i od onih koji su iz svojih lokala izneli sve muzičke uređaje kako bi se oslobodili suvišnih troškova. U Zavodu za zaštitu intelektualne svojine kažu da pod tarifnik spada „bilo koji uređaj koji reprodukuje muziku“. Signal na mobilnom telefonu, koji nas obaveštava da nas neko zove nikako se ne može smatrati reprodukcijom fonograma. To znači da bi svaka četiri takta, koja predstavljaju zvono na mobilnom telefonu, mogla da podležu ovom tarifniku. Dokle bi nas to dovelo? – pita se advokat Srđan Stojković. Naravno, Vladimir Marić iz Zavoda za zaštitu intelektualne svojine nije hteo da komentariše baš ovaj konkretni slučaj, ali je bio više nego ljubazan da poruči da svako ko ima problem ili primedbu može da se obrati Zavodu … kao da bi to nešto rešilo. I sad, ta gospođa/gospođica koja je verovatno izbacila svaki uređaj koji reprodukuje zvuk iz svog salona da ne bi plaćala neverovatno velike naknade (što su uradili mnogi, čak i ja znam neke), našla se u nezgodnoj situaciji jer je baš u trenutku kada je bio inspektor primila poziv od svoje tetke, babe, deteta, majke, nije ni bitno, i inspektor je, pošto je verovatno skapirao da nema ‘leba da će se ovde “omastiti”, odlučio da se uhvati za slamku i ne izađe neobavljenog posla. Verovatno je njegova sreća što je naleteo na žensku osobu, ne bi me čudilo da bi mu neki muškarac, taj već pomenuti obućar, nabio čizmu tamo gde sunce ne sija. Za kraj samo još jedan genijalan naslov – Mitrović sumnja da su ga trovali pašenog i ženina sestra! Šalji dalje! Pogledajte ceo članak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LaG Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 jedna organizacija kao shto je sokoj mora da postoji i mora, izmedju ostalog, da tarifira pre svega kafice i gostionice u kojima se pushta neka muzika. e sad, zashto to mora je komplikovano ali jedan od razloga koji svakako dobro dodju (a nemaju veze sa novcem) je da bi se smanjila prezasicenost muzikom. jebiga, pekara miki ima mjuz, pekara srki nema - masa ce ici u pekaru miki da jedu svoj burek bez depresivne tishine. tek kada muzike NEMA svuda pochinje da se ceni tj dobija neku vrednost. trenutno je trzhishte presaturirano mjuzom svakakve vrste i filter bi svakako doshao. u chemu je problem? problem je u tome shto recimo klubovi koji bi prvi trebali da placaju stvari - bash i ne placaju kako bi trebali (recimo da je pola/pola) a najebavaju pekare i ostale sirotinje. sa druge strane priche imash to da je sokoj sokoj, da uzimaju a ne daju (npr vlado georgijev je, kad je izbacio "andjele" opshti megahit bio tipa 1000e za njega :D a pushtao se jako mnogo i na tv-u i na radiju i na zhurkama i onda josh dobio batine jer se bunio :D) i tu je kraj priche. e sad, neko se setio "ako mogu oni - shto ne bi smo i mi". shto je najgore - ne bi me chudilo da su to isti ljudi :) SRBIJA JE SUPER RURE RECI TAKO!!!! Quote neka osoba glupak hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 Pa provlačila se svojevremeno i priča sa SARS - Bućav Lebac naknadom od nekih tri dinara, pošto je prema registru SOKOJ puštena u Srbiji samo jednom, na jednoj radio stanici. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 Da, i Aleksandra Kovač, to sam već pričao, kad je imala onaj prošli hit na prošlom albumu, prijavili su da se emitovala pesma na TV-u tipa 24 puta cele godine, i dobila je recimo 1000 dinara za to :) A sve ovo što kaže Lag stoji, ali ja i dalje ne mislim da muzika toliko utiče na prodaju na mestima poput pekare. OK, ona jeste specifična ako imaš i gde da pojedeš burek, ali to jedenje (osim nekih fensi pekara, računam na ove što se jede stojeći) dođeš, pojedeš za 5 minuta, odeš, ni ne primetiš muziku. Isto tako za prodavnicu, idem u onu koja mi je blizu, nije mi bitna muzika. A ovi fonografi, ako odeš na sajt, videćeš gomilu poznatih pevača koji su članovi i podržavaju je. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 Ali zar nije logično da radio prvi plaća za emitovanje, a ne ja koji puštam taj radio? Odnosno da u tom slučaju sam radio meni treba da naplati što ga ja koristim a ne Sokoj ili pera ili mika? Takođe, kad sam malo bio po unutrašnjoj Srbiji (to nisam video u Beogradu a ni Novom Sadu) svi u kafićima puštaju internet radio, neke stanice od preko naravno. Dal' na taj način nekako izbegavaju sokoj i drugare, ne znam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 po meni postoje tri problema sa tim sokoj mehanizmom: 1. previše je moći ostavljeno strukovnim organizacijama, one se ponašaju kao firme koje ubiru ekstraprofit od muzičara, a ne kao udruženja koja te muzičare treba da štite 2. u vezi sa prvom stavkom, time što tu oblast ne reguliše država, stvorena je odlična podloga za korupciju, pa tako muzičari jako malo koristi imaju (rekoste već za georgijeva i kovačevu) 3. ne pravi se, ili se namerno zamrljava, razgraničenje između puštanja radija na radnom mestu "da lakše padne rad" od javnog izvođenja, sama činjenica da u neki poslovni prostor ponekad uđe mušterija ne znači da je u pitanju javno izvođenje (pada mi na pamet kruko kod koga dolaze stranke, šta, je l i on treba da plaća naknadu za javno izvođenje?) sve u svemu, dok god je sokoj (i slični) nečija prćija preko koje finansira svoju guzicu, ne treba im plaćati ni dinara, jer muzičari te pare ionako neće videti.p.s. lag je mađar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 (pada mi na pamet kruko kod koga dolaze stranke, šta, je l i on treba da plaća naknadu za javno izvođenje?) Po zakonu treba. Nema veze što ti je firma VP i eventualno ti dolaze samo partneri poslovni, ne ljudi sa ulice, ti si dužan da plaćaš naknadu za emitovanje. Jedino što ti je olakšano, ako se to može tako reći, je to da ako nisi kafić, tj. nije ti u sklopu posla muzika, onda ne plaćaš one dodatne dažbine po stolici kafića tj. koliko stolica pa puta ne znam koliko stotina dinara, itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 to je čist harač, složićete se Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 Pa da, zato su i pravili ove kojekakve proteste, pa je Đilas smanjio neke dažbine za kafiće, i tako to, ali i dalje ima gomile stvari koje moraju da plaćaju, a u vezi su sa muzikom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 Dok jabuke trunu neobrane argument "moraju umetnici od nečega da žive" mogu da sebi nabiju u dupe Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
LaG Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 Ali zar nije logično da radio prvi plaća za emitovanje, a ne ja koji puštam taj radio? Odnosno da u tom slučaju sam radio meni treba da naplati što ga ja koristim a ne Sokoj ili pera ili mika? Takođe, kad sam malo bio po unutrašnjoj Srbiji (to nisam video u Beogradu a ni Novom Sadu) svi u kafićima puštaju internet radio, neke stanice od preko naravno. Dal' na taj način nekako izbegavaju sokoj i drugare, ne znam. ne, sokoj pokriva i internet radio stanice. btw radio placa isto sokoju, a od para koje kafic plati shto neku radio stanicu slusha veci deo toga treba da ide radio stanici to se naravno desi nikad srbija Quote neka osoba glupak hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 STRANE radio stanice? To je ono "neke stranice od preko". Bukvalno svi furaju kao "Star FM Milan", "104,5 FM Barcelona" i tako te varijante :) Ne mogu da verujem da sokoj pokriva i te stanice? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 (edited) Kada bi bilo koji deo te piramide bio makar ovlaš u kontaktu sa stvarnošću ostatak bi se dezintegrisao u oblaku ružičastog dima, te nije neverovatno da oni teorijski pokrivaju autorska prava svih muzičara na svetu ikad što objašnjava procenat koji domaći autori dobiju, proporcionalno svom učešću u globalnom slušanju :p Kapiram da na njihovom računu sede milioni koje iz objektivnih razloga ne mogu da isplate Betovenu i Mocartu a koje je uplatio Palma kao naknadu za svirku na dočeku nove godine u Jagodini. DVE SMRTI PARAZITIMA SRBIJE! Edited January 31, 2011 by Shekk Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 na sajtu im pise Sokoj zastupa preko 9.000 nosilaca prava /autora (autora muzike, autora teksta, autora aranžmana), a na osnovu zaključenih ugovora sa inostranim autorskim društvima više od 2 miliona inostranih autora. ali nigde nema spisak koje tu sve :) mozes uvek slusati muziku koju je fatboy izmiksovao zar ne ? ili tako neke radove Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
~JungleBoY~ Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 pitanje je, ako je fatboy miksovao i stranu ziku, a ovi zastupaju i ltj bukema i tiesta! Quote :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zexon Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 Dugo godina se bavim muzikom i stvarno mi ni jedno logicno objasnjenje ne pada na pamet sto se ovog sokoj-a tice i tog njihovog oporezivanja ili kako vec da nazovem to otimanje novca. Gledao sam neke emisije na ovu temu i koliko sam skapirao, kao ovako se bore protiv piraterije. Jer ovi nasi umetnici ne mogu da prodaju ni par komada cd-ova jer "sve se skida sa interneta". Ali stvarno postaju sve bezobrazniji sa raznim novim pokusajima da narodu otmu pare. Nesto tako je bilo i sa udruzenjem muzicara, kad su doneli zakon o javnom izvodjenju muzike, moralo je da se polaze za sertifikat (sto je ok, jer bi tako trebalo da se smanji broj kicha, shunda i nemuzicara), ali trazili su neku nenormalno veliku clanarinu kao da svi uzimaju po 100 000e za docek nove god, kao Ceca. A naravno sertifikat je obavezan, nebitno da li sviras u fensi klubu/restoranu jazz/klasiku, ili svadbu pod satorom u meljaku. Mada kasnije su to vratili u normalu, ali se nesto slabo sprovodi :D Quote Kad se rodimo, tad placemo, jer smo na veliku pozornicu budala stupili. - W. Shakespeare Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 zar nema neko ogranicenje koliko moze da se koristi tudjeg stvaralastva a da se ne narusavaju autorska prava ... ono tipa 30 sekundi ili ne znam koliko taktova i sl ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 Ima ta fora dži, ali ne znam na šta misliš? Na to kad fatboy uzme tuđu pesmu ili na radiju? :) Kao, puštaju po 30 sec svake pesme :) Što se toga da li smeš da puštaš fatboy-evu ili recimo krukovu muziku, ja čak mislim da ni to ne smeš da radiš, nema veze što ti je Kruko ili Nigger ortak. Ili ako smeš, onda tipa treba da imaš eksplicitno potpisano da su ti oni dali da to radiš. Sve pod uslovom da njihova muzika naravno nije izašla iz nekog "labela", da se popularno izrazim. Ali možda lupam, pa će kruko, lag i slično moći da isprave. A evo i jednog još dodatnog pitanja - šta ako puštam album koji je objavljen BESPLATNO? Evo recimo Nine Inch Nails od stranih i na primer S.A.R.S. od domaćih? Oni su se svesno odrekli zarade i rekli - evo slušajte drugari. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 Mislim da bi ti rekli da nemaš prava/odobrenje za javno emitovanje i naplatili kaznu. Čak i da je autor eksplicitno naglasio da SOKOJ nema prava da umesto njih skuplja pare od bilo koga opet će da ti napišu kaznu. Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
[BMF]Psycho Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Jedino metak u celo, nema drugog leka Quote "A forgotten virtue like honesty is worth at least twenty credits." -JC Denton Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Mislim da bi ti rekli da nemaš prava/odobrenje za javno emitovanje i naplatili kaznu. Čak i da je autor eksplicitno naglasio da SOKOJ nema prava da umesto njih skuplja pare od bilo koga opet će da ti napišu kaznu. Da, toga se i ja plašim, jer mislim da su oni nekako uspeli da proguraju da pojam "muzika" prosto predstavlja nešto što oni "štite" i bukvalno me ne bi začudilo da kad dođu negde u kontrolu a začuje se od MSN-a onaj "trliiiing" kad ti stigne poruka, kažu - A-HA! Daj 10.000 na sunce! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Štite muziku od slušanja. U stvari, oni sanjaju da budu RTS, kad tvoja baba bude plaćala uz infostan i "Muzičku pretplatu" onda će valjda više neće biti problema. Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Baba je inače polako počela da prerasta u hejtera plaćanja pretplate za RTS. Naravno, plaćaće ona to i dalje i neće postavljati pitanja, jer računi moraju da se plate, ali više nije "pa dobro, pretplata" nego "plaćam pretplatu a nema nikad ništa na televiziji i repriziraju serije od pre sto godina". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Pokaži babi torrente :) Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Mislim da bi ti rekli da nemaš prava/odobrenje za javno emitovanje i naplatili kaznu. Čak i da je autor eksplicitno naglasio da SOKOJ nema prava da umesto njih skuplja pare od bilo koga opet će da ti napišu kaznu. po ko tom zakonu, jel to znas da je tako ili pretpostavljas ili si cuo od nekog... kako mogu da ti naplate kaznu zato sto pustas muziku koju je i sam autor predvideo da se pusta za dz... ono kao open source Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts