Jump to content

Inception


Recommended Posts

NEMOJTE ČITATI OVAJ TOPIC AKO NISTE GLEDALI FILM

Dodjoh upravo iz Usca, film je odlican, vredi pogledati. Fazon je matriksa, ima i par nelogicnosti, ali ako se opustite i gledate, uzivacete. losa strana filma je da mi je pun kurac filmova sa leom di kaprijom gde (polu-spoiler)

na kraju ne znam da li je lud ili nije :)

nisam neki poznavalac filmova, a ni opisivac, tako da cu podrobniji report prepustiti nekom drugom :)

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 89
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Inception je u mnogim stvarima bolji od Matrix-a. Potrudili su se da sloze kockice kako treba i ostavili mesta za razmishljanje.

Shto se tiche kraja, on je ovde potpuno ochekivan i uopshte me nije iznenadio. Ono shto je zaista dobro su twistovi na pochetku i sredini filma i "lavirint" koji su scenaristi napravili pred sam kraj. Zato film drzi paznju 2,5 sata bez problema.

А в чем сила, брат?

Link to comment
Share on other sites

Film je odlican, ali, bar za mene, definitivno ne i savrsen, no mora se skinuti kapa Nolanu na, iako se vidi da je mnogo koncepata pozajmljivao sa raznih strana (sto nije nista lose, dakako), uklopljavanju svega toga u jednu zatvorenu celinu, i cak i dizanju te celine na visi nivo.

Medju stvarima koje su mi zasmetale tokom gledanja bih izdvojio to da scenario, iako sjajno uklopljen i vidi se da je ulozen trud da se ne pojavi nikakva rupa u zapletu, nekako ostavlja utisak konstantnog briefinga kroz ceo film, sto je i neophodno jer prica tako zahteva, da bi se sve razumelo kako treba i ne dodje do opste konfuzije tokom filma, ali pretpostavljam da taj stil prosto nije izazvao zeljeni efekat na meni. 

Pored toga, neke uloge mi nisu bile dovoljno razradjene i samim tim mi nisu dozvolile da se vezem za njih. Usudio bih se reci da su neke ostale potpuno jednodimenzionalne, sto je steta jer sam zeleo da saznam vise o njima, i njihovim motivacijama zbog cega su tu 'de su, tokom filma ali od toga nije bilo nista. Jedini izuzetak bi bila uloga Di Capria oko cijih se motiva i poriva vrti ceo film, ali ni njegova prica bogami nije nista posebno,

muzic sa generickom zeljom da se vrati svojoj generickoj porodici i generickoj decici, prosto nedovoljno razradjeno da bih mogao da sudelujem sa likom i delim njegove reakcije tokom filma.

Svi su glumci uradili sjajan posao, ali s' druge strane se apsolutno niko nije istakao tokom filma, nikakav perfomans se nije pojavio koji bi mogao da ostane upamcen i bude nekakav milestone ovog filma, ali mislim da to nije krivica nijednog od glumaca, jednostavno im nije dato mesta za bilo kakav manevar.

Tokom filma sam sve vreme imao osecaj da mi je intelektualni poriv zadovoljen, bukvalno mi je falio samo monokl i da mumlam naglas "oh marvelous, all the pieces are coming together, splendid, my good man", no bilo kakav emocionalni impakt je izostao; bilo je jasno da se i to zelelo postici, ali prosto je fejlovalo. 

Muzika u filmu je isto sjajna, ali se izvaljuje na keca da je hans zimmer u pitanju; secam se da sam to komentarisao i za dark knighta, a bogami i sad.

Film k'o da predstavlja nekakvu unikatnu mesavinu dark sitija, matriksa, eternal sanshajna i nekog random heist filma, mada me je, po strukturi, podsetio dosta i na mementa, koji mi je sveukupno ipak bolji film. Takodje, 2.5 sata je za mene bilo previse, za film sa ovakvom premisom bih ocekivao do 2 sata max, taman da me ideja dovoljno drzi i ostavi jak utisak, svaki minut posle toga mi je sve teze i teze padao.

To su moje neke subjektivne obzervacije zbog kojih mi film nije pruistio nekakav orgazam, ali daleko od toga da nema sta da se vidi: s' tehnicke strane savrsenstvo, sjajni vizuelni efekti, jako dobre scene fajta s' vremena na vreme, brz tempo filma sa angazujucom pricom koja zahteva od gledaoca da se fokusira i nagradjuje ga zbog toga. U sustini, klasican Nolan koji unapredjuje sam sebe svakim novim filmom. 

Energija koja je ulozena u film je neosporiva, preporuka.

Potrudili su se da sloze kockice kako treba i ostavili mesta za razmishljanje.

S' ovim se vec npr. ne bih slozio, tj. slozio bih se da su uklopili sve kockice, a verujem da to definitvno nije bilo lako i Nolan zasluzuje reci hvale sto je odradio to kako je odradio, ali stvarno nisam video nikakve ideje (osim koncepta same ideje :D) o kojima bi moglo da se razmislja i kontemplira. Cela premisa filma mi je, filozofski gledano, ispala tanka iako je moglo biti drugacije, i ne vidim nikakav materijal za analizu posle, sto je verovatno i jos jedan od razloga zbog kojih mi film ipak nije vrshtra, a kamoli bolji od matriksa u tom segmentu. Kao puka intelektualna zabava, s' druge strane, je potpuni win.

 4/5

edit: evo jedan review po mojoj meri 

Edited by Mr. Nobody

:-)

Link to comment
Share on other sites

ko sto sam napisao i u sta ste gledali, odlican je film. jedino sto sam se malo razocarao jer sam ocekivao nesto vise od kraja - hteo sam neku stopedesetosmu stvar koja mi nikad, ali nikad ne bi pala na pamet, ocekivao sam tako nesto, tj zahtevao od ovakvog tipa filma. ovako je kraj bio potpuno ocekivan i 'skontljiv' posle deset minuta filma, a takav je po konceptu tj bio bi isto tako skontljiv i mlak sta god da se

desilo sa cigrom jer je opet ceo catch u tome dal se sanja ili ne. ocekivao sam neki jebacki zaokret u nekom jebackom pravcu koji mozda nema veze sa snovima, koji mozda nema veze sa glavnim likovima, otkud znam, cekao sam ceo film da me grunu u facu nogom i to se nije desilo. a delovalo mi je da je film na taj fazon, ovako je samo dobar film sa dobrim forama i akcijom

. inace, oni kickovi su super, akcija je super.

video sam da su se ljudi zalili na glumce, meni su odigrali kul. svi zu iznabadali onog malog iz treceg kamena, al meni je on bio sasvim okej, cak mi je bio i super easter egg da ga gledam kako je ozbiljan i siba se:) pritom ima neku baticarsku facu, moze da prodje skroz sto se mene tice.

tom hardi mi je car, al dobro, on je meni uvek car:)

neo:

ako mene pitas, potpuno nebitno, ono na kraju je cisto radi suspensa - i da je san i da nije. mi gledamo da li ce cigra da padne cisto iz radoznalosti, a ne iz nekog twista, jer je film zaokruzena ispricana celina bez obzira na to da li je sve san ili ne.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

SPOILER

Jel se vama nije učinilo da je onaj momenat kad Leonardu onaj crnac demonstrira sedativ, pa se ovaj trgne i ode da se umiva, zapravo momenat kada se ovaj nije probudio u top level, otud i ono da nije stigao da zavrti čigru da potvrdi to...

Link to comment
Share on other sites

kada se zavrshio ovaj film prvo sto sam pomislio bilo je - Koliko cemo cekati do prvih izvestaja o samoubistvima uzrokovanim gledanjem filma Inception - i mislim da je u tome problem. Film kao film je odlichno snimljen, dobar kasting, efekti itd...ali mu fali neka ideja, neka poruka, neki motiv (kao sto je imao Dark Knight - da li je bolje umreti kao heroj i kako vec ide dalje) osim same ideje da neko krade ideje u snovima, deli ih, itd...

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

Link to comment
Share on other sites

филм није испунио очекивања. с једне стране, помало сајбер панк окружење и одлична глумачка екипа, с друге стране боза од приче и нимало интелигенције у филму. добра страна је још и релативно добро одрађена љубавна прича, добри дијалози, добри зачини атмосфере (и при том не мислим само на сјајне ефекте и локације). лоша страна је предвидивост филма и релативно слаб темпо и плитка сложеност слојева. добра идеја, лоша разрада приче.

крај није битан. како год окренеш, тај "чвор" је више имао потребу да колико толико ефектно заврши причу, него да има дубље значење. капирам да се такви крајеви и снимају да би људи отишли још једном да одгледају филм.

с моје тачке гледишта, чигра је бар једном пала у филму (у хотелској соби), што значи да је бар тад био будан, што значи да је будан и на крају, с обзиром да се ради о истој равни реалности. даље се може разрађивати да ли је чигра заправо "виши елемент", с обзиром да је Малин тотем, те је под њеном контролом, шта год то могло да значи... све у свему, беспредметна је расправа око "чвора" који нема суштинску детерминанту важну за причу.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

ах, драги мој, ради се о посредним доказима.

:)

све то јесте "сумњиво", али нам фали чврст, недвосмислен и необорив доказ. ако бар хоћемо да дођемо до неких валидних закључака. иначе, можемо да се распричавамо колико хоћемо.

већ сам навео моје аргументе, дакле, да чигра на крају филма ПАДА. додао сам и да то не мора да значи да је будан. али доказа за такву смелу тврдњу немамо.

:)

Edited by Debeli

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

ovo me podseca kao, srednja shkola , chas srpskog, analiziramo neku pesmu, profanka izvlachi neke metafore i sranja iz svake rechi, kao toboz ovaj je to hteo da kaze, a zapravo, pesnik je na meskalinu zabo na neku plazu i pishe o talasu koji se valja i galebu koji leti i bole ga patka. kao chuj metafore i poruka.

nema bre ovde nikakvih glavolomki:)

No one can survive becoming a legend.

i ja kazem jebiga! Kao da je jebiga neka magichna rech.

Link to comment
Share on other sites

@draskov spoiler:

da, to i ja kazem.

ovo me podseca kao, srednja shkola , chas srpskog, analiziramo neku pesmu, profanka izvlachi neke metafore i sranja iz svake rechi, kao toboz ovaj je to hteo da kaze, a zapravo, pesnik je na meskalinu zabo na neku plazu i pishe o talasu koji se valja i galebu koji leti i bole ga patka. kao chuj metafore i poruka.

nema bre ovde nikakvih glavolomki:)

but youre wrong:)

mislim, sto se tice pesnika i meskalina - meskalin iz njega zapravo izvlaci najdublje metafore i arhetipove, zato ih toliko i ima:)

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

али, од свега најјачи ми је био Иги синоћ...

"падни... ПАДНИ!!!! /blackout/ ПАЛА ЈЕ!!!!"

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

ја капирам да у режисерском резу стоји Саито сав у белом и гледа у ди Каприа, док са тродама лежи у црној клиници у Чиба Ситију, док је небо боје екрана без канала.

:)

Edited by Debeli

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

ima dublji sloj priče koji ide ispod samog zapleta i celog majndfaka oko nivoa snova

ово је тачно, али се ради о филозофији и симболици, а не о радњи...

Debeli ti si išao da pišaš na ključnim scenama, nisi merodavan! :D

пишање сам тактички темпирао, пред почетак акције, кад су се укрцавали у авион. знао сам да ништа нећу да пропустим у том делу.

:))))

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

ja sam zaboravio kako treba da se probude na nivou realnosti ("realnosti"). je l se u avionu bude tako što mašina prestane da im pumpa sedative ili im i tu treba kick? i ako je ovo drugo, ko ih tu kikuje?

Link to comment
Share on other sites

Ne ne.... to je situacija ili - ili za taj kik na prvom sloju sna. Znaci.. ili ce da dobiju kik u snu (kao sto je kombi koji pada u vodu) i time dobiju onaj osecaj padanja u snu koji ih probudi... ili ce neko u RL-u da im shutne stolicu pod nogama i postigne isti efekat (kolko sam ja razumeo).

Get smart or die dumb!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...