Sd D1ablo Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 Ovako, u mom domu planiraju da naprave novu mrezu, i umesto nekog krsh kompa, da ubace server koji ce sve to odrzavati. I onda ajde ti sine shto si sa etf-a, ajde ti se pobrini za sve to. Nemam pojma nishta o serverima i kako se to radi, ali moram do petka da upravniku dam ponudu za neki model do 500 evra. Da li neko ima iskustva sa tim, i da li neko moze da mi preporuchi neki server? Mreza je za grubo 200 studenata. Quote Hoes before NGOes Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatboy Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 (edited) Prvo mi reci koja je generalno namena tog servera? Da li to samo gateway za internet ili na njemu treba da stoji neka data baza, web server, mail server itd....? Imas varjantu sa jakom makinom i centralnim switchem ili umesto wsitcha neki ruter cisco... sad sve zavisi sta ce vam raditi taj server tamo...? I reci mi jos kakav link imate napolje ka netu, obican neki adsl ili sten dovukli nesto ozbiljnije do doma? Edited June 9, 2010 by fatboy Quote Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sd D1ablo Posted June 9, 2010 Author Report Share Posted June 9, 2010 Iskreno, nisam siguran. Ne zna ni sam upravnik nishta o tome, u svakom sluchaju on hoce da: -drzi stabilni net na 200 kompova -da ima centralnu memoriju na koju ce ljudi moci da sharuju podatke -verovatno ce da bude neka baza podataka ili mozda web server ali to nije za sada sigurno -da se lako odrzava, i da kada nestane struja, da moze posle sam da se rebootuje Nisam obaveshten kakav je net, znam da je to do sada ishlo samo preko jednog kompa koji je pravio probleme. Glavna poenta je taj brzi net koji shiri po domu. Mislim da je neshto ozbiljnije, posto su brzine u domu poprilichno dobre (uglavnom od 2-10 MB/s download) tako da mislim da nije obichan adsl, ali opet ne znam. Gledao sam neshto na itsvetu, i vidim da ima tipa od 200-500 evra, koja je tu razlika i shta bi meni odgovaralo? Quote Hoes before NGOes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadlord Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 (edited) Znachi tebi trebaju ruteri i store sevrver? Neki smeh od procesora i graficke, 2x 4TB HDD (RAID 1), 4GB rama i oko 7 rutera tj switcheva. Ako tje da bude web server sa bazom, gledaj da bude malo manji smeh. Edited June 9, 2010 by Dreadlord Quote poz voz 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sd D1ablo Posted June 9, 2010 Author Report Share Posted June 9, 2010 Jel to neshto treba da izgleda ovako: http://itsvet.com/proizvod/qnap-ts-410-turbo-nas/comp_tehn_nasnvr/751/21 Gde mogu to da nadjem, jer ovde nigde ne pominju grafichke i procesor. Koliko sam razumeo, ne treba oper pc da bude zaduzen za to, vec nemam pojma shta, rekao je samo: servar. Quote Hoes before NGOes Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 NAS je network attached storage, odnosno fajl server sa diskovima kome se pristupa iz mreže. Pretpostavljam da vama treba pravi server sa mogućnošću nadogradnje i dodatnim funkcionalnostima. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sd D1ablo Posted June 9, 2010 Author Report Share Posted June 9, 2010 (edited) NAS je network attached storage, odnosno fajl server sa diskovima kome se pristupa iz mreže. Pretpostavljam da vama treba pravi server sa mogućnošću nadogradnje i dodatnim funkcionalnostima. Da. Kazem ti, nemam pojma konkretno shta traze od mene, niti kako to upravnik zamishlja. Sutra ujutru idem kod trenutnog administratora da ga davim i da vidim shta zapravo sve treba i shta moze on da uradi sa tim. Ali moram sve da odluchim do petka, jer mi tad to trazi, pa cu u krajnjem sluchaju neshto da skarabudzim. jel to treba da izgleda neshto ovako: http://www.adriatiko.com/Server-FTS-Primergy-TX100-S1-Dual-Core-E5200-1GB-DDR2-ECC-800-160GB-SATA-II-DVD-ROM-VFY-T1001SX010IN-7998-c38-view.htm Edited June 9, 2010 by Sd D1ablo Quote Hoes before NGOes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadlord Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 Mozhe u sushtini, samo josh 3 GB memorije i bar dva terabajtna diska u RAID1. Bolje ti prichaj sa tim likom da uposli mene da sve to sredim i zamenim administratora :D Quote poz voz 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 ako će ljudi tu da šeruju njihove gluposti (filmove, muzika i sl) RAID1 i nije baš toliko potreban, bolje da se važnije stvari bekapuju, a da se ne baci 4 TB na mirroring. Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadlord Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 (edited) ako će ljudi tu da šeruju njihove gluposti (filmove, muzika i sl) RAID1 i nije baš toliko potreban, bolje da se važnije stvari bekapuju, a da se ne baci 4 TB na mirroring. Sistem nikad ne mozhe biti previshe redundantan :) Promatrajuci osobu maksimalnog znanja od te zajednice, sasvim je validna opcija da ce korisnici drzati jedine kopije na tom serveru. A bitnijih stvari kolko vidim nema iz opisa... Edited June 9, 2010 by Dreadlord Quote poz voz 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 to je onda greška usera. Baciti tolike pare na diskove da bi neko držao filmove je suludo, još imajući u vidu da server treba da bude što jeftiniji. Ne izmišljajte toplu vodu, leba vam Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pekarman Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 Baciti pare ili se patiti jer su izgubljeni diplomksi kad je server otisao bye-bye ... nikad dovoljno backup potencijala, ko sto kaze fatboy :) Quote Ljudi se dele na optimiste i one koji znaju bolje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 Ovako, u mom domu planiraju da naprave novu mrezu, i umesto nekog krsh kompa, da ubace server koji ce sve to odrzavati. I onda ajde ti sine shto si sa etf-a, ajde ti se pobrini za sve to. Nemam pojma nishta o serverima i kako se to radi, ali moram do petka da upravniku dam ponudu za neki model do 500 evra. Da li neko ima iskustva sa tim, i da li neko moze da mi preporuchi neki server? Mreza je za grubo 200 studenata. Ne mozes za 500 eura. Integrusa sa 4 gb ddr memorije i hdd-om i jednim network portom integrisanim ce brzo crknuti i zakociti. Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 Baciti pare ili se patiti jer su izgubljeni diplomksi kad je server otisao bye-bye ... nikad dovoljno backup potencijala, ko sto kaze fatboy :) ko čuva svoj diplomski ili bitne podatke na mreži gde se ne zna ni ko je admin, i treba da ih izgubi :) Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
leisure Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 ko čuva svoj diplomski ili bitne podatke na mreži gde se ne zna ni ko je admin, i treba da ih izgubi :) qft Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadlord Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 Baciti pare ili se patiti jer su izgubljeni diplomksi kad je server otisao bye-bye ... nikad dovoljno backup potencijala, ko sto kaze fatboy :) Sad josh ispadoh fatboy :D ko čuva svoj diplomski ili bitne podatke na mreži gde se ne zna ni ko je admin, i treba da ih izgubi :) Al kazhem ti ako uzmesh u obzir ko je najstruchniji u domu, mozhesh slobodno predpostaviti da tje 99% doma chuvati dimplomski na tom storeu i to kao jedinu kopiju...to shto su useri retardi znachi da okruzhenje treba da prilagodish njima...zar ne? :) Quote poz voz 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 (edited) Uvek može da se napravi kompromis i da deo diskova bude RAID1 a deo RAID0, čak i oni Intel Matrix kontroleri to podržavaju. I onda lepo svaki korisnik dobije npr 500MB mirrorovanog redudantnog storage-a, a ostatak se postavi u stripe... Ako su korisnici retardi pa brišu/sjebavaju svoje fajlove to je njihov problem, mada i to može donekle da se ublaži nekim versioning file sistemom, tipa ZFS/Btrfs/NILFS Edited June 10, 2010 by trooper Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted June 10, 2010 Report Share Posted June 10, 2010 Može, možeš i Win2K3/2k8 domen da staviš, pa kvote i permissione na foldere i tako sve u krug, ali generalno za tim nema ama baš nikakve potrebe Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sa1Nt Posted June 10, 2010 Report Share Posted June 10, 2010 a i neshto sumnjam da iko tamo zna to da podesi lol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts