Jump to content

Sledeći korak u cenzuri web sadržaja u Kini


Corey

Recommended Posts

8185gudjef.jpg

http://goojje.com/

U Kini se pojavila kopija najvećeg svetskog Internet pretraživača "Gugl" (Google), koji je pre dve sedmice zapretio da će se povući iz te zemlje zbog sajber napada i obaveze da cenzuriše pretraživanje.

U zemlji čuvenoj po kopijama poznatih svetskih brendova, uključujući odeću slavnih kreatora, lance kafeterija i DVD izdanja, pojavila se i kopija "Gugla" - "Guđe" (Goojje), objavio je dnevnik "Henan".

Naziv kineskog pretraživača - "Guđe" predstavlja igru reči: "đe" na kineskom znači "starija sestra", dok "gle" (poslednji slog u reči "Google") znači kao "stariji brat".

"Sestra bi bila vrlo srećna kada bi brat odustao od ideje o odlasku i ostao", navedeno je na veb-sajtu kineskog pretraživača.

"Gugl" je pre dve sedmice zapretio da će se povući iz Kine i zatvoriti predstavništvo u toj zemlji, posle "sofisticiranih sajber napada" čije su glavne mete bili borci za ljudska prava.

Američka kompanija nije za napade direktno optužila Peking, ali je poručila da više "nije spremna da filtrira pretragu u Kini", mada to i dalje čini.

Pretraživanje preko "Guđea" daje slične rezultate kao preko "Gugla", što pokazuje da i ovde postoji cenzurisanje sadržaja koje kineske vlasti smatraju osetljivim, piše Rojters.

Prema izveštaju "Henana", "Guđe" je tvorevina jedne studentkinje iz provincije Guangdong, na jugu Kine.

tužno šta im rade.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Profesionalci =). Naterate da se zamislish koliko li je cenzure prisutno u "nashim" pretrazivacima. Ako to rade Kinezi, siguran sam da rade i ostali...samo mnogo perfidnije...

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

Link to comment
Share on other sites

imaju jedan ISP (government based) i so-called "great firewall" tako da nije neshto preterano sofisticirano :)

taj fazon, a i google uopste nije no.1 pretrazivac u kini, niti verujem da je online kupovina posebno razvijena kod prosecnih kineza tako da kapiram da ovo bas i nije velika zrtva :)

Link to comment
Share on other sites

Quotujem dzeki chena :D

If you're too free, you're like the way Hong Kong is now. It's very chaotic. Taiwan is also chaotic. I'm gradually beginning to feel that we Chinese need to be controlled. If we're not being controlled, we'll just do what we want.

sine nikita, postao si nik kejv
 
Vagine 90 posto zena sveta su ti otvorene 
Link to comment
Share on other sites

Fazon je u tome shto je Google jako dobar pretrazivach za globalno pretrazivanje, ali za lokalno pretrazivanje u odredjenim (velikim) zemljama je uvek bolje koristiti lokalni pretrazivach - za Rusiju je to Yandex.ru, koji realno nalazi vishe stranica nego Google na ruskom netu.

А в чем сила, брат?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...