Faramir Posted October 27, 2009 Report Share Posted October 27, 2009 tja.. znao sam da je tako neshto :) za Hanibala.. pih znam da se borio protiv Pergama u Maloj Aziji, da je komandovao u nekoj pomorskoj bitci gde je cupovima sa kobrama valjda bombardovao Pergamsku flotu i tako valjda doshao do pobede (imba potez) :) ali nemam pojma tachno kako se zvala bitka.. ubij jednog - ubica si; ubij hiljadu - vojskovodja si; ubij milion - drzavnik si. A single death is tragedy, million is a statistic. - I.V.Stalin It's nice to be important, but it's more important to be nice. NN 4ever Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 tja.. znao sam da je tako neshto :) za Hanibala.. pih znam da se borio protiv Pergama u Maloj Aziji, da je komandovao u nekoj pomorskoj bitci gde je cupovima sa kobrama valjda bombardovao Pergamsku flotu i tako valjda doshao do pobede (imba potez) :) ali nemam pojma tachno kako se zvala bitka.. Pih upropasti mi zabavu - ja se nadao da cu da vidim bar tri Zame pre tacnog odgovora :(( ;))))) Svaka cast - nisam ocekivao zaista tako brzo tacan odgovor. Elem malo o bici; Bitka se odigrala 190 godine p.ne i vodila se na moru izmedju Prusija(sa) I, kralja Bitinije i Eumenesa II, kralja Pergama. Flotom Bitinije je komandovao Hanibal Barka, dok je na celu pergamske stajao njen kralj, Eumenes II. Odnos u brodovima je bio oko 2 prema 1 u korist Pergama. Da bi porazio duplo vecu flotu od svoje, Hanibal se okrenuo lukavstvu (cudna li cuda ;) ). Dan pre borbe njegovi mornari su sa okolnih ostrva doneli dosta zmija otrovnica, otrovnih gustera i insekata i zatvorili ih u glinene cupove i testije, a Hanibal je svojim oficirima dao naredjenje da sutra po pocetku borbe se zajure direktno na kraljevu ladju. Kad su ga upitali kako ce znati na kojoj ladji je kralj, dobili su odgovor da se strpe do sutra. Sutra pred sam pocetak borbe Hanibal je poslao jednog mornara u camcu prema neprijateljskoj floti koji je na sav glas vikao da ima na pergamentu Hanibalovu ponudu Eumenesu. Misleci da brojcano inferiorni Hanibal zeli da se preda ili da isposluje mirno resenje Eumenesovi mornari su camac sa "izaslanikom" odveli pravo kralju koji se silno iznenadio i zbunio kad je na pergamentu nasao napisano samo nekoliko socnih psovki. Tako je pred samu borbu Hanibalova flota saznala koji je kraljev brod. Cim su se brodovi rasporedili u formaciju za napad, cela Hanibalova flota je jurnula ka Eumenesovom brodu. Na prvi mah zbunjeni pergamski mornari su brzo opkolili neprijateljsku flotu misleci da je Hanibal poludeo sto im je olaksao posao i poveo svoju flotu u smrt. Njihovo misljenje je jos vise potkrepilo bacanje glinenih posuda i testija koje su sa Hanibalovih brodova pljustale po palubi pergamskih. Smeh i odusevljenje je uskoro zamenila panika i uzas kad su zmije, pauci, skorpije i otrovni gusteri poceli da gamizu svuda. Malo panike, malo plamena i po koja strela i neko zakucavanje u bok su unistili celu pergamsku flotu sa zanemarljivim gubicima Bitinije. Iako je porazio Eumenesa, Hanibal nije uspeo da stigne kraljev brod i nekoliko drugih brodova koji su stitili kralja u povlacenju (citaj: bezanju). Nisam nesto naratorski raspolozen "veceras" tako da se unapred izvinjavam na losim konstrukcijama recenica. Tzarinho - next one please :P https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted October 28, 2009 Author Report Share Posted October 28, 2009 Heh ja sam uvek tvrdio da je za odbranu keep-a od nadmocnog neprijatelja uvek dobro koristiti prirodu - pcele, stajsko djubrivo, dim od gandze :) The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faramir Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 kad pomenu dim od gandze, setih se onog filma (valjda) Mel Brooksa - History of the World part I, kada ih jure rimljani a oni naprave onaj dzinovski dzoint i krenu da duvaju dim u njih hahahaha epic scena :) elem ae kada smo se vec dotakli Hanibala - jedno lako pitanje - shta u bukvalnom prevodu (sa njegovog rodnog jezika - namerno necu da kazem sa punskog) znachi njegovo ime? :) ubij jednog - ubica si; ubij hiljadu - vojskovodja si; ubij milion - drzavnik si. A single death is tragedy, million is a statistic. - I.V.Stalin It's nice to be important, but it's more important to be nice. NN 4ever Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 (edited) kad pomenu dim od gandze, setih se onog filma (valjda) Mel Brooksa - History of the World part I, kada ih jure rimljani a oni naprave onaj dzinovski dzoint i krenu da duvaju dim u njih hahahaha epic scena :) elem ae kada smo se vec dotakli Hanibala - jedno lako pitanje - shta u bukvalnom prevodu (sa njegovog rodnog jezika - namerno necu da kazem sa punskog) znachi njegovo ime? :) Na fenicanskom znaci "milost Balova" (Baal je inace bio "vrhovni" bog u fenicanskoj mitologiji) sto je ujedno i bio njegov maternji jezik :P Prezime Barca je izvedeno od reci Barcas sto na fenicanskom znaci munja i pretpostavlja se da je nastalo od nadimka "munjeviti" koji je stekao njegov otac Hamilkar efikasnim i brzim gusenjem pobune najamnika izmedju Prvog i Drugog punskog rata. EDIT: Jebu me malo padezi kad sam premoren :/ Edited October 28, 2009 by BarcaS take 2 https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faramir Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 yup yup, realno nemam shta da dodam :) postavljaj sledece :) uzgred Barcelona se zove po porodici Barca ako niste znali ^^ ubij jednog - ubica si; ubij hiljadu - vojskovodja si; ubij milion - drzavnik si. A single death is tragedy, million is a statistic. - I.V.Stalin It's nice to be important, but it's more important to be nice. NN 4ever Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted October 28, 2009 Author Report Share Posted October 28, 2009 Na fenicanskom znaci "Prezime Barca je izvedeno od reci Barcas sto na fenicanskom znaci munja i pretpostavlja se da je nastalo od nadimka "munjeviti" koji je stekao njegov otac Hamilkar efikasnim i brzim gusenjem pobune najamnika izmedju Prvog i Drugog punskog rata. idi bre u kurac :) The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 (edited) idi bre u kurac :) hvala hvala ;)))) Elem pitanje: Slucajna strela u oko je okoncala bitku, kostala me je zivota i krune i potpuno je izmenila poredak u mojoj zemlji. Ko sam ja? :) (I ako smem da postavim ovako - koja bitka je u pitanju i koje godine? - ako ne zanemariti pitanje u zagradama) (Ako ne bude tacnih odgovora do sutra popodne dacu prvi hint) Edit: Upravo tako - Barselona je nastala na rusevinama Nove Kartagine, najveceg grada u punskom delu kolonizovane Iberije. Edited October 28, 2009 by BarcaS take 2 https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 (edited) Da nije Vilijamovo osvajanje Britanije, normanani vs saksonci u bicu kod "ne znam kako se zove" u kojoj je poginuo Engleski kralj "cije ime ne znam" ? Shto je potpuno promenilo tok Engleske istorije. Eto kao neki hint od mene . Edited October 29, 2009 by Sting We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 Da nije Vilijamovo osvajanje Britanije, normanani vs saksonci u bicu kod "ne znam kako se zove" u kojoj je poginuo Engleski kralj "cije ime ne znam" ? Shto je potpuno promenilo tok Engleske istorije. Eto kao neki hint od mene . hahahah dobar ti "hint". mozda i jeste Vilijamovo osvajanje Britanije, a mozda i nije :PPPP https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faramir Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 mislim da je sting u pravu, podrzavam njegovu teoriju za Vilijema Osvajacha i njegov rat na severu.. pomenuti kralj je valjda Harold (chini mi se Drugi, ali nisam siguran) a bitka je valjda bila kod Hejstingsa, ako se lepo secam druge godine gimnazije, i nasheg dragog profesora koji je to pomenuo u celih 10 rechenica.. ^^ godina valjda 1066 poshto je valjda Vilijam te godine postao kralj Engleske, pa nagadjam da je morao da prvo kokne gorepomenutog baju :) e sada nagadjam da je to u pitanju jer mi vishe ni jedan kralj ustreljen sluchajno u oko ne pada na um, posle toga pomenu promenu poredka, nagadjam da mislish na prenoshenje Francuskog feudalizma u Englesku :) elem ako sam u pravu onda neka sting postavi sledece pitanje, poshto sam sutra dobar deo dana na fakultetu pa nisam siguran kada cu tachno moci da postavim, a on je skoro dao odgovor za ovo :) ubij jednog - ubica si; ubij hiljadu - vojskovodja si; ubij milion - drzavnik si. A single death is tragedy, million is a statistic. - I.V.Stalin It's nice to be important, but it's more important to be nice. NN 4ever Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 mislim da je sting u pravu, podrzavam njegovu teoriju za Vilijema Osvajacha i njegov rat na severu.. pomenuti kralj je valjda Harold (chini mi se Drugi, ali nisam siguran) a bitka je valjda bila kod Hejstingsa, ako se lepo secam druge godine gimnazije, i nasheg dragog profesora koji je to pomenuo u celih 10 rechenica.. ^^ godina valjda 1066 poshto je valjda Vilijam te godine postao kralj Engleske, pa nagadjam da je morao da prvo kokne gorepomenutog baju :) e sada nagadjam da je to u pitanju jer mi vishe ni jedan kralj ustreljen sluchajno u oko ne pada na um, posle toga pomenu promenu poredka, nagadjam da mislish na prenoshenje Francuskog feudalizma u Englesku :) elem ako sam u pravu onda neka sting postavi sledece pitanje, poshto sam sutra dobar deo dana na fakultetu pa nisam siguran kada cu tachno moci da postavim, a on je skoro dao odgovor za ovo :) U pravu ste obojica nego sam hteo da pustim da neko kaze imena i godinu :) U pitanju je Harold Gudvinson, poznatiji kao Harold II. 1065. umro je Edvard Ispovednik koji je za zivota obecao svoju krunu vojvodi Vilijemu od Normandije. Ipak, na samrtnickoj postelji se predomislio i krunu dao Haroldu. Krunisanje Harolda dalo je casus belli Vilijemu koji je sakupio veliku vojsku i uz blagoslov pape iskrcao se u Engleskoj. Bitka se odigrala kod Hejstingsa 1066te godine i u pocetku je izgledalo da ce Anglosasi izdrzati normanske jurise. U jednom od napada Vilijemu je bio ubijen konj i on je pao na zemlju, a njegova armija je krenula u povlacenje misleci da su izgubili vodju. Ipak, Vilijem je ponovo okupio svoje trupe i odlucio se za promenu taktike. Umesto besomucnih i neuspesnih jurisa, Normani su krenuli da ispaljuju salve i salve strela (inace u engleskoj istoriji ovo je prva bitka u kojoj su korisceni i samostreli). Jedna strela je pogodila Harolda u oko i posle njegove smrti Anglosasi su se povukli sa bojnog polja. Jedan deo normanske konjice koji je pojurio za engleskom pesadijom je pao u zasedu i potpuno je unisten. Zanimljiv podatak je da se celokupna engleska vojska sastojala iskljucivo od vojnika koji su se borili kao pesaci. StinZe - sledeci si :) https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 (edited) Imao sam istetovirano na sebi "Smrt kraljevima" a bio sam Kralj jedne zemlje, ko sam ja? Edited October 29, 2009 by Sting We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted October 29, 2009 Author Report Share Posted October 29, 2009 mislim da moramo malo da pustimo gas, jer ce jedini ucesnici na topicu biti barcas i carinjo :) The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 (edited) Evo hint: Moja zemlja je i dalje monarhija, a moji potomci tj. dinastija su i dalje monarsi te zemlje. Edited October 30, 2009 by Sting We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted October 30, 2009 Author Report Share Posted October 30, 2009 jedine preostale kraljevine u evropi su spanija, belgija, holandija, danska, svedska, norveska i naravno ujedinjeno kraljevstvo spanska istorija je relativno kratka, znam je dobro a za ovaj dogadjaj nikad nisam cuo belgija i holandija su veoma mlade drzave , tako da nope ujedinjeno kraljevstvo nije zemlja, odnosno mislim da bi se sting drugacije izrazio da je mislio na uk :) a i cini mi se da je uk previse strejt za tako nesto :)) to nam ostavlja skandinavske zemlje - dansku, svedsku i norvesku norveska drzava je malo postojala malo nije tako da bih prednost dao dancima i svedjanima. danska drzava je mnogo starija od svedske, stoga i veca verovatnoca da je kralj odatle, a i taj kralj mi lici na neku budalu sa budzovanom iz X veka, tako da je moj konacan odgovor DANSKA? :) The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 Nazalost nije tacan odgovor ali na pravom si putu . Veoma me cudi shto niko josh nije tacno odgovorio tako da verujem da je u pitanju smanjeno interesovanje za topic pre svega . We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 Nazalost nije tacan odgovor ali na pravom si putu . Veoma me cudi shto niko josh nije tacno odgovorio tako da verujem da je u pitanju smanjeno interesovanje za topic pre svega . Ja sam video pitanje i krckam mozak ceo dan jer se secam da sam neeegde davno cuo za tu tetovazu (i ironiju vezanu za gospodina) ali ne mogu da se setim imena. U glavi mi je bilo da je u pitanju Djuzepe Garibaldi (iako on nije bio kralj)... a sad kad si dao hint da je monarhija i dalje i da je u pitanju ista familija kao i tada cini mi se da je u pitanju Knezevina Monako i Rainier Grimaldi - nekadasnji djenovljanski pirat, a potonji kralj (slicno prezime kao Garibaldi, mozda mi je zato Djuzepe bio u glavi) - pa sam mozda uboo :) @Carinjo: Pored navedenih monarhije u Evropi su jos: Principat Lihtenstajn Principat Monako Principat Andora Veliko Vojvodstvo Luksemburg Grad Vatikan (efektivno teokratija) https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 (edited) Ajde da odgovorim a Dviny ti si sledeci. Dakle radi se o "popularnom mitu" i necemu shto ipak nije dokazano, shto ja nisam znao kada sam postavljao pitanje vec sam mislio da je cinjenica, ali dok sam istrazivao temu da bi ostavio neshto vishe informacija zajedno sa odgovorom naishao sam na taj podatak. Da ne duzim dalje radi se o Shvedskom Kralju Charles XIV John of Sweden inace cuvenom francuskom vojniku i generalu koga je licno Napoleon I postavio za Kralja Shvedske i Norveshke posle osvajanja doticnih zemalja. Pravo ime mu je Jean-Baptiste Bernadotte. Shto se tice same tetovaze ovo sam nashao na wikipediji: During the French Revolution, Bernadotte belonged for a time to the Jacobin Club, a radical political organization. According to a popular myth, after his death a tattoo was supposedly found on his body that read Mort aux rois! ("Death to kings!"), presumably a legacy of his Jacobin days. However, no evidence has been found to confirm this. Cak sam ubedjen da sam gledao emisiju u kojoj su tvrdili da je tetovaza stvarna, ali neka verujemo wikipediji ovog puta. Zaboravih da pomenem i da je covek svojevrsno "izdao" Napoleona I i ucestvovao u njegovom porazu zajedno sa ruskom armijom posle cuvenog Napoleonovog napada na Rusiju. EDIT - E NECU VISHE DA EDITUJEM. Po ovoj wikipediji sve je potpuno suprotno od onoga shto ja znam o istoriji doticne Shvedske kraljevske porodice. Ispade sad josh i Shvedjani ga samo izabrali a nisu se usrali od Napoleona. Mora da su neki Shvedski rodoljubi pisali tekst...u svakom slucaju Dviny zelim ti vishe srece u postavljanju pitanja . Edited October 30, 2009 by Sting We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 Ajde da odgovorim a Dviny ti si sledeci. Dakle radi se o "popularnom mitu" i necemu shto ipak nije dokazano, shto ja nisam znao kada sam postavljao pitanje vec sam mislio da je cinjenica, ali dok sam istrazivao temu da bi ostavio neshto vishe informacija zajedno sa odgovorom naishao sam na taj podatak. Da ne duzim dalje radi se o Shvedskom Kralju Charles XIV John of Sweden inace cuvenom francuskom vojniku i generalu koga je licno Napoleon I postavio za Kralja Shvedske i Norveshke posle osvajanja doticnih zemalja. Pravo ime mu je Jean-Baptiste Bernadotte. Shto se tice same tetovaze ovo sam nashao na wikipediji: Cak sam ubedjen da sam gledao emisiju u kojoj su tvrdili da je tetovaza stvarna, ali neka verujemo wikipediji ovog puta. mmm da.. bas sam otisao u kontra stranu... mozak mi je prso totalno :) Dviny you have been summoned! https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted October 31, 2009 Author Report Share Posted October 31, 2009 heheh ladno svedjanin :) Kako je, po legendi, pacifik dobio ime? The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted October 31, 2009 Report Share Posted October 31, 2009 neko se istripovo da je mirno, a ono ispod mire sto djavola vire:) brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sarma Posted October 31, 2009 Report Share Posted October 31, 2009 (edited) ako se dobro secam vasko de gama ili magelan (nisam siguran) je putovao po moru i imao je prilicno nemirnu plovidbu - i onda je naisao na miran okean... i odlucio je da ga nazove "mirnim" tj pacifik. <--- barcas ovde ostao sarma logovan - nisam ni video :) Edited October 31, 2009 by Sarma Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted October 31, 2009 Report Share Posted October 31, 2009 pa da, to i ja znam, samo sto nemam pojma ko je to reko, al kad ti pomenu tripujem da je magelan. brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted October 31, 2009 Author Report Share Posted October 31, 2009 ako se dobro secam vasko de gama ili magelan (nisam siguran) je putovao po moru i imao je prilicno nemirnu plovidbu - i onda je naisao na miran okean... i odlucio je da ga nazove "mirnim" tj pacifik. kakav fail bratori :) jeste zapravo magelan, ali mislim da je u redu da dulio nastavi, jer je dao prvi hint, i kasnije i tacan odgovor magelan je na svojoj plovidbi oko sveta zagledan u okean svom prvom oficiru, misleci na vodu, rekao 'pacifiko'. od tada je veliki okean poznat kao pacifik. The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts