Jump to content

Istorijske pitalice :)


dvnityCker

Recommended Posts

  • Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Blizu!

Atlantic_cable_Map.jpg

1857. je prva poruka poslata transatlantskim kablom i glasila je "Slava Bogu na Nebesima; na zemlji mir i dobra volja među ljudima", ali je taj kabl za mesec dana propao zbog neadekvatne izolacije.

Tek 1866. je napokon ostvarena trajna veza između dva kontinenta. Brzina slanja je bila 8 reči po minutu, što je ogroman napredak u odnosu na deset dana plovidbe.

Rista sledeći.

Link to comment
Share on other sites

Ima, cini mi se na history-ju. Taj brod kojim su postavljali je valjda bio prvi metalni brod ikada napravljen, ali je kasnije izbacen iz upotrebe zbog neke nesrece sa eksplozijom kotlova. Ima neka bash interesantna prica za taj prvi kabl...

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

Link to comment
Share on other sites

Nope.

Evo hinta - 3d model:

hunley3.jpg

HUNLEYPortrait.jpg

BTW iskopao sam podmornicu što je Ivan pomenuo: taktika američkog naučnika Dejvida Bušnela za probijanje britanske blokade Njujorka je bila da priđe mini podmornicom, probuši rupu u boku i ubaci tempiranu bombu. Plan je omanuo jer su brodovi služili prethodno na Karibima i imali su metalnu oplatu koja ih je štitila od podvodnog sveta koji nagriza drvo.

Evo i slike Bušnelove "Kornjače"

Turtle_submarine_1776.jpg

Edited by cali
Link to comment
Share on other sites

Tačan odgovor je CSS Hunley koji je pod zastavom Konfederacije tokom Američkog Građanskog Rata potopio 17.2.1864. USS Housatonic. Podmornica je imala šest članova posade koji su ručno vrteli propeler i kapetana koji je upravljao.

Prvobitna ideja je bila da se eksploziv vuče kablom iza podmornice, i kada podmornica prođe ispod mete treba da izroni kako bi se eksploziv naslonio na trup broda. Od nje se odustalo jer je postojala dobra šansa da se kabl uplete u propeler.

Sledeća ideja je da se montira koplje kojim će se probiti trup broda i eksploziv koji će potom potopiti brod. Razlika u dizajnu u gornje dve slike je naknadna prepravka po kojoj je koplje oboreno nadole jer je naređeno da podmornica mora biti na površini prilikom proboja.

Te noći je napad prošao po planu, ali se podmornica nije vratila u luku. Definitivni razlog se ne zna, ali se pretpostavlja da je pogrešno proračunata količina vazduha potrebna za akciju, i posada se onesvestila pre nego što su uspeli da izrone.

Pre desetak godina je olupina izvučena sa dna i postavljena kao eksponat u muzeju u Južnoj Karolini. Posada je sahranjena sa punim vojnim počastima, i taj događaj je poznatiji kao "poslednja konfederacijska sahrana"

Ko hoće sledeći?

Link to comment
Share on other sites

prva je pocetkom XIX veka a druga negde na raskrsnici XIX i XX veka...

a sto se tice pokretaca, pa ima ih mnogo... pocev od prodora najamnog rada karakteristicnog za oblasti gradjevinarstva, rudarstva i tkanine a koji je potiskivao esnafski produkcioni sistem patrijarhalne prirode, preko pomenutih manufaktura (pojavile se vec u XVI veku) pa do francuske Burzoaske revolucije koja je po meni krucijalna drustveno-politicka determinanta (inauguracija principa slobode rada, Sapelijeov zakon, pojava radnicke klase, prva akumulacija kapitala, i konacno, kapitalistickih produkcionih odnosa)

a sto se tice tehnickih pronalazaka tu su Vatova konstrukcija parne masine, konstrukcija motora sa pogonom na fosilna goriva, elektricitet, you name it [:)]

Edited by prime_abuse
Link to comment
Share on other sites

Norveska luka Narvik je imala veliki strateski znacaj na samom pocetku Drugog svetskog rata.

Medjutim, postujuci norvesku neutralnost saveznici nisu bili u mogucnosti da uspostave kontrolu nad ovom lukom sve dok Nemacka nije na prepad okupirala Norvesku, neposredno nakon cega su saveznici pokusali da osvoje Narvik od Nemaca - iz kog konkretnog razloga su zeleli kontrolu nad ovom lukom?

Edited by prime_abuse
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Create New...