MaudDib Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 joj da prevideh ovo h/s .. pa chekaj onda ako je 1SG ~ 10 000 000 000 000 km, a udaljenost ovih je 1/2 SG znachi da bi put do tamo trajao 17.000.000s ~ 11000 dana ~ 32 godine .. da znachi ne vredi opet presporo, mora warp :) <edit> zajebao sam, preskochio sam minute :) 17MIL s ~ 196 dana ~ < od godinu pa to je prihvatljivo .. znachi mozhe i bez warpa samo da se ubrzamo, sa danashnjih 200.000 km/h na 300.000km/s :D Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
leisure Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 brate, koje 32 godine, you wish...oko 6000 godina treba :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 pa kako kad su velichine: udaljenost 1/2 SG 1SG = 10 000 000 000 000 km brzina kretanja 300.000 km/s jedino ako se nisam dvaputa zajebao u rachunu :D Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
leisure Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 mislio sam da prichash za putovanje letelicom, a ne brzinom svetlosti :) (a i 1/2 SG = 1/2 SG nema shta da se rachuna ) utvrdili smo da nam treba circa 5500-6000 godina brzinom od 100.000 kmh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 koje bre pola svetslosne godine, sta bulaznite:)...najbliza zvezda posle sunca je 4 sg, a zvezde sa otkrivenim vansolarnim planetama su izmedju 10 i 1000 sg udaljene od nas...pa racunajte, bez desetak hiljada godina nema nista:) Jujuju koliko jedan Tomke fali na ovom topicu! lurkuje tomke tu negde, cimacu ga da odgovori...al sta nam to vredi kad niko nece razumeti njegovo objasnjenje:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 pa zajebao me leisure, videh kod njega 1/2SG, a sad u tekstu gledam 20 1/2 SG :D jebiga :) Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 istripovao si militju, ne lete svemiski brodovi na dop! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leisure Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 Gliese 581 e sits close to the nearest star, making it too hot to support life. Still, Mayor said its discovery in a solar system 20 1/2 light years away from Earth is a "good example that we are progressing in the detection of Earth-like planets." ja sam skontao da je 1/2 SG a ne 20 1/2...mislio sam da je 20 ime solarnog sistema naravno, Gliese 581 je ime solarnog sistema i zvezde, sa svojim planetama a,b,c,d,e... shto znachi da bi trebalo 70.000 godina brzinom oko 100.000km/h auffff :(( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 shta seresh dule jebote, prvo si se izduvao sa onim motorima i sad ovde prosipash muda :) prichamo o hipotetichkom sluchaju gde ne mora da se obara ajnshtajnova teorija da bi stigli do najblizhih planeta kao ova o kojoj je ovaj tekst. smanji rakiju malo! Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 shta seresh dule jebote, prvo si se izduvao sa onim motorima i sad ovde prosipash muda :) prichamo o hipotetichkom sluchaju gde ne mora da se obara ajnshtajnova teorija da bi stigli do najblizhih planeta kao ova o kojoj je ovaj tekst. smanji rakiju malo! ma duvaj ga:* Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 ne mogu smrdi ti iz usta, ja samo sa chistima :* Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
leisure Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 get a galaxu u 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted April 24, 2009 Report Share Posted April 24, 2009 ja sam skontao da je 1/2 SG a ne 20 1/2...mislio sam da je 20 ime solarnog sistema naravno, Gliese 581 je ime solarnog sistema i zvezde, sa svojim planetama a,b,c,d,e... shto znachi da bi trebalo 70.000 godina brzinom oko 100.000km/h auffff :(( Da se ja pitam ja bi zemlju stavio u pogon i prosetao je kroz svemir do te nove planete :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leisure Posted April 25, 2009 Report Share Posted April 25, 2009 To je trebao Kole da uradi, ali ga je mrzelo, pa mu je peja_ rekao 'daj otkaz' :) btw pocheo sam ponovo da pikam EVE pomalo, od silne priche ovde ccc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomkeus Posted April 25, 2009 Report Share Posted April 25, 2009 (edited) Milose,anti-materija je produkt neznanja a ne dostignuca u oblasti kvantne fizike.Kada nesto nisu mogli da objasne izmislilu su anti-materiju. Isto za crne rupe.Nisu u pocetku uopste verovali da postoje,a sada je opste poznato da su u centru svih galaksija,pa i nase. Anti-materija nije nikakav produkt neznanja. Fizici je poznata isto koliko i materija. Tj. ukoliko nešto znaš o odgovarajućoj čestici, automatski znaš sve i o njenoj antičestici. znachi 300.000 km/h je za sada to neko teoretsko ogranichenje brzine bez da nerviramo chika ajnshtajna :) jbg opet to ne igra posao .. moratjemo da savijamo prostor :)) 300.000km/s je poprilično dobro eksperimentalno provereno ograničenje brzine za većinu poznate materije. Šta mislite da rade u onim silnim akceleratorima? Edited April 25, 2009 by tomkeus Quote You're all gonna die. Then you'll be dead for way longer than you're alive; like, that's mostly what you're ever gonna be. You're just dead people that didn't die yet... Link to comment Share on other sites More sharing options...
leisure Posted April 25, 2009 Report Share Posted April 25, 2009 chek sada...Maud se tu zajebao i sluchajno ubacio km/h umesto 300.000km/s samo da proverim da li je 300.000 km/h najveca moguca brzina kojom mogu da putuju svemirski brodovi onda(izmedju ostalog), ili si se i ti zajebao? :)) I SHTA RADE U TIM AKCELERATORIMA? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomkeus Posted April 26, 2009 Report Share Posted April 26, 2009 (edited) chek sada...Maud se tu zajebao i sluchajno ubacio km/h umesto 300.000km/s samo da proverim da li je 300.000 km/h najveca moguca brzina kojom mogu da putuju svemirski brodovi onda(izmedju ostalog), ili si se i ti zajebao? :)) Bio je laSpus. Ispravio sam. Inače ne pamtim kada sam radio sa c=300.000km/s. U kvantnoj teoriji polja se uvek radi sa c=1 tako da nikada ne vodim računa o njemu. I SHTA RADE U TIM AKCELERATORIMA? Mnogo lepih stvari koje obično uključuju ubrzavanje čestica skoro do brzine svetlosti. Za ilustraciju nedostižnosti brzine svetlosti uzeću npr. Tevatron (najmoćnijii operativni akcelerator). Tevatron je dugačak 6,28km. Njegovi magneti imaju 68300 km niobijumske žice kroz koju pri punoj energiji od 980GeV teče 4000 ampera struje što proizvodi magnetno polje od 4,2 Tesle. Cela skalamerija troši 30MW električne snage. Dakle kada bacite celu ovu skalameriju pri punoj snazi od 30MW (što odgovara snazi 10 velikih lokomotiva) na jedan elektron koji ima masu od 9,1*10^-31 kg (31 nula ispred 9) ona ga ubrza na 99.9999999999865% brzine svetlosti. Edited April 26, 2009 by tomkeus Quote You're all gonna die. Then you'll be dead for way longer than you're alive; like, that's mostly what you're ever gonna be. You're just dead people that didn't die yet... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 26, 2009 Report Share Posted April 26, 2009 :o Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 26, 2009 Report Share Posted April 26, 2009 ahaha, odlican primer tomke:)...ajde sad da izracunamo koja je energija potrebna da ubzamo letelicu od 10 tona do brzine svetlosti:)...dobro, ne bismo je ubzavali na ovaj nacin naravno, al opet je potrebna energija ogromna... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted April 26, 2009 Report Share Posted April 26, 2009 poenta je, koliko sam ja skapirao, da kad kretje da se priblizhava brzini svetlosti, tj 300.000km/s pochinju da ne vazhe vishe pravila do tada .. to uostalom objashnjava ajnshtajnova teorija. ono shto mene interesuje, a nisam uspeo do sada da prochitam nigde jeste koja su nasha ogranichenja sada da napravimo svemirski brod sa milion motora koji tje uspeti da ubrzaju brod do 299.999km/s, sem koliko bi tih milion motora koshtalo ? Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomkeus Posted April 26, 2009 Report Share Posted April 26, 2009 (edited) ahaha, odlican primer tomke:)...ajde sad da izracunamo koja je energija potrebna da ubzamo letelicu od 10 tona do brzine svetlosti:)...dobro, ne bismo je ubzavali na ovaj nacin naravno, al opet je potrebna energija ogromna... Ubrzanje do brzine svetlosti košta beskonačnu količinu energije Ubrzanje do 99% brzine svetlosti: 5,5*10^21J (to vam je otprilike energija koja je sadržana u svim poznatim rezervama prirodnog gasa) Ubrzanje do 99.9% brzine svetlosti: 2*10^22J (energija sadržana u svim poznatim rezervama uglja) Ubrzanje do 99.999999% brzine svetlosti: 6,3*10^24J (otprilike sva energija koja u toku godine sa Sunca stigne na Zemlju) Edited April 26, 2009 by tomkeus Quote You're all gonna die. Then you'll be dead for way longer than you're alive; like, that's mostly what you're ever gonna be. You're just dead people that didn't die yet... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted April 26, 2009 Report Share Posted April 26, 2009 znachi samo energija je problem ? znachi u nekom hipotetichkom scenariju mozhe usushtini i da taj motor bude zilion ljudi koji okretju pedale, tj nije bitna samo tehnologija nego ogranichenost energije u proporciji sa tehnologijom. Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted April 26, 2009 Report Share Posted April 26, 2009 Problem je i što bi se ljudi pri tolikoj brzini raspali :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted April 26, 2009 Report Share Posted April 26, 2009 zato tje samo bosanci biti astronauti! Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomkeus Posted April 26, 2009 Report Share Posted April 26, 2009 znachi samo energija je problem ? znachi u nekom hipotetichkom scenariju mozhe usushtini i da taj motor bude zilion ljudi koji okretju pedale, tj nije bitna samo tehnologija nego ogranichenost energije u proporciji sa tehnologijom. Skoro sve relevantno za bilo kakav proces, rad, poduhvat itd. se može izraziti preko energetskog bilansa. Faktička realizacije procesa je samo detalj koji određuje mehanizam konverzije energije. I sam život možeš u globalu da posmatraš tako, pošto je život samo komplikovan mehanizam za konverziju energije. Problem je i što bi se ljudi pri tolikoj brzini raspali :) Zašto? Quote You're all gonna die. Then you'll be dead for way longer than you're alive; like, that's mostly what you're ever gonna be. You're just dead people that didn't die yet... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts