Jump to content

Scientists discover a nearly Earth-sized planet

Pipboy

Recommended Posts

Pa zar ono masa i sila menjaju zavisnost u brzinama bliskim brzini svetlosti? Jeste svemirski brod sa ljudima unutra nezavisan sistem, ali prosto ne verujem ni da bi, banalan primer, ni krvotok mogao da funkcioniše kako treba pri tolikoj brzini, ljudi prosto nisu "pravljeni" za nju. Ne verujem da je isto kad teraš gomilu gvožđa koje može da istrpi svašta i gomilu ljudi kojima preskače srce i kad se promeni vazdušni pritisak...

• Replies 70
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pa zar ono masa i sila menjaju zavisnost u brzinama bliskim brzini svetlosti? Jeste svemirski brod sa ljudima unutra nezavisan sistem, ali prosto ne verujem ni da bi, banalan primer, ni krvotok mogao da funkcioniše kako treba pri tolikoj brzini, ljudi prosto nisu "pravljeni" za nju. Ne verujem da je isto kad teraš gomilu gvožđa koje može da istrpi svašta i gomilu ljudi kojima preskače srce i kad se promeni vazdušni pritisak...

Da, ali to samo u odnosu na posmatrače u odnosu na koje se svemirski brod kreće brzinom svetlosti. Ljudi u svemirskom brodu ne uočavaju nikakvu promenu.

You're all gonna die. Then you'll be dead for way longer than you're alive; like, that's mostly what you're ever gonna be. You're just dead people that didn't die yet...

Nekako mi to deluje kao teška teorija :) Ipak se radi o "graničnoj oblasti" brzina, ako već masa nije ista kao pri čoveku shvatljivim brzinama, možda ni to pravilo sa ljudima u tom referentnom sistemu svemirskog broda više ne važi, u određenoj meri ili u potpunosti.

A i da ljudi u brodu ne bi osetili promenu, njegova brzina mora biti konstantna. Brod prethodno mora da se dovede na tu brzinu, a oni da ne bi mnogo "deranžirali" ljude unutra, morali bi polako da ubrzavaju, pošto se radi o ubrzavanju na tako veliku brzinu, to bi trajalo predugo i samim tim nije u opticaju. Što znači da bi dostigli toliku brzinu u dogledno vreme, moraju da naprave ogromno ubrzanje, sa užasnim potresima unutar broda, i ne znam kako bi ljudi to preživeli pa sve da ih cele obmotaju sigurnosnim kaiševima ili tako nečim.

Banalan primer, ljudi u avionima koji sleću/poleću/padaju velikom brzinom. Ili u onim NASA testovima kad ih okreću u krug velikom brzinom radi testiranja fizičke spremnosti. Tu ljudi trpe ogromni pritisak, koža im se savija, mišići grče, a opet radi se o brzinama drastično manjim od brzine svetlosti. Zato ne smem ni da pomislim šta bi tek bilo pri ubrzanju na brzinu svetlosti...

vudi, pomesao si brzinu i ubrzanje:)...kao sto si sam rekao ljudsko telo ne moze da podnese velika ubrzanja (do 10 g max)...ako bi dovoljno dugo ubrzavali do brzine svetlosti ne bi bio problem...samo sto bi to trajalo dosta, cini mi se da klark u rami pominje traj problem sa nekim bazenima ispunjenim anti-inercionom tecnoscu (ah opet taj sf:))...al nebitno, izracunajte recimo za 10g (znaci 100m/s za sekundu) koliko bi vremena trebalo da se postigne 300000km/s, nekih 3 miliona sekundi otprilike, sto mu dodje nesto vise od mesec dana neprestanog ubrzavanja...pa nek bude i 10 puta manje ubrzanje i godinu dana nije mnogo, ubrzavas i usporavas po godinu, putujes 10 godina i eto tu smo:)

srpskivojnik-3.jpg

Aha, pa dobro, par godina ubrzanja nije tako problematično za posadu (inače bi poludela u toku deset godina života na brodu :D ), mada me interesuje da li bi više energije trebalo da se potroši na sporije ubrzavanje do C, ili nema razlike za bilo koje ubrzanje? Mislim, uzevši u obzir da treba održavati brod u svemiru i na sve okolne sile koje mogu smetati, pa kao, što brže brod propiša kroz neko polje i što se manje u njemu zadrži, možda bi trebalo manje energije...

Nekako mi to deluje kao teška teorija :)

Pazi, postoje udaljeni kosmički objekti u odnosu na koje se mi krećemo relativističkim brzinama. Mi uočavamao relativističke efekte na tim objektima isto kao što i potencijali posmatrač sa tih objekata uočava relativističke efekte na nama. Jel se osećaš čudno? Jel uočavaš nekakve čudne efekte? Naravno da ne.

Teorija relativnosti služi za sledeće:

Imamo jedan referentni sistem. Recimo da je ti Zemlja. Recimo da posmatramo neki asteroid koji se kreće sunčevim sistemom. Mi mu sa Zemlje izmerimo npr. impuls, moment impulsa, energiju itd...

Ono što sada nas zanima je kolike su te vrednosti kada se mere, recimo sa Marsa. Uzmemo u obzir brzinu kojom se kreće Mars u odnosu na Zemlju, ubacimo u lorencove transformacije i dobijemo odgovarajuće veličine u odnosu na Mars.

Tj. da rezimiram, teorija relativnosti nam kaže kako se veličine menjaju pri prelasku iz jednog u drugi referentni sistem.

Tj. taj porast mase koji uočavamo kod svemirskog broda je samo iz našeg referentnog sistema. Neko ko se kreće istom brzinom kao taj brod neće uočiti nikakvu promenu.

E da, i nije to nikakva teška teorija. To je 100 godina stara, odavno prežvakana fizika. Da reformulišem, teorija relativnosti je "teška teorija" isto onoliko koliko je teorija da se Zemlja okreće oko Sunca "teška teorija".

Edited by tomkeus

You're all gonna die. Then you'll be dead for way longer than you're alive; like, that's mostly what you're ever gonna be. You're just dead people that didn't die yet...

Mi se ceo zivot i krecemo velikom brzinom. (brzina orbitiranja zemlje oko sunca, i oko svoje ose)

Izraz "kretati se velikom brzinom" nema značenje osim ako ne kažeš u odnosu na šta.

pa zemlja u odnosu na sunce, suncev sistem u odnosu na centar galaksije itd...tomke ne teraj mak na konac i ne zbunjuj ljude ovde:)...bolje daj neki info o jonskim motorima i koliko je njihovo max vreme rada i ubrzanje, tj koliku brzinu mogu da postignu...znamo da si ti teoretski fizicar, al daj malo nesto primenjeno:)

srpskivojnik-3.jpg

pa zemlja u odnosu na sunce, suncev sistem u odnosu na centar galaksije itd...tomke ne teraj mak na konac i ne zbunjuj ljude ovde:)...bolje daj neki info o jonskim motorima i koliko je njihovo max vreme rada i ubrzanje, tj koliku brzinu mogu da postignu...znamo da si ti teoretski fizicar, al daj malo nesto primenjeno:)

Nije teranje maka na konac. Cela zabuna koju ste svi vi imali potiče iz toga što ne možete da se oslobodite pojma apsolutnog kretanja.

vec rekao Dule, u odnosu na sunce ili u odnosu na jezgro zemlje

To nisu velike brzine. Ni približno relativističke. Tangencijalna brzina Zemlje na orbiti oko Sunca je oko 100000km/h, a brzina Zemljine rotacije na ekvatoru je oko 1700 km/h. I ne krećeš se u odnosu na jezgru. Jezgro rotira zajedno sa ostatkom Zemlje (do na termalne struje).

edit: trebalo je tangencijalna, ne radijalna.

Edited by tomkeus

To nisu velike brzine. Ni približno relativističke. Tangencijalna brzina Zemlje na orbiti oko Sunca je oko 100000km/h, a brzina Zemljine rotacije na ekvatoru je oko 1700 km/h. I ne krećeš se u odnosu na jezgru. Jezgro rotira zajedno sa ostatkom Zemlje (do na termalne struje).

edit: trebalo je tangencijalna, ne radijalna.

kapiram to...naveo sam tu brzinu(eto ti kazesh 100.000kmh)jer je vudi neshto rekao u fazonu'ljudsko telo nije napravljeno za tako velike brzine'....pod jezgrom sam mislio na samu nultu tachku koje je na polovini razdaljine izmedju polova i centar ekvaritorijalne ose.

btw da li sunchev sistem orbitira oko nechega? npr. oko crne rupe u sredishtu galaksije

Ok ok aj da kazemo da nam treba samo 200 godina da dodjemo do te planete...

Sto ce reci da ce posada koju saljemo morati da se razmnozava...

Te bebe nece imati mogucnosti da osete i da se adaptiraju na gravitaciju...

Dali su primer pacova koje su uzgajali u svemiru i bacali ih u akvarijum... ne znaju gde je gore gde je dole, plivaju u random smerovima i umiru, lol.

Isto tako, kosti ljudi oslabe, atrofiraju misici kad predugo borave, da ne kazem bleje u svemiru, i kad se vrate na zemlju, nije im bas lako neko vreme.

Resenje bi kao bilo... pravljenje mega ves masine u kojoj stojis, centrifuga jbg... malo da vezbas noge levo desno...

ovo sam gledao u nekoj emisiji skoro @_@

Nema tu nista vezano za nas mentalitet vec za mentalitet interneta i foruma gde je svako jak i svakome je pisa mnogo velika pa moze da se kurci jer zna da ga nece drmnuti neka pesnica iz monitora i sasuti mu sve zube niz grlo ( mlechne zube naravno ).

ovog dakija ovnuju svuda jebote
by Pesma-Mrtve-Dece

btw da li sunchev sistem orbitira oko nechega? npr. oko crne rupe u sredishtu galaksije

sve u univerzumu orbitira oko svega ostalog :)

//krenuo sam da objašnjavam nešto al nema šanse da napišem tako da još neko shvati, a pri tom nisam siguran ni da je tačno. nek ostane samo jedna rečenica pa ću moći da se kurčim ako tomke kaže da je tačna :))

Resenje bi kao bilo... pravljenje mega ves masine u kojoj stojis, centrifuga jbg... malo da vezbas noge levo desno...

neko treba da pogleda 2001 :)

sve u univerzumu orbitira oko svega ostalog :)

//krenuo sam da objašnjavam nešto al nema šanse da napišem tako da još neko shvati, a pri tom nisam siguran ni da je tačno. nek ostane samo jedna rečenica pa ću moći da se kurčim ako tomke kaže da je tačna :))

neko treba da pogleda 2001 :)

bolje neka procita Ramu.

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

rado... kad zavrsim ovaj usrani semestar -.-

Nema tu nista vezano za nas mentalitet vec za mentalitet interneta i foruma gde je svako jak i svakome je pisa mnogo velika pa moze da se kurci jer zna da ga nece drmnuti neka pesnica iz monitora i sasuti mu sve zube niz grlo ( mlechne zube naravno ).

ovog dakija ovnuju svuda jebote
by Pesma-Mrtve-Dece

Nije teranje maka na konac. Cela zabuna koju ste svi vi imali potiče iz toga što ne možete da se oslobodite pojma apsolutnog kretanja.

nisam ja ni u kakvoj zabuni, samo kazem da je leisure pricao o nerelativistickim brzinama kojima se krecu zemlja i suncev sistem:)

i naravno +1 za ramu:)

srpskivojnik-3.jpg