Pipboy Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 http://news.yahoo.com/s/ap/20090421/ap_on_...tain_new_planet Quote "You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?" "By my deeds I honour him, V8." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 Raspravlja se o tome u topicu o novoj ruskoj sondi, neko je tamo okacio vest pa je vec krenulo laprdanje . Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 al nema veze, moze i ovde...btw, vec su pronasli nekoliko tih manjih planeta koje nisu gasoviti dzinovi i imaju cvrstu povrsinu...ali tek za par godina kad lansiraju ove jace teleskope koji ce zameniti habl moci ce da ih nadju vise i kazu nesto o njihovoj atmosferi, odnosno da li je moguc zivot na njima... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 Koja je najveca brzina kojom bi letelica mogla da putuje svemirom a da ne pricamo o brzini svetlosti ili warpu? Takodje me zanima u tom slucaju koliko vremenski treba da se stigne do ovih novootkrivenih planeta. Dakle, najbolji moguci slucaj. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 pa trenutrno najveca moguca brzina bi bila preko 100000km/h sa jonskim motorima...a recimo da su ove planeta oko neke zvezde koja je par desetina svetlosnih godina od nas...znaci trebalo bi par desetina hiljada godina nasim letelicama da stignu tamo kad bi ih sad poslali:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 e to i mene bash zanima ta max brzina sada. jel to sa urachunatim onim zezanjima tipa savrshena putanja tj iskorishtjavanja onog 'gurkanja' uz pomotj planetarne rotacije ili chega vetj ? Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
leisure Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 i ja sam pitao na drugom topiku za max brzinu :) sa tih 100.000kmh, trebalo bi oko 5500-6000 godina do tamo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 Koje sranje, znaci ipak ce morati da izmisle warp. Pih. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 hm a otkud gorivo za to .. ili bi bilo dovoljno samo da se letelica dovede do te brzine, posto nema trenja otpora kuraca palaca Quote The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SavKe Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 Ostaje nam samo da se nadamo da ce CERN da nam pomogne da otkrijemo brzinu svetlosti ili jos bolje warp :D Quote У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. Радоје Домановић - "Страдија" 1902. - Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 e to i mene bash zanima ta max brzina sada. jel to sa urachunatim onim zezanjima tipa savrshena putanja tj iskorishtjavanja onog 'gurkanja' uz pomotj planetarne rotacije ili chega vetj ? da, uracunat je i svemirski lift, odnosno gravitaciona vuca velikih planeta...plus neki dobar jonski motor i mislim da bi dogurali do nekih 200000km/h... hm a otkud gorivo za to .. ili bi bilo dovoljno samo da se letelica dovede do te brzine, posto nema trenja otpora kuraca palaca jonski motori trose vrlo malo goriva, a mogu da rade veoma dugo...poenta je u sporom, ali stalnom ubrzanju koje traje godinama, za razliku od raketnih motora...a kad jednom letelica dostigne trecu kosmicku brzinu i izadje iz suncevog sistema nastavlja da se krece po inerciji i nema potrebe za gorivom... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 kako to 100k pa onda 200k :)) nije isto dule, molim te to preciznije :) a 10x tih motora, jel bi onda ishli 10x brzhe u odnosu na 1 motor ? ovo bi trebao da znam al sam zaboravio :| Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 100k, 200k, tisucu gore, tisucu dole:)...otkud znam bre, cini mi se da su pominjali da treba da testiraju neki jonski motor do 120k...al ko da je bitno, u svakom slucaju necemo stici dalje od plutona:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 chekaj nisi mi odgovorio na ovo shto je krucijalno, ovako laichki-umorno sada: poshto nema mase u vakumu i nema trenja tj. ima ga al je ono toliko malo da je zanemarljivo, shta te onda sprechava da stavish 10x motora i idesh 10x brzhe tj poshto se putuje na ubrzanje onda ubrzash 10x vishe ? Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 pa verovatno to nije isto kao kod raketnih motora, stavis 2 bustera i duplo veci potisak...mada ne visim sto ne bi bilo, nije mi logicno...verovatno je ipak problem u prostoru onda, jer koliko god da ti motori trose malo goriva ipak ga za par godina potrose dosta...ne znam zaista i mrzi me da guglam sada, pitacu tomketa kad ga vidim:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 Koliko sam ja shvatio, ukoliko nesto sto ima i minimalnu masu krene brzinom svetlosti ono dobije ogromnu masu i krene da guta sve za sobom. Sto pretpostavljam znaci isto ili slicno kada se priblizavas toj brzini. Zato me i interesuje koja je teoretska granica brzina/masa. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leisure Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 Meni je recimo neshvatljivo postojanje anti-materije ili crnih rupa. Saznanjem da postoje svakakva sranja u kosmosu, shvatamo da je siguran opstanak ljudske vrste moguc samo kroz kolonizaciju losh jedne planete, ili satelita. Kad-tad ce zemlju spichiti neki josh meteor ili kometa kao za vreme dinosaurusa. Pukim sluchajem je proshlog puta pogodjen Sibir a ne bilo shta drugo, usled chega bi poginula masa ljudi. Kada smo vec kod satelita, mozda postoji neki neotkriveni, na koji je moguc zivot uz manje adaptacije i koji je blizi nego ova planeta? shta mislite? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 http://users.beotel.net/~gmarjanovic/OverC.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kristian Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 Milose,anti-materija je produkt neznanja a ne dostignuca u oblasti kvantne fizike.Kada nesto nisu mogli da objasne izmislilu su anti-materiju. Isto za crne rupe.Nisu u pocetku uopste verovali da postoje,a sada je opste poznato da su u centru svih galaksija,pa i nase. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 znachi 300.000 km/h je za sada to neko teoretsko ogranichenje brzine bez da nerviramo chika ajnshtajna :) jbg opet to ne igra posao .. moratjemo da savijamo prostor :)) Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 Orange bud pa cemo da savijamo ne samo prostor-vreme vec i sipke od celika! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 pa ako mozhe brod na pogon beskonachnog kelnerskog rachuna, shto da ne. evo ja se prvi prijavljujem za posadu! Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
leisure Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 Milose,anti-materija je produkt neznanja a ne dostignuca u oblasti kvantne fizike.Kada nesto nisu mogli da objasne izmislilu su anti-materiju. Isto za crne rupe.Nisu u pocetku uopste verovali da postoje,a sada je opste poznato da su u centru svih galaksija,pa i nase. Gledao sam ranije neshto, mislim na diskaveriju, da je crna rupa anti-materija i da guta chitave sisteme and shit. creepy...e sad bem li ga Znao sam to da svaka galaksija ima crnu rupu. Zanima me konkretno od chega se sastoji crna rupa i shta se deshava sa tim svim zvezdama(sa tom materijom) koju zguta, ako ne postoji anti materija. :\ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 Jujuju koliko jedan Tomke fali na ovom topicu! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 znachi 300.000 km/h je za sada to neko teoretsko ogranichenje brzine bez da nerviramo chika ajnshtajna :) jbg opet to ne igra posao .. moratjemo da savijamo prostor :)) 300.000km/s naravno da to nije gornji prag, nego smo mi jos na niskom levelu za takva saznanja. warp brzine ce doci na red ka za to dodje vreme Quote The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts