Jump to content

Virus, RAID, ludilo ...

Lucky

Recommended Posts

OK ... ovakva je situacija:

Kompjuter, sve radilo kul do pre par dana, jedan dan pocelo da se pojavljuje kako neki cudni procesi ne mogu da rade i kako su terminatovani. OK, sledeci korak, pojavljuje se na kompu neki Rapid Antivirus, zapravo adware najgore vrste, koji su cak i uradili toliko dobro da bi se covek zajebao i mislio da je pravi antivirus. Provalim ja na netu da njega uklanja neki SpyHunter, skinem, instaliram, stvarno ga ukloni.

Gde je sad kvaka. Na kompu je Avira, voodoo-ova omiljena, medjutim, ona pronadje tipa 30 inficiranih fajlova ali nishta sa njima ne uradi (?). Sad sam stavio tamo da in popravlja ili brishe kao sekundarnu akciju, pa cemo da vidimo, ali mi nije jasan antivirus koji samo detektuje fajlove a ne sredi ih a nema naizgled lak nacin da podesish sta hoces sa fajlom da radi, osim da u expert modu odaberesh "akciju".

Kvaka je u tome sto kada se komp startuje normalno, odmah nakon logina u Windows komp izbaci plavi ekran na delic sekunde i resetuje se. Jedino pomazhe start iz Safe Mode-a. Naravno, u Safe Modeu rade samo instalirani programi, upravo ta Avira. Nekako sam uspeo da skapiram da nekada pred taj restart plavim ekranom izbaci da ima neki Tr.Delphi.Downloader i Tr.dldr.delphi.den, koji god to trojanci bili.

Padne meni napamet full reinstal, sta da se zezam, medjutim, kvaka je da je sistem u RAID-u a bangavi Windows zahteva drajvere na disketi a naravno da komp nema flopi :)

Tako da je situacija prilichno zabavna.

Ima li neko neki savet?

Hvala!

Moze win da prepozna usb flopi u toj fazi. A mozes i da integrises te drajvere za raid pre nlite-a pa ti ne treba usb.

Nazalost danasnji savremeni virusi prvo napadaju AV sisteme i onesposobljavaju ih. Tako da ako nemas AV koji se sa sifrom zasticen (npr nod32 ne moze ni da se deinstalira kada mu stavis sifru) taj av ti nece mnogo pomoci.

Ako nemas neke vazne podatke i podesavanja ja bi ti predlozio format + reinstal. A ako imas onda mogu samo da te uputim na http://www.mycity.rs/Ambulanta/ :)

1. A jel bi mogao u safe modu da pokrenes neki antivirus sto se pusta sa usba, pa da ti on proceslja sistem? Ako treba link, javi [:)]

2. Jel pokusavas da stavis SP1 il SP2 na sistem? Koliko ja znam, SP3 ima integrisane drajvere, al moguce da gresim [:)]