Jump to content

ARM laptop za smesne pare

Stator

Recommended Posts

Dakle ARM su procesori koji svi mi imamo u nasim mobilnima. E sada su se dosetili kada su skapirali da su postali dosta jaki da ih stave u netbookove :)

Neki preliminarni info izgleda ovako 8-sati baterija, 8GB ssd i 3g, i bez i jednog jedinog ventilatora. E sada ide najbolji deo a to je cena koja bi trebala da se krece izmedju 200$ - 250$ dolara. Kompovi ce moci da puste 720p HD ali ne i 1080p.

http://videos.zdnet.co.uk/260632244.htm

Da, "VLC vec moze da se kompalira za ARM platformu" u prevodu znači "možeš sam da skineš source i iskompajliraš ga uz modifikacije jer nema zvaničnog ARM builda" lol :D

Kazem da to mozes da uradis sada sam. A u junu kada izadje ovaj netbook dobices sve sredjeno i instalirano. Ne vidim gde je problem.

Softver i platforme za arm procesore postoje vec neko vreme ne vidim stvarno u cemu je problem.

Evo sad sam pogledao, konkretno NetBSD od 2001 ima branch NetBSD/acorn26 za ARMv2 i ARMv2a masine.

Evo sad sam gledao josh malo ...

ARM Linux started out in the Summer of 1994 as a one-man port of a 1.0.x kernel to the Acorn A5000

...

kad izbace platformu ljudi ce bildati i praviti pakete za nju tako da ce postojati BINARY paketi softvera za arm bildove linuxa/bsda i slicnih ...

Ne znam sta se kurobecash vudu kad ne umes?

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

S tim što u prvom slučaju imaš full-featured x86 komp i kad ti dune možeš da instaliraš WinXP i igraš Starcraft i Dotu na njemu, a u drugom imaš... hardver mobilnog telefona uz qwerty tastaturu?

(in b4 "može preko winea" - wine nije emulator hardvera i ne radi na ne-x86 procesorima)

A ti bi gejmerski lap za 200$?

Jesi cuo za palmove i jel radi starcraft na palmtopu? To sto ti sa tvojom shirinom pogleda ne vidis namenu ne znaci da ne postoji. Cinjenica da na doticnom ne mozes instalirati windows nikako ne umanjuje njegovu poslovnu primenu.

A svakako poslovna primena je ono zbog čega se Eee PC tako sjajno prodavao prošle godine :S Ajde molim te. Ako već kupujem kompjuter, hoću da bude kompatibilan sa ostalih 99% kompova na svetu i da na njega instaliram šta ja hoću bez po muke, a ne "look at me, imam drugačiji komp od vas ostalih (i zavisim od podrške propagatora tog kompa i njegove uske baze programa)!"

Kao prvo znam nekoliko poslovnih ljudi koji furaju taj asus.

Drugo hvala sto poredis arm sa budzevinom asusa koji ne moze regularan laptop da napravi da valja.

Verovao ti ili ne nekome kompjuter treba za 4-5 programa a to su browser, im, mail client, office, video/audio i sve to imas vec sad na arm-u, a kad izadje kao gotov proizvod sve to ce raditi out of the box i ne zanima ih da pikaju dotu na tome.

Btw taj arm build linuxa ce browsovati i windows sherovima bez greske cisto ako si sumnjao u to ... te ne vidim problem osim u koriscenju komercijalnog closed source softvera koji se ne moze izbildati na armu tj alata tipa photoshop i slicni kojima i nije mesto na ultra kompaktnom lapu ...