reiser Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 edeste :) Kupujem novu mashinu, pa evo sta sam nabacao citajuci neke topice ovde i benchmark testove: MB : Gigabyte EP45 Extreme CPU : Intel Core 2 Duo E8500 RAM : 4GB DDR2 Geil VGA : Gainward ATI 4850 Golden Sample HDD : WD Caviar 500GB SATAII 16MB x 2 Kuciste : CoolerMaster Sileo 500 / CoolerMaster Centurion ? Napajanje : CoolerMaster eXtreme Power 500W Ne pratim sta se desava sad sa izlaskom novog hardvera i kojekakvih tehnologija, da li ce ovo gore sto sam sastavio moci da sljaka, pretezno za igre ? Da li da kupujem dualcore ili quadcore procesore ? Koliko vidim trenutno nema puno igara/programa koji podrzavaju to, mada necu da kupim dualcore cpu pa da moram da ga menjam za godinu-dve ? :o Zatim, oko memorija, sta znaci ono 4-4-4-12, 5-5-5-12 itd ? Kontam da je jos aktuelan DDR2. Jel graficka dovoljno dobra da podrzi novije igre ili da uzimam neku jacu ? I da li je napajanje dovoljno jako za ovu konfiguraciju ? Budzet mi je oko ~700e. Eto toliko, i hvala unapred ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 Ne pratim sta se desava sad sa izlaskom novog hardvera i kojekakvih tehnologija, da li ce ovo gore sto sam sastavio moci da sljaka, pretezno za igre ? Moći će. Da li da kupujem dualcore ili quadcore procesore ? Koliko vidim trenutno nema puno igara/programa koji podrzavaju to, mada necu da kupim dualcore cpu pa da moram da ga menjam za godinu-dve ? :o Lično bih uzeo Q6600 pa overklokovao na 3+ GHz, al ti kako oćeš. Zatim, oko memorija, sta znaci ono 4-4-4-12, 5-5-5-12 itd ? Kontam da je jos aktuelan DDR2. Latencije, broj taktova potrebnih za pristup i čitanja itd. Totalno nebitno, razlika je 1% u realnom radu ako i toliko. Uzmi najjeftiniji Geil Value ili Kingston ValueRAM. Uzmi dva modula po 2 GB umesto četiri po 1 GB, jeftinije je. Jel graficka dovoljno dobra da podrzi novije igre ili da uzimam neku jacu ? I da li je napajanje dovoljno jako za ovu konfiguraciju ? Jeste i jeste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reiser Posted February 15, 2009 Author Report Share Posted February 15, 2009 (edited) Lično bih uzeo Q6600 pa overklokovao na 3+ GHz, al ti kako oćeš. Sto bas Q6600 ? Jel to ovaj INTEL Core 2 Quad Q6600 2.4GHz (1066MHz,8MB,Kentsfield,S775) box ? Ako ga overklokujem sa 2.4GHz na 3 ne znam koliko ce to biti stabilno ? :o I kolika ce biti razlika u performansama izmedju E8500 i Q6600 sto se tice igara ? I sta mislis o plochi ? thx Edited February 15, 2009 by reiser Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 Biće stabilno bez problema. Nije to neki velik oc za taj proc. Može on i do 3.6 da ide sa nekim boljim kulerom. Razliku u performansama ne znam al ja bih više voleo quad nego dual core. Ploča bi trebalo da je OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatboy Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 (edited) a ako ti se uklapa u buzdet, uzmi Intela E8500 na 3,13ghz pa ga bez problema zvizni na 4ghz... a sto se kucista tiche... ja uzeo cooler master elite, nije toliko skup a ODLICHNO se pokazao! Edited February 15, 2009 by fatboy Quote Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије! Link to comment Share on other sites More sharing options...
reiser Posted February 15, 2009 Author Report Share Posted February 15, 2009 Pa da, na taj sam procesor mislio u prvom postu, mada se sad dvoumim zbog vudijevog odgovora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 E8400 i E8500 se praktično isto klokuju, možeš i ovaj slabiji. Ako ti komp služi gotovo samo za igre, idi na E8400 i neki lep kuler pa teraj do 4.0. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ToRNaDo Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 hahahahah isto sam se tako dvoumio sad pred kraj godine... uzimaj q6600 neces se zajebati... vec su pocele optimizacije za quadove... do polovine godine quad ce biti otprilike 30-40 posto brzi od duala... + se klokuje ko nenormalan. ja ga na box cooleru drzim na 3 ghz... i maksimalna temperatura mi je 65 stepeni u p95(sto znaci da tokom igranja nema teorije da ce da predje 55) Quote She's soft and warm and almost weightless. Her perfume is a sweet promise that brings tears to my eyes. I tell her that everything will be all right. That i'll save her from whatever she's scared of and take her far, far away. I tell her i love her Link to comment Share on other sites More sharing options...
GOd Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 (edited) Ja imam 8500 i klokovan mi je na 4,3 ghz za 24/7 bez problema i milsim da to mnogo bolje radi za igre od q6600 na 3 ghz. Edited February 15, 2009 by GOd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reiser Posted February 15, 2009 Author Report Share Posted February 15, 2009 E sad sam opet u nedoumici :S breee :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasamnepismen Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 Imam ja reshenje, daj ti meni pare a ti se igraj na starom kompu! win win reshenje ;) Quote . Link to comment Share on other sites More sharing options...
reiser Posted February 15, 2009 Author Report Share Posted February 15, 2009 Pa sad koliko je win za mene, to ne znam.. :P Anyways, videcu sta kazu po forumima za ova dva procesora pa cu odluciti... Mada kontam da sto vise vremena prolazi ovaj quad ce imati bolje performanse u odnosu na E8500 zbog podrzanosti od strane softwera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ToRNaDo Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 Ja imam 8500 i klokovan mi je na 4,3 ghz za 24/7 bez problema i milsim da to mnogo bolje radi za igre od q6600 na 3 ghz. trenutno jeste bolje reshenje... al kazem kad se optimizuje(a uskoro hoce) nece moci taj e8xxx da prismrdi quadovima... a q6600 se sa bilo kojim iole boljim hladjenjem bez problema klokuje na 3.6+... a sve preko 4ghz je cisto ku**enje i nece mu vredeti ako nema neku superbrzu graficku p.s. jes da je za bednih 150ak poena... al svejedno... a primetices da je klok 2880 a mrzelo me da chekam da odradi ove gpu testove... tu je tvoj sigurno bolji enivejs... mada ponovo je pitanje za koliko :D @reiser: imao sam apsolutno isti problem kao ti... tvoj je izbor. ja cu samo da ti kazem da se ni u jednom trenutku nisam pokajao sto sam uzeo quad... Quote She's soft and warm and almost weightless. Her perfume is a sweet promise that brings tears to my eyes. I tell her that everything will be all right. That i'll save her from whatever she's scared of and take her far, far away. I tell her i love her Link to comment Share on other sites More sharing options...
GOd Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 Ako uzima quad onda je pehnom 2 940 totalni win a evo i zashtolinak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatboy Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 Ja imam 8500 i klokovan mi je na 4,3 ghz za 24/7 bez problema i milsim da to mnogo bolje radi za igre od q6600 na 3 ghz. Bratori, ae molim te uslikaj kuciste iznutra da vidim kuler kako si postavio na CPU i koji pa okachi ovde... Ja jos neam bolji kuler pa ne mogu ovaj E8500 da dizhem... Ovo je situacija kod mene at the moment: i ovako testiram sistem: Quote Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије! Link to comment Share on other sites More sharing options...
reiser Posted February 16, 2009 Author Report Share Posted February 16, 2009 (edited) Ako uzima quad onda je pehnom 2 940 totalni win a evo i zashtolinak. Mnogo mi to skupo gledam ove graficke ATI Radeon HD4870x2, so hawt, so expensive :( Edited February 16, 2009 by reiser Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 Ovo je situacija kod mene at the moment: Crni ti, što spusti taj hard skroz dole? Digni ga da mu ventilacija ide preko elektronike, crći će ti tako ako ne budeš gasio komp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatboy Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 ocu, ionako cu morati da vadim sve napolje kad stigne novi cpu kuler pa cu tada i to da sredim a na prednju masku ide jos jedan fan da uvlachi vazduh tako da nece biti frke oko temperature HDDa i ostalog... Btw, nisam ni znao kolika je graficka pa sam ga izmedju ostalog i zato meto dole skroz dok ne vidim koliko ce mi lufta ostati kad nju ubodem u PCI-E... Quote Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије! Link to comment Share on other sites More sharing options...
GOd Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 (edited) E nigeru ja koristim cooler master V8 a kuciste mi je u stolu tj sto mi je kucishte slikacu pa ce ti bude jasno. @ Niger jel ti to gtx 295 ? :O Edited February 16, 2009 by GOd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatboy Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 e kako si zadovoljan sa tim V8, nudili mi ga u Desku al nisam oma uzeo, skenjo sam se jer sam ostao bez onog red scorpiona, kolika ti je temp CPUa kad se bash igrash onako max ??? btw da, ono gore je gtx295. Quote Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије! Link to comment Share on other sites More sharing options...
reiser Posted February 16, 2009 Author Report Share Posted February 16, 2009 (edited) Ok, najverovatnije cu da uzmem Q6600 umesto E8500. Nego, ima li neko misljenje o ovoj ploci (Gigabyte EP45) ? Vidim na pcberza.rs da je razlika u ceni izmedju normalne i extreme varijante te ploce nekih ~100e, na benchmarku kazu da je extreme varijanta kvalitetnije izrade, koliko to znaci ? Ne znam koje su ploce sad kvalitetne, ovu sam video na benchmarku, i dodao sam je tek-tako, jer nemam pojma sta da uzmem. Edited February 16, 2009 by reiser Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GOd Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 Pa posle 3h prime 95 ili ortosa na 9ci tj 100% load 3h je 60c a idle je 25 i zadovoljan sam jer je kuler tih i na maximalnoj brzini ventilatora. Omg gtx 295 i want that. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja_ Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 Nego, ima li neko misljenje o ovoj ploci (Gigabyte EP45) ? Vidim na pcberza.rs da je razlika u ceni izmedju normalne i extreme varijante te ploce nekih ~100e, na benchmarku kazu da je extreme varijanta kvalitetnije izrade, koliko to znaci ? Ne znam koje su ploce sad kvalitetne, ovu sam video na benchmarku, i dodao sam je tek-tako, jer nemam pojma sta da uzmem. ma koji crni extreme, si ti normalan?! to jednostavno ne vredi tih para... Quote The thing's hollow — it goes on forever — and — oh my God — it's full of stars! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatboy Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 Nego, ima li neko misljenje o ovoj ploci (Gigabyte EP45) ? Ja sam upravo uzeo tu gigabyte plochu, EP45DSL, ista je povoljna i za sad me odlicno sluzhi, a na netu citam da sjajno podnosi overkloking, evo i fotka: PS. pazi kad uzimash tu ploci, imas verziju sa 2 PCI-E slota, a to ti ne treba a velika je razlika u ceni !!! Omg gtx 295 i want that. Zipa, GRIZE !!! Quote Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије! Link to comment Share on other sites More sharing options...
reiser Posted February 16, 2009 Author Report Share Posted February 16, 2009 (edited) Znaci EP45 normalna ? ok. Edited February 16, 2009 by reiser Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts