Unknown user 234 Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 nenene, sad ce on da ti kaze da vera nije iskljuchivo i jedino vezana za lichnost pojedinca, da ona ne spada u njegovu strogo lichnu sferu, i povrh svega toga ce da ti mind-imprintuje svoje udedjenje.... jer njegova ubedjenja su jedina, omniprisutna ISTINA :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sa1Nt Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 lol djuske crusader :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
juicer. Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 (edited) @ djuser Religija <> vera. Bar kolko ja shvatam stvari... Vera je lichna stvar pojedinca. Dal veruje u boga, Zubitj vilu ili Deda Mraza, to je vetj stvar detalja. Religija je institucija. Organizovanje mase ljudi koji veruju u isto (ili dovoljno slichno) da im se "protokol" verovanja da propisati (obichno knjigom, kako iskustvo pokazuje kod uspeshnijih religija). A poshto su ljudi dobrim delom ovce, jer jebiga najteze je razmishljati, dozvoljavaju da im religija (tj oni koji u toj religiji imaju malo mozga i poprilichno zlih/sebichnih/whatever namera) diktira zivot. Slazem se u potpunosti , ono sto sam ja hteo da naglasim je sledece. Ceo koncept boga i vere u njega/nesto, potice iz jednog drevnog doba, kada ljudi nisu mnogo toga znali, i nisu imali odgovore na mnoga pitanja, najbolje kako su znali da objasne stvari, bilo je da negde na nebu ima neko ko ih posmatra i upravlja njihovim zivotima. Zato sto nisu znali sta je nebo , kako izgleda zemaljska kugla , kako su oni stigli na nju, sta bi trebalo da rade dok su ovde i mnoge druge stvari. Taj koncept je opstao do danas. Ja sam uveren da ce vremenom procenat "vernika" biti u padu zato sto rok trajanja, toj limunadi istiche. lol djuske crusader :) <3 Edited January 23, 2009 by Juice R Quote Gotta learn the rules so i can break dem properly! Link to comment Share on other sites More sharing options...
freej! Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 Slazem se u potpunosti , ono sto sam ja hteo da naglasim je sledece. Ceo koncept boga i vere u njega/nesto, potice iz jednog drevnog doba, kada ljudi nisu mnogo toga znali, i nisu imali odgovore na mnoga pitanja, najbolje kako su znali da objasne stvari, bilo je da negde na nebu ima neko ko ih posmatra i upravlja njihovim zivotima. Zato sto nisu znali sta je nebo , kako izgleda zemaljska kugla , kako su oni stigli na nju, sta bi trebalo da rade dok su ovde i mnoge druge stvari. Taj koncept je opstao do danas. Ja sam uveren da ce vremenom procenat "vernika" biti u padu zato sto rok trajanja, toj limunadi istiche. <3 Kolko god ovo cudno zvucalo ali neka ti je Bog u pomoci ! :) Quote Rider on the storm... Link to comment Share on other sites More sharing options...
iguana Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 ja ne verujem u dogmatskog boga kome je potrebno da idem u crkvu da bih bio dobar covek i hriscanin. Da nema mozda losh signal, samo jednu crticu, pa me ne cuje i vidi kada sam dobar i inache. Verujem da se religija mora odvojiti od dogme i da se cela poenta religije moze sazeti u jednu recenicu - Ne chini drugima ono sto ne bi zeleo da drugi chine tebi... odnosno budi dobar prema drugima, nema nikoga osim nas samih a i karma je kucka. ALI To sto ne verujem u boga sa loshim prijemom signala ne znachi da sam protivnik pravoslavne crkve, cak naprotiv. Ne idem u crkve osim sa kevom za zadusnice ali smatram da srpskoj pravoslavnoj crkvi dugujemo sto nismo postali muslimani i narod bez lichnog opisa kao BOsnjaci. Takodje samo zato sto to ovi novokomponovani b92 urbani likovi vole da se posipaju pepelom i da pljuju po svemu sto ima cesticu srpskog u sebi, pa i crkvu ja cu i da podrzim crkvu... na kraju to sto ne verujem u kanonskog boga, ne znachi da ne verujem u nesto "nadprirodno", ako nista drugo jer mi ideja vrhovnog sudije i delioca pravde prema objektivnim zaslugama donekle pruzha utehu u ovom svetu, koga dozivljavam kao duboko nepravedan Quote It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 Nije mi bash najjasnije , ti verujesh u boga ? ali... slazes se da je religija bullshit ? isto pitanje za ostale , cisto da razjasnimo neke stvari. kako da razjasnimo neke stvari kad npr ja tebe ne kontam u startu, postavim ti pitanja a ti mi odgovoris na sve sa pitanjima??? ja ne pokusavam da ubedim ljude da je moj stav ispravan , samo bih voleo kada bi se svako od "vernika" prvo temeljno informisao o stvari koja u velikoj meri utice na njegov zivot , pa tek onda odlucivao da li ce ili nece nastaviti da "veruje". samo par postova kasnije Ako uspem da odvratim makar jednog coveka , od ideje boga i crkve , smatracu da sam pomogao tocku evolucije da se okrene makar malo brze, koji plemenitiji cilj postoji ? i onda Moja zelja nije da odvracam ljude od njihovih verovanja , moja zelja je da predstavim istinu , moja ubedjenja su istina hahaha Shvatas li da je ovo start svake religije/verske grupacije/sekte ? Moja istina je jedina istina, necu da te ubedjujem ali ipak bi morao da verujes u ono sto ja verujem itd itd??? Aj brate, lepo napisi tacno sta si mislio u svojih zadnjih par postova, makar bilo i par strana texta. Evo obecavam, sve cu da procitam, pazljivo, da bih iole mogao da ti ista odgovorim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
juicer. Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 Ne mogu vishe restovo sam case , nema dalje , sve sam ti napisao samo dobro citaj. Quote Gotta learn the rules so i can break dem properly! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Unknown user 234 Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 juiceru overi pm :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja_ Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 zasto ljudi svaki put kad posalju nekom pm to moraju i da izjave? Quote The thing's hollow — it goes on forever — and — oh my God — it's full of stars! Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 Pejo isprazni inboks. restovo sam case i herd u like cases, so we put a case in ur case, so you can actually rest ur case :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitch Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 Takodje samo zato sto to ovi novokomponovani b92 urbani likovi vole da se posipaju pepelom i da pljuju po svemu sto ima cesticu srpskog u sebi, pa i crkvu ja cu i da podrzim crkvu... [ok] Quote Bjukenon Mitch Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corey Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 eclctc i Đuser prave sektu, beware Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadnought Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 ... Ne chini drugima ono sto ne bi zeleo da drugi chine tebi... /sign Moj zivotni princip. Respekt svakom, ako je neko cool prema meni, ja tju isto tako da uzvratim. Ako me neko zajebe, opet - istom merom. Btw nisam krshten i formalno ne pripadam ni jednoj religiji. Sam krojim svoja pravila. Ako sam se zajebo i Biblija je u pravu (ili koja god druga religija koja se eventualno ne odobrava pravila koja sam ja sebi odredio) i ja nisam bio "dobar", onda tju da odgovaram za to. I'm not afraid. :) Quote ... ukusi su razlichiti... reche djavo i sede u trnje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 Takodje samo zato sto to ovi novokomponovani b92 urbani likovi vole da se posipaju pepelom i da pljuju po svemu sto ima cesticu srpskog u sebi Da nastavim: Neki od ljudi koji su čuli za "teoriju evolucije" ili "darvinizam" misle da se ti koncepti tiču samo nekih čisto naučnih oblasti i da nemaju značaja za njihov običan svakodnevni život. Greše, jer sve je to daleko više od nekog pukog naučnog koncepta. Teorija evolucije predstavlja čvrstu osnovu jedne surove filozofije koja ima nadmoć i uticaj na velik broj ljudi. Ta filozofija je "materijalizam" i sadrži jedan veliki broj netačnih tvrdnji o tome zašto, kako, i sa kom svrhom je nastao čovek. Materijalizam zagovara da ne postoji ništa osim materije i da je materija suština svega, i organskog i neorganskog. Pošavši od te ideje, ona isključuje i odbacuje postojanje Inteligentnog Tvorca - Boga. Sve se spušta na nivo materije. Svest i način razmišljanja prosečnog čoveka se oblikuju tako da obraća pažnju samo na materiju a da odbacuje moralne vrednosti bilo koje vrste - oslobađa ih se. Iz tih razloga, materijalizam je jedna od najozbiljnijih pretnji osnovnim vrednostima političkog i društvenog poretka jedne nacije. Druga velika opasnost i zlo od materijalizma je u tome što on služi kao osnova anarhističkih i razornih ideologija i jeresi, koje žele da ukinu postojanje države, naroda i porodice. Komunizam je najpoznatiji od ovih ideologija, i prirodan je politički produkt materijalističke filozofije. Karl Marks je za Darvinovu knjigu Poreklo vrsta, koja je postavila temelj teoriji evolucije, napisao sledeće: "Ovo je knjiga koja sadrži osnove istorije prirode i našeg gledišta." Dogme teorije evolucije otvaraju vrata revolucijama i bude u čoveku želju da sam bude svoj spasitelj. Ono što je karakteristično za odgovore na osnovna čovekova pitanja jeste da, ateistički odgovori na osnovna čovekova pitanja imaju izuzetne olakšice kod čoveka. Te olakšice su subjektivne prirode, nisu objektivne prirode. Nije teže razumeti da je Bog stvorio svet, nego razumeti evolucioni koncept. Ne radi se, dakle, o tome. Nego, ateistički odgovori imaju subjektivnu olakšicu zato što je svakom čoveku jasno da teistički odgovori povlače moralne konsekvence. Ako postoji Bog, sve je drugačije. Sve, apsolutno sve. Ivan Karamazov kaže: "Ako nema Boga, sve je dozvoljeno". To ljudi za tili čas shvate. Oni to znaju, intuitivno osećaju. Jer, religijski odgovori ili religijski stavovi su zaista različiti od običnih, profanih stavova. Ne mora da se odnose na osnovna čovekova pitanja. Mogu da se odnose i na druga pitanja. Kad hrišćanina pitaju nešto o braku i on kaže dve rečenice, ljudi odmah kažu: "to zvuči mnogo crkveno". Odmah se to prepoznaje, odmah se to vidi, odmah se to zna. To nisu obična pitanja, zato što od čoveka traže odgovornost. Na kraju bi mogli da kažemo da odgovori na ova pitanja nisu čisto akademski odgovori, nije to neko čisto akademsko bavljenje tim pitanjima usmislu nekog istraživanja i takmičenja ko ima bistriji um. Znači, nije to neko teorijsko naklapanje, nije to samo stvar nekog akademskog teoretisanja, nego odgovori, zaista, imaju praktične implikacije - odražavaju se na svakodnevni život. Zadovoljan odgovorom? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 /sign Moj zivotni princip. Respekt svakom, ako je neko cool prema meni, ja tju isto tako da uzvratim. Ako me neko zajebe, opet - istom merom. Btw nisam krshten i formalno ne pripadam ni jednoj religiji. Sam krojim svoja pravila. Ako sam se zajebo i Biblija je u pravu (ili koja god druga religija koja se eventualno ne odobrava pravila koja sam ja sebi odredio) i ja nisam bio "dobar", onda tju da odgovaram za to. I'm not afraid. :) cekaj, ali onda mu radis ono sto ne zelis da drugi rade tebi, tako da nisi bas upao u kategoriju datog citata, pre si u nekom talionu rekao bih:) Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadnought Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 cekaj, ali onda mu radis ono sto ne zelis da drugi rade tebi, tako da nisi bas upao u kategoriju datog citata, pre si u nekom talionu rekao bih:) Eh Dule, sad me cimash za detalje. :) Nisam onda bio dovoljno precizan. To je moj default stance prema random ljudima. Mislim, ne trazim od nikog nishta. Ako random lik sa kojim mi se ukrsti put nema zelju da mi pomogne u nechemu, iz bilo kojih razloga njemu znanih ili makar zato shto ga zabole kita za mene, ochekujem, chak bih reko zahtevam, da taj random lik gleda svoja posla i ne petlja se u moja. Point is da ja 100% netju njemu da se petljam u poso iz chista mira zato shto mi se moze, pa makar ja mogo da utjarim neshto na njegov rachun. Jbg ne volim da igram na kvarno i da se zameram ljudima koji su u najgorem sluchaju prema meni bili ravnodushni. Druga je stvar kad se meni neko zameri. Kad me zajebe za biznis/lovu/ribu/whatever... Nije da sam ja neka osvetnichka dusha pa sad neshto da ja muljam i planiram protiv lika, ali budi siguran da ako se ukaze prilika za naplatu - ne propushtam je. ;) Quote ... ukusi su razlichiti... reche djavo i sede u trnje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted January 24, 2009 Report Share Posted January 24, 2009 a pocetak teme je obecavao Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted January 24, 2009 Report Share Posted January 24, 2009 Eh Dule, sad me cimash za detalje. :) Nisam onda bio dovoljno precizan. To je moj default stance prema random ljudima. Mislim, ne trazim od nikog nishta. Ako random lik sa kojim mi se ukrsti put nema zelju da mi pomogne u nechemu, iz bilo kojih razloga njemu znanih ili makar zato shto ga zabole kita za mene, ochekujem, chak bih reko zahtevam, da taj random lik gleda svoja posla i ne petlja se u moja. Point is da ja 100% netju njemu da se petljam u poso iz chista mira zato shto mi se moze, pa makar ja mogo da utjarim neshto na njegov rachun. Jbg ne volim da igram na kvarno i da se zameram ljudima koji su u najgorem sluchaju prema meni bili ravnodushni. Druga je stvar kad se meni neko zameri. Kad me zajebe za biznis/lovu/ribu/whatever... Nije da sam ja neka osvetnichka dusha pa sad neshto da ja muljam i planiram protiv lika, ali budi siguran da ako se ukaze prilika za naplatu - ne propushtam je. ;) pa ne, nije da nisi dovoljno precizan nego uopste ne moze da se primeni citat na tebe. mislim, ne moze ni na mene, ja sam zesci talionista:) ali sam moro da reagujem, pod jedan zato sto mi je upalo u oko da nije nikako u vezi sa citatom, a pod dva zato sto mi je dosadno:) u principu mozda bi ti vise odgovaralo 'zivi i pusti druge da zive/umru':) Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted January 24, 2009 Report Share Posted January 24, 2009 a pocetak teme je obecavao Aj onda back at the start :) 2009 ne, 2012 da. Ali zadnje 3 god ce verovatno biti zanimljive i "zanimljive" :) Sumeri, Tibetanci, Egipcani, Ciroki, Hopi, Maje. Po danasnjim merilima i tadasnjim stanjem, ziveli su na udaljenostima koji bi danas odgovarali kao da nisu svi na istoj planeti. Sta im je svim zajednicko? 26000-godisnji ciklus, koliko Zemlji treba da prodje kroy 12 stadijuma, nesto poput zodijackih simbola, a svaki traje oko 2152. Maje su izdelile taj ciklus od 26000 god na 5 manjih ciklusa, gde svaki traje po 5125 god, a oni su izdeljeni na 13 Baktuna, svaki po trajanju od 394 god ili 144.000 dana. Po toj podeli, nas trenutni ciklus je poceo 3113 god BC, 13tog Avgusta (majanski: 13.0.0.0.0) a kraj mu je 20.12.2012. Maje su dosadasnje cikluse nazvali Ciklusi vatre, vazduha, zemlje i vode, a naredni - Ciklus Centra. Za Hopije, trenutni ciklus je Svet unistenja iza koga sledi Svet mira. Sve u svemu, neka veca promena. Sta se dogodilo npr u tom 32. veku pre nove ere? Nastala prva Egipatska dinastija, kod Hindusa nastaje novo doba tzv. Kali Yuga, Sumeri organizuju drzavu po principu gradova i grad Uruk dozivljava svoj vrhunac, a ta civilizacija po prvi put pravi pismo i podelu vremena na 24h/60m/60s. Ako se uzmu u obzir Baktuni, tokom 9tog, Maje dozivljavaju vrhunac u tzv Klasicnom majanskom periodu, cak deset miliona stanovnika zivi u tim predelima, a onda 830 god AD, na kraju tog Baktuna, cak 100 ogromnih gradova je neobjasnjivo napusteno (postoje teorije, ali ni1 nije 100% dokazana). Zatim, na kraju sledeceg Baktuna, ponovo velika promena za njih, Chichen Ica se napusta i pocinje doba Majapana (1224). I na kraju, 1618te, totalni nestanak majanske imperije kada ih pokoravaju Spanci, a Maje same prihvataju da se pokrste zbog zavrsetka baktuna i promene koji taj zavrsetak donosi. U devetom veku se raspada Karolinsko carstvo na tri dela, koje je obuhvatalo ogroman deo Evrope, Budizam zabranjen u Kini, u Rimu se stvara Leonski Grad, prethodnica Vatikanu, pocinje Ruriska dinastija u Rusiji koja traje opet skoro do kraja 11tog Baktuna (do kraja 16veka), tzv Vulgar latin pocinje da se deli na na razlicite Romanske jezike, Kinezi pronalaze barut i stampaju prvu knjigu itd itd Trinaesti vek je npr poznat po nastanku Zlatne horde, povratku Pirinejskog poluostrva pod sapu evropskih naroda i pocetku kraja arapske vlasti, nastanku prvog Tai kraljevstva na dalekom istoku, Magna Carti u Engleskoj, 1217 nastaje Srpska pravoslavna crkva, a Srbi pod Nemanjicima pomeraju centar iz Duklje u Rasku gde nastaje i kraljevstvo, Kinezi usavrsavaju upotrebu baruta i nastaju prve rakete, mine i puske, stamparstvo pocinje svoj procvat raznim pronalascima itd itd. Oko 1618te pa na ovamo, to doba je veoma zanimljivo na svetskom nivou, vise po promenama u razmisljanju i pogleda na svet, a Maje ga nazivaju Doba zaborava. Neposredno pred tu godinu, uvodi se Gregorijanski kalendar a i maksimalno se iskoriscava 24/60/60 sa pronalaskom casovnika, prve masine koja ce biti u srcu svake naredne u dobu koje traje, uvodi se Dekartov 3d sistem pogleda na svet a brise se 4ta dimenzija (ne samo kao vreme, nego cetvrta po starijem verovanju) i uci se da nista sto ne moze da se dokaze eksperimetnom - ne postoji tja. prestaje da postoji. Doba zaborava - kada su ljudi poceli da umesto prirodnih ciklusa vreme gledaju kroz masinsko, man-made, udaljavajuci se od prirode i unistavajuci istu. U svakom slucaju, cak i da nije kraj 5125godisjeg ciklusa, 2012 je definitvno kraj 12tog baktuna, a Maje su vezivali broj 13 za vreme najznacajnijih promena. S obzirom da smo upravo svedoci urusavanja svetske ekonomije i dosadasnjeg poretka stvari, bice zanimljivo videti kakav period (da kazemo baktun) nastaje na krhotinama ovog starog. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted January 24, 2009 Report Share Posted January 24, 2009 nemojte mi reci da verujete u to.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
togFU Posted January 24, 2009 Report Share Posted January 24, 2009 ja verujem da je Isus bio CRN!!!1 ajde vise bre hocu kuci alo isuse daj malo brze to vreme brate! prso sma :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koma Posted January 24, 2009 Report Share Posted January 24, 2009 Onaj post sa Majama i kurcima palcima je ili bila zajebancija ili imamo fanatika na forumu. oO Uglavnom i lold :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
juicer. Posted January 24, 2009 Report Share Posted January 24, 2009 Samo se vi zezajte , boziji ce sud biti na vama,pogotovo ti Nikola , tebi ne gine pechenje u paklu. Quote Gotta learn the rules so i can break dem properly! Link to comment Share on other sites More sharing options...
freej! Posted January 24, 2009 Report Share Posted January 24, 2009 Ekonomska kriza nije slucajno doshla a iza te ekonomske krize krije se dublja kriza moralna,duhovna... Nadam se da ce ljudi na zapadu pa i ovde prestati da vide pare i materijalnu moc kao jedine i najvaznije stvari na ovome svetu. Iskreno se radujem pocetku kraja kapitalizma :) "Ako si bogat samo onim,shto lopovi mogu ukrasti i moljci pojesti,su chim ces ostati,ako lopovi zbilja ukradu,a moljci pojedu?" Quote Rider on the storm... Link to comment Share on other sites More sharing options...
juicer. Posted January 24, 2009 Report Share Posted January 24, 2009 Da i nemojte da drkate na maloletnice , bog i svi sveti sve vide. Quote Gotta learn the rules so i can break dem properly! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts