-
Topics
-
E pa vratio sam se, pa cisto da podelim ako nekog zanima, i planira uskoro put: Katanija je vrh, iako je na dosta mesta prljavo, guzva, ulice su izorane bas kao po nekom nasem manjem gradu. Kao grad mi je bas legao, i sama atmosfera, ljudi, hrana... Jedan dan smo isli do Taormine, koja mi je ok, ali ne wow. Bio sam u dosta slicnih mesta, eto i ovo je lepo, ali je prevelika guzva, ameri i englezi na sve strane. Peli smo se i na Etnu, ali zbog dece nismo mogli da idemo skroz gore na tu vecu turu, pa smo vise blejali i setali tamo na oko 2000m, isli u neku pecinu, itd, ali je svejedno odlicno iskustvo. Zena i ja vec pravimo planove da pobegnemo na vikend i odemo skroz gore bez njih, verovatno tamo negde u septembru. Svratili do Sirakuze jedan dan, i tamo je isto bilo lepo, posebno Ortigio, ali opet prevelika guzva, tako da mi isto nije bas nesto legla. Posebno obilazenje onih rimskih i grckih amfiteatara po najgorem suncu sa malom decom, dodatno je dodalo taj "gorak" ukus. Zatim ovo selo u kojem smo bili 3 dana, zbog plaze, Arenella - voda i plaze prelepe, ali bukvalno ima jednu prodavnicu, i 2 restorana, tako da kome to ne smeta - preporuka. Klopa je fenomenalna, posebno pizza u tom malom kucnom restoranu (iza prodavnice) gde baba i deda prave pizzu na drva, koja jebe kevu, najlepsa kora koju sam u zivotu pojeo. Na kraju smo poslednji dan iskoristili da skoknemo do gradica Noto, koji mi je bio najlepsi od svih, gomila istorije, prelepih zgrada, tako da preporucujem svakom ko ode na Siciliju da skokne tamo, nece zazaliti. Sve u svemu, Sicilija pun pogodak, iako je bilo bas vruce, sve ostalo (plaze, klopa, atmosfera) je bilo vrh!
-
Da se vratim na ovo - grčki tag se poručuje besplatno u Srbiju, ja sam to uradio negde još u aprilu, i to za dva vozila, za moje i za rođaka s kojim smo planirali da idemo jer "ti se bolje razumeš u to poručivanje". Stigne UPS-om za 7-10 dana otprilike (u tom momentu, ne znam kako je u sred sezone), ne plaćaš poštarinu niti ništa osim što moraš da potpišeš neku izjavu da ćeš da platiš carinu ako naši nešto lupe, ali nisam imao taj problem. Grčki tag provajdera Egnatia Odos koji sam poručio funkcioniše kao pre-paid, i iako je pisalo da treba da uplatiš 15 evra u startu ja sam otvorio nalog na aplikaciji i uplatio 10, ostalo mi još 4.10 eur po povratku sa Halkidikija. S tim da pošto sam ja poručio dva taga za sebe praktično oba idu na isti nalog, ovaj moj rođak na kraju nije ni poneo, da je koristio skidao bi i moj i njegov tag sa istog računa, što je onda još i bolje. I kao napiše kad prođem kroz rampu da je "low" u smislu doplati kredit, ali sam znao da mi ne treba više. Ovo sve pišem najviše zbog onih koji planiraju da idu negde dalje po Grčkoj jer je sva prilika da ovi naši, ako uopšte uspeju da dogovore nešto sa Grcima, će dogovoriti samo sa Egnatia Odos koja radi puteve na Severu (gde najviše naših ljudi fakat i ide - Halkidiki, Tasos, ka Krfu), a grčki tag radi za sve njihove autoputeve, pa se isplati poručiti ga čak i ukoliko ovi naši uspeju to da dogovore za sledeću sezonu. Jedino što moraš da se setiš posle na granici da zameniš tagove na šoferci, ali stvarno kulturiška radi i ne čekaš na rampama.
-
Rekao bih da je davno prošlo vreme gde si po automatizmu mogao da uđeš u salon sa novim kolima i da pregovaraš. Verovatno računaju ako si već prihvatio da za sličan auto daš 10-15k evra više nego pre pet godina par stotina evra gore-dole te neće prelomiti da uzmeš baš kod njih. Čak ove godine u suštini ni sajamski popusti nisu bili ništa značajno, slične ponude si mogao da dobiješ i pre sajma, a i posle, više kao marketinška kampanja. Sad kako ruše Sajam pitanje da li će se ta manifestacija uopšte i vraćati u tom obliku... Što ne znači da ne može da se dobije neki popust, pogotovu za neki auto koji im malo duže stoji ili je u nekoj specifičnoj opremi pa ne mogu tako lako da ga prodaju. Ali kao da dođeš s varijantom gde kupuješ najprodavaniji model, tipa uzimam (neku) standardnu Skodu Octaviu, neću da uzmem ako mi ne date popust šanse da ga dobiješ mislim da su relativno male. S tim da treba imati u vidu i da neki prodavci namerno stave veće cene u startu kako bi kao mogli da "izađu u susret" kupcu, ali se na kraju svede na isto. I plus kao ti daju te neke sitnice, patosnice, pepeljara, prva pomoć, realno sve zajedno ne izađe na 100 evra. A što se ogrebotina na parkingu tiče mislim da je to neminovnost u Beogradu, meni je auto 90% vremena u garaži pa opet imam ogrebotinu na suvozačevim vratima posle šest meseci... Jbg, navikneš se...
-
Možda su neki imali u planu pa da preduprede 😄 U suštini kapiram da je Tesla tu najveći problem, kod njih se i kaseta i panorama krov otvaraju kroz infotainment.
-