Mazda rezultati za ovu godinu, svašta nešto https://www.mazda.com/content/dam/mazda/corporate/mazda-com/en/pdf/investors/library/result/2025/presentation_transcripts_20241107_e.pdf I kažu For the next-generation CX-5, we aim to reduce complexity by approximately 60% compared to the current model by thoroughly analyzing customer needs and streamlining specifications to make it easier for customers to choose. We will expand this activity to include other existing vehicles as well. As a result of these approaches, CX-5 will achieve a 6% cost efficiency improvement even with existing purchased parts, compared to the current model. 6% jeftiniji za napraviti, da li će i cena biti manja? :) i valjda ne znači da će biti lošiji od sadašnjeg :) At the same time, we plan to fit the next-generation CX-5 with Mazda's own hybrid system. We are also considering deploying the technical elements of this in-house hybrid system to other Large products. Pominju i ove Z motore.
Pričam sa drugarom iz Zavoda za statistiku na temu upotrebe pesticida. EU htela da ubaci Srbiju u statistiku upotrebe đubriva, i znaju da u zakonu imamo obavezu vođenja zemljoradišnih knjiga: kad je šta rađeno na imanju, koji pesticidi, u kojoj količini, itd.
Jedini problem? Niko nikad nije popunio te knjige, jer se pesticidi nabavljaju ispod ruke i prskaju po sopstvenoj proceni.
Paradoksalo je što u Srbiji je bezbednije npr. kupiti povrće od jednog Delezea jer imaju unutrašnju kontrolu (kakva god da je), nego od nasumičnog seljaka koji gaji ivanjički krompir na obodu vinčanske deponije.
Švajcarska opet povlači sa tržišta kukuruzno brašno poreklom iz Srbije - ovaj put reč je samo o žutom brašnu, a uzrok je značajno veća količina aflatoksina od zakonom dozvoljene, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Dozvoljena količina aflatoksina u kukuruznom brašnu je, prema navodima sa sajta RASFF 2 µg/kg – ppb (dva mikrograma po kilogramu).
U uzorku brašna uzetom 10. jula ove godine otkriveno je prisustvo mikotoksina aflatoksin B1 u većoj količini od dozvoljene: u žutom kukuruznom brašnu bilo ga je 11,4 µg/kg, što predstavlja čak 5,7 puta veću količinu od dozvoljene, objavljeno je na RASFF.
Rizik korišćenja ovog proizvoda ocenjen je kao „potencijalno ozbiljan“, te je proizvod povučen sa tržišta