Jump to content

• Topics

• https://www.instagram.com/reel/DRFtfFhEiU1/?igsh=ZGNocWJib2QwcDZz
    • Ostali Domovi zdravlja su u manjim mestima, tamo mora da postoji neka služba koja dežura 24 sata jer će jbg biti neka hitna situacija, a ne može sad da dolazi hitna pomoć iz lupam Niša za Prokuplje. A ovo po spisku se ovde odnosi na Novi Sad i Beograd praktično - gradove koji imaju hitne službe u okviru odgovarajućih bolnica ili zasebnih službi, samim tim verovatno nema potrebe da bude i u Domu zdravlja i u praksi će to verovatno neki penzioneri da skontaju da ne mogu da spavaju pa da odu do Doma zdravlja da malo prokćaskaju sa doktorom 😄  Pritom je to i dosta čudno ako gledamo na primeru Novog Beograda recimo jer ti imaš dva objekta Doma zdravlja praktično slične veličine i kapaciteta - jedan kod Starog Merkatora i jedan u Bloku 44, jel to znači da će oba da rade 24? Ili samo jedan, ili na smenu? Na primer do sada je da kažemo za ovaj deo grada bilo na smenu da je jedan dan dežurna Zemunska bolnica za hitan prijem, a drugi KBC Bežanijska kosa, pa ako pozoveš 194 pre nego što se zaputiš oni ti kažu gde da odeš (računam one situacije gde ne dolazi hitna po pacijenta, nego pacijent može da ode u bolnicu). Ali ako ne pozoveš onda ti je lutrija (ili da znaš raspored), sreća pa su bolnice relativno blizu ako se zajebeš 😄 
    • Odgledao Task, i odlicna je. Tom Pelphrey neverovatan glumac. Mada ustvari i kod ostalih je gluma zaista na visokom kvalitetu, Mark Rufalo isto pokidao.  
    • Ne, to verovatno znaci da lekari iz DZ i opste prakse dezuraju u Hitnoj na smenu posto nema dovoljno lekara u hitnoj. To je jos i ok, a ovu glupost sa uvodjenjem 24h dezurstva u samim DZ sa ovolikim manjkom kadra ne bih da komentarisem. Hvala Bogu pa vise ne radim tamo.
    • Ako gledam iz ugla korisnosti, ima smisla da u Domu Zdravlja imaš i noćnu smenu, da ne bi ljudi kojima je potrebna hitna pomoć išli u hitnu pomoć (koja btw nisam siguran da sad uopšte postoji otkad prave novu zgradu) ili u Urgentni centar, posebno ako je neki manji oblik hitne situacije. Sad kad razmislim, deluje mi i nelogično da do sada nisu postojale treće smene i po domovima zdravlja i da je jedina opcija noću bio urgentni ili hitna, mada možda grešim. Sa druge strane, imajući u vidu stanje u kojem je zdravstvo plus što hronično nema lekara, ne znam šta da mislim o tome kad će sad i ovo malo što ih ima morati da rade i treću smenu jer ne bih rekao da smo odjednom magično dobili još 1000 lekara koji to mogu da popune. Министарство здравља донело је одлуку о увођењу 24-часовног рада у домовима здравља на територији целе Србије од понедељка 17. новембра, са циљем да се повећа доступност здравствене заштите грађанима и обезбеди ефикасније функционисање здравственог система. Додао је да су анализе показале да се велики број пацијената у ургентним центрима јавља са тегобама које се могу адекватно збринути у домовима здравља. Домови здравља који од данас уводе ноћно дежурство Ово су домови здравља који од понедељка, 17. новембра, уводе ноћно дежурство: Дом здравља Вождовац Дом здравља Врачар Дом здравља Звездара Дом здравља Земун Дом здравља Нови Београд Дом здравља Палилула Дом здравља Раковица Дом здравља Савски венац Дом здравља Стари град Дом здравља Чукарица Дом здравља Крагујевац Дом здравља Ниш Дом здравља Сурчин Дом здравља Нови Сад Сви остали домови здравља већ имају организована 24-часовна дежурства кроз хитне службе.   Najviše me buni ovaj momenat da svi ostal domovi zdravlja imaju 24 sata dežurstva kroz hitne službe, ne znam šta je to u praksi, imaju svoj sektor za hitnu pomoć? I kako ga onda do sad nisu imali ovi najveći domovi zdravlja u Srbiji? 
  • Create New...