Jump to content

Problem, opet?!

Pekarman

Recommended Posts

Vec sam pisao o ovome. Dok sam imao FX7600 GT pojavljivali su se artefakti, evo ovakvi:

de_dust20002.jpg

, procitam ja malo o tome i odlucim da je memorija na grafickoj u pitanju. Super, taman mora da se menja. Resim ja da dam 18k za Saphire Radeon 4870 512DDR5 verziju. Sta se sad desava? Upalim Fallout3, igram jedno 5-10min pojave se ove stvarcice u mnogo manjem broju ali ipak:

screen0032fh.jpg

E sad slede 2 ishoda. Ishod broj jedan, ekran se zacrni cuje se poznato kling posle cega mogu da spustim FO3 koji jos uvek radi tj. cuje se zvuk, a Ati CC izbaci obavestenje da je uspeo da resetuje GPU

jer je komunikacija izmedju drajvera i GPU prestala. Ishod dva je crn ekran, bez kling, i moje resetovanje racunara.

Sta je problem i kako da ga resim? "Razgovor" izmedju GPU i drajvera se obavlja preko sistemske memorije? Crkla memorija? Crko PCI-E slot? Crkla ploca?

Ljudi se dele na optimiste i one koji znaju bolje.

Koje kuciste imas, da li imas prednji i zadnji dodatni ventilator, koja je temperatura case-a?

Medju resenje, skini riva tuner i podesi da ti kuler na grafickoj non-stop radi na 80% ili 100% svog maximuma. Meni to jedino pomaze sa ovim sjebanim chieftech dragon kucistem i 65 ventilatora koja nista ne pomazu..

, procitam ja malo o tome i odlucim da je memorija na grafickoj u pitanju. Super, taman mora da se menja. Resim ja da dam 18k za Saphire Radeon 4870 512DDR5 verziju. Sta se sad desava? Upalim Fallout3, igram jedno 5-10min pojave se ove stvarcice u mnogo manjem broju ali ipak:

Sta je problem i kako da ga resim? "Razgovor" izmedju GPU i drajvera se obavlja preko sistemske memorije? Crkla memorija? Crko PCI-E slot? Crkla ploca?

a da tebi nije mozda napajanje slabo za tog radeona

uz sve ostale savete

- rivatuner 100% ventilator

- otvorena stranica + 120mm vent "neki debeli" da duva u to cudo

Kuciste je Cooler Mater Cavalier 3, specifikacije ovde, napajane je Thermaltake TP 550W, skinuo sam limove jos ranije a stranica je uvek otvorena. U CCC stoji da mu je temperatura trenutno 67-68' a najvise sto sam video je 79' pod STALKER-om. Znaci da saljem na reklamaciju? 100% ce da vrate sa "Sve je u redu sa grafickom" kao sto sam i proslu poslao. Bedak tezak.

Imam i ja iste probleme sa 7900 gt. Prvih nekoliko minuta je ok, a posle krene da baguje. Grafika je MSI, sa ekstra mocnim dual-slot hladjenjem, i ono stvarno odradjuje posao sto se tice hladjenja GPU i memorije, ali izgleda da se njoj pregreva nesto drugo, tj cipovi pozadi, do PCI-E power konektora-to bi trebalo da je naponska sekcija, valjda. Sa drugim karticama je sve ok, a ova cak nakon toga pocne da baguije i u 2D, tj. pocnu da se javljaju plavi pikseli, odsekao sam se da nije poceo da stradava ova LG sto sam kupio od Kjootaa:-)

Skidao sam kuler, trljao i cistio je od paste kao blesav, pa naneo drugi sloj, i na gpu i na mem cipove i na te pozadi, i nista... Samo sto je brljanje pocelo malo drugacije da izgleda nego dosada... Dodirni zadnji deo graficke u radu, vidi da li je tu vrela, jer to je izgleda problem i kod tebe i kod mene. Jes' da nemam resenje, ali bar mislim da znam sta je problem:-) Reklamiraj je pod hitno, i jebi im kevu!

EDIT:

jesi probao starije drajvere, ili omega drajvere, da znam da li uopste da pokusavam i ja?:-)

Edited by milanche

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

Jok bre. Na staroj grafickoj su se pojavljivali artefakti, na ovoj novoj grafickoj samo se zaledi slika i nekad-nekad izbaci kockice kao na slici br.2 posle cega se graficka resetuje tj. resetuje je VPU Recover, posle cega igra nastavi da radi ali u vecini slucajeva mora da se ugasi i startuje opet. E sad ovo mi se do sada desava u samo dve igre, FO3 i Rappelz dok STALKER i Kings Bounty ne. Zato ja i mislim da je mozda ploca ili jos vise memorija riknula, jer kad odem u event view greska se navodi kao prestanak komunikacije drajvera sa grafickom. A iz mog razumevanja kad se startuje racunar svi drajveri se ucitaju u memoriju. A i malo mi verovatno da dve graficke imaju iste probleme. Mada nije na odmet da ja ovo reklamiram sto i hocu, ali sta da radim ako je vrate ili ako sa drugom koju uzmem izbije slican problem. Iz ovog iskustva vise nikad necu da kupujem jedan po jedan element za racunar, sve menjam ili nista.

Vidi, meni je isto FO3 par puta pukao sa VPU Recover, što je poruka koju kod sebe u životu nisam video na Radeonima još od 2003, i iskakalo je SAMO u Falloutu 3, a ista kartica (Asus 3850 TOP, buđavi singleslot kuler, greje se ko nenormalan al nisam gledao šta kupujem :) ) prolazi GPU testove u 3Dmarku nasvirane na maksimum sa 8xAA i 16xAF na višestruki repeat, što je meni do sada bio siguran test da li kartica puca zbog pregrevanja i/ili napajanja ili ne.

Trenutno igram na neku medium-high kombinaciju i to više ne iskače, tako da sumnjam na igru ili drajvere. Pošto si dobio papirnatu garanciju i možeš da reklamiraš kad god oćeš, sačekaj da se pojave novi drajveri (izlaze jednom mesečno a novembar je počeo) pa vidi dal će oni da srede stvar. Probaj i one beta sa sajta koje su samo za te kartice.

Takođe probaj sa ovim programom:

http://freestone-group.com/video-card-stability-test.htm

S ovim sam utvrdio da mi je 7300GT svojevremeno vrisnuo kada su mi pucali poligoni u ponekim igrama, ko tebi na prvoj slici.

Posle 12h igranja Dead Space-a, i prelaska istog *da, easy :P* tvoja tvrdnja je 99,9% tacna. Znaci nije mi izbacilo ni jednom a evo gledao sam log, nista cudno ili drasticno po pitanju voltaze, temperature ili ventilatora. Stoga da, najverovatnije je da sam FO3 pravi zaglup. Sacekacu nove drajvere pa cu da probam a do tada cu da se igram sa Dead Space-om :D *ekstremno kvalitetan naslov, ko ne igra celava mu keva*. A taj test sam vec radio, bench test izbaci 475 a stres test sam isao 5+ min bez problema.

Mali update, cisto ako se jos nekom javi problem.

Graficka u pitanju je Sapphire HD4870 512MB GDDR5 PCI-E.

!!! VEOMA VAZANO !!!

Proverite da li vam na kutiji tj. na zlenoj nalepnici pise sledece:

PN 188-01E85-001SA

SKU# 11133-00-10R

!!! VEOMA VAZNO !!!

Razlog za isto je cinjenica da je Sapphire slao u prodaju ovu seriju grafickih sa starom BIOS verzijom:

DATE: 24.07.2008

BIOS ver: 011.006.000.003.000000

Stoga BIOS treba flesh-ovati novijim.

Nov BIOS: http://us.sapphiretech.com/driver/478.zip

Instrukcije za cisto DOS flash-ovanje: http://us.sapphiretech.com/driver/479.zip

Ljudi prijavljuju poboljsanje u perfomansama, igre ne stucaju i PowerPlay korektno radi. Cisto da naglasim da moj problem sa igrama je bio vezan za PowerPlay opciju koju ova karta ima. PowerPlay je sistem koji Core Clock vase graficke karte prebacuje u 500MHz kad ste u 2D rezimu nazad na 750MHz kad ste u 3D rezimu zarad manje potrosnje struje. To naravno moze da izazove zamrzavanje ekrana u igrama i naknadno gasenje GPU.