Kole' Posted June 27, 2008 Author Report Share Posted June 27, 2008 tjeee,pa ne znam za tebe,al ja nosim svog kera u makao kad idem da copam tamo i njega mi spreme,a ne da mi stavljaju nekog seldzuka! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted June 27, 2008 Report Share Posted June 27, 2008 "kineska kuhinja najbolja na svetu, od kineza sam na pijaci ja kupio pastetu" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
juicer. Posted June 27, 2008 Report Share Posted June 27, 2008 Ej ja sam hteo da budem cool i napishem to :( Quote Gotta learn the rules so i can break dem properly! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted June 27, 2008 Report Share Posted June 27, 2008 Gledam ovih dana da se oprobam... jel pravio neko "kineze" kod kuce pa da mi da neki savet kako najbolje pripremati,gledao sam neke recepte i nacin pripreme na netu,a voleo bih d cujem od vas ako ima gurmana ove kuhinje ovde,thx... Mislio sam nesto za pocetak nesto obicno bacim u VOK>> piletina+povrce+sos neki il' soja il neki kiselo ljuti+sampinjoni+ njihove one crne pecurke koje nikako da nadjem i naravno pirinac :D treba i da imash plin a ne ringlu e i ja ne mogu nigde crne pechurke da nadjem :( kombinuj ljuto i slatko i ako ne mozesh da nadjesh bash slatki soja sos pomeshaj sa medom ili shetjerom, kari ti isto treba tip za mlade kuvare u bloku 70 (dakle kineska pijaca) ima prodavnica sa hranom kupite nudle od krompira,pirinca,testa,bambusa nisu skupe malo se kuvaju profi imaju ukus pecurke i alge cu pre da umrem nego tamo da kupim;) e tamo ja stalno kupujem znachi extra je salata sa bambusom i supa sa algama i rachicima rastura kolko je dobro probaj probaj mada sam se od pechuraka otrovala jednom Quote oO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kole' Posted June 27, 2008 Author Report Share Posted June 27, 2008 treba i da imash plin a ne ringlu e i ja ne mogu nigde crne pechurke da nadjem :( kombinuj ljuto i slatko i ako ne mozesh da nadjesh bash slatki soja sos pomeshaj sa medom ili shetjerom, kari ti isto treba fire fire baby ofc na plinu! :) aha,tako sam mislio ljuto samo umesto slatko da bude kiselo i da kari podseti me thx,icicu ovih dana do komsije koji radi u tom cajna fasttfood-u da ga pitam gde pazare black pecurke i da ukrade neki tips & tricks od kineza! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted June 28, 2008 Report Share Posted June 28, 2008 moze i tako ali fora je da se slazu ljuto i slatko, a kiselo je najbolje u kombinaciji sa nekim jelom koje ima pomalo otuzan ukus - ne znam kako da objasnim al neshto shto je pomalo jako, teshko (npr tunjevina ili neki morski plodovi i sl) pa da to malo razbije Quote oO Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted June 29, 2008 Report Share Posted June 29, 2008 ma kineska kuhinja nije nishta posebno, mislim oko celog tog tripa spremanja. pozitivna strana jeste shto je malo masti u celoj prichi. naravno ima i onih komplikovanijih jela (koja nisu sa kupusom i bambusom lol) koji kod nas uglavnom nema (ni po restoranima). shto se tiche te kineske pijace, ja lichno tamo ne bih kupovao nishta. em shto nije sanitetski prihvatljivo, em shto je to neka roba shnj kvaliteta. shto se tiche vok-a mozhe da se koristi i na ringli al mora da je spec za to. ovi na burneru su naravno bolji, ali njihovo odrzhavanja, pripremanje i trajanje je bitch. Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted June 29, 2008 Report Share Posted June 29, 2008 ajde dajte neke kul recepte Quote oO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kole' Posted June 30, 2008 Author Report Share Posted June 30, 2008 Svinjetina sa kikirikijem Састојци 125 грама посног свињског меса 50 грама свежих краставаца 25 грама очишћеног свежег кикирикија 1 беланце 5 грама соли 5 ml белог вина 20 грама густина раствореног у мало хладне воде 40 ml уља мало шећера према укусу соја сос чили сос или љути кечап празилук мало супе Начин припреме На коцкице исеците свињско месо и краставце. У посебној посуди испржите кикирики. Посебно помешајте свињетину, со, беланце и половину густина. Кашиком све добро сједините. У другој чинији мешајте супу, остатак густина, со, вино, соја сос и мало празилука. Угрејте тигањ и јако загрејте уље. Додајте свињетину и уз стално мешање кратко пропржите. Месо извадите из тигања и оцедите од уља. У тигањ додајте мало уља и кратко испржите краставац. Затим додајте свињетину и лагано промешајте. У то додајте садржај из друге чиније и брзо промешајте. Након тога, додајте кикирики и пржите пола минута стално мешајући. Пре сервирања, јело попрскајте чили сосом. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Špageti na sečuanski način Sastojci 200 g pirinčanih (ili pšeničnih) špageta 200 g nemasne svinjetine 2 čena belog luka pola mladog luka 1 sveže oljušteni đumbir 0,5 l supe od povrća šećer pirinčano vino pikantni soja sos glutaminat so pikantno ulje sa potpoljenim feferonima biljno ulje Priprema Povrće očistite i operite. Meso kuvajte 5 minuta u ključaloj vodi koju ste blago posolili, procedite ga i nasecite na komadiće dugačke 3 x 1 cm. U woku (ili u tiganju) zagrejte 2 kašike ulja, dodajte kašičicu šećera i pustite da se karamelizuje na srednjoj vatri, neprekidno mešajući. Dodajte komadiće mesa i nakratko prodinstajte. Dodajte kašiku vina, soja sosa, nekoliko kapi pikantnog ulja i promešajte. Nakon 1 minuta, dodajte usitnjeni beli luk i đumbir, podlijte toplom supom, dodajte prstohvat glutamata i prstohvat soli. Poklopite wok, smanjite temperaturu i pustite jelo da se kuva otprilike sat vremena. Umeđuvremenu, špagete skuvajte ”al dente” u ključaloj vodi koju ste blago posolili. Kuvane špagete podelite u činijice, na dno kojih ste složili fino usitnjeni luk pomešan sa soja sosom, prstohvat soli i prstohvat glutamata. Testeninu prelijte supom iz koje ste izvadili beli luk i đumbir i poslužite. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mešano povrće Sastojci 500 g kupusa, 500 g plavog paradajza, 500 g boranije, 3 kašike maslaca, 3 kašike ulja, 2 kašike soja-sosa, 2 kašike šećera, 1 šolja supe, aleva paprika, so. Priprema Kupus iseći na rezanca. Patlidžan iseći na štapiće. Boraniju kuvati u supi (oko 10minuta). Na „ impregniranom“ ulju (na ulju ispržiti minut-dva malo belog luka ili crnog luka i đumbira) pržiti kupus oko 5 minuta. Na maslacu pržiti plavi patlidžan 5 minuta. Spojiti povrće i kuvati zajedno oko 3 minuta, pa začiniti ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kunić sa sojinim klicama (glavno jelo), Sastojci: 300 g zečjeg mesa bez kostiju 200 g sojinih klica 1 bjelanjak 2 pikantna feferona 2 komadića svježe oguljenog i sitno nasjeckanog đumbira glutamat škrobno brašno rižino vino ”ružice” od mrkve i kolutići luka (za garniranje) sol i papar biljno ulje Opis: Operite sojine klice i ocijedite ih. Očistite feferone, odstranite im sjemenke. Od bjelanjka napravite mekani snijeg, pa u njega nakratko uronite meso kunića narezano na pravilne listiće. Ispecite meso u woku (ili u posudi) na 4 žlice biljnog ulja na jakoj vatri. Meso ocijedite i ostavite da se prosuši na papirnatom ubrusu. Ulje na kojem ste pržili meso izlijte iz woka i nadomjestite ga dvjema žlicama svježeg ulja, na kojem ćete popirjati đumbir. Dodajte feferone i meso. Pojačajte vatru, podlijte žlicom vina, začinite prstohvatom glutamata, solju i paprom, promiješajte i dodajte sojine klice. Pirjajte jelo na srednjoj vatri nekoliko minuta, dodajte žličicu škroba kojeg ste razrijedili u malo vode, pustite nakratko da se poveže, promiješajte i poslužite ukrašeno ”ružicama” od mrkve i kolutićima luka. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sastojci za 4 osobeRolice-ovo je odlicno!!!! 50 g prozirnih rezanaca cellophane vermicelli (ili nekih sličnih, dobri su i oni gotovi kovrčavi rezanci iz kineske kuhinje) 4 sušene ili svježe shii-take 1 žlica ulja od kikirikija 2 srednje mrkve, oguljene i narezane na tanke štapiće 125 g graška šećerca 3 mlada luka, očišćena i nasjeckana 125 g konzerviranih izdanaka bambusa, narezanih na tanke trake (ili sojine klice umjesto toga) 1 cm đumbirova korijena, oguljena i naribana 1 žlica laganog sojina umaka 1 jaje malo soli i mljevenog crnog papra 20 kom tijesta za omotavanje, kvadrati veličine 12,5 cm (tijesto za pite i savijače, uzeti 2 lista zajedno jer se jedan raspada) malo biljnog ulja za prženje malo trakica mladog luka za ukrašavanje Slatko kiseli umak 1,5 žlica rižinog ili običnog octa 2,5 žlice kečapa 1 žlica Worchester umaka 2 žlice šečera 1 žličica tamnog i jedna svijetlog sojina umaka ovo su samo omjeri, količina se proizvoljno povećava u ovisnosti o količini ljudi 1 žličica kuzua ili agar agara ili gustina Priprema Stavite rezance u lonac i preko njih dovoljno kipuće vode da ih prekrije. Ostavite namakati 5 minuta dok ne omekšaju, pa ocijedite. Narežite ih na 7,5 cm dužine. Ako su shii take suhe, namočite ih u kipućoj vodi 15 min, pa ocijedite, i tanko narežite klobuke, a stabljike odsranite. Ako su svježe, izbacite proces namakanja. Zagrijte wok ili veću tavu, dodajte ulje od kikirikija i kad je vruće, popržite mrkvu oko 1 minute miješajući. Dodajte grašak i mladi luk te pržite miješajući 2-3 minute dok ne omekšaju. Stavite povrće u zdjelu i ostavite da se ohladi. Umiješajte rezance i gljive u ohlađeno povrće s izdancima bambusa. đumbirom, sojinim umakom i žumanjcem. Začinite po ukusu solju i paprom i dobro promiješajte. Namažite krajeve tijesta za role tučenim bjelancem. Stavite 2 žlčice nadjeva od povrća na tijesto, u 7,5 cm dugom sloju i 2,5 cm od krajeva. Presavinite kraj tijesta preko nadjeva, na desnu i na lijevu stranu. Namažite presavinite krajeve s malo bjelanca i umotajte. Stavite na nauljen papir za pecenje (ovo je vrlo bitno, inace ce se zalijepiti!), neka strana koja se preklapa bude dolje i ponovite postupak s ostalim rolama. Ugrijte ulje u tavi debelog na 180C. Prepržite role, 6 odjednom (ili koliko stane u tavu) oko 2-3 minute, do zlatne boje i hrskavosti. Ocijedite na upijajućem kuhinjskom papiru i posložite na pladanj. Ukrasite trakicama mladog luka i poslužite. Umak: Sastojci se pomiješaju, stave na vatru i prokuhaju. Doda se žličica do zličica i pol kuzua rastopljenog u malo hladne vode za zgušnjavanje. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Čajniz piletina s gljivama i bambusom Sastojci50 dkg bijelog mesa pileta nasjeckanog na duge trake 1/2 konzerve bambusa 30 dkg gljiva (minimum), uzela bukovače (dolje objašnjavam zašto) 2 pakiranja kineska tjestenina obavezna (vidi dolje fotku!) 1 Blue Dragon umak (prvi put korišten!) s lukom i đumbirom (vidi dolje fotku) prolazi zasigurno! malo sojinog umaka maslac ako imate, zgodno za ubaciti pola staklenke sojinih klica šaka vrganja Priprema uvaljajte piletinu u neku mješavinu začina po želji (ja to uvijek napravim, pr. u provansalsku mješavinu), stavite je pržiti na maslacu, kad je gotova stavite na tanjur sa strane ubacite jedno pola glavice nasjeckanog luka i na tom luku popržite gljive (svježe i suhe!), kad su pustile tekućinu i gotovo da su gotove, ubacite procjeđeni bambus i vratite piletinu i još malo to miješajte da se sastojci prožmu (par minuta); sasvim na kraju, par minuta pred što ćete sve maknuti s vatre ubacite sojine klice da ne zaboravim: par puta tijekom krčkanja prelijte cijelu količinu s krug-dva sojinog umaka, to svakako morate da da fin okus; možete malo i popapriti tu kulinarsku instalaciju u međuvremenu, stavite na 2-3 minute da se skuha ova fantastična tjestenina (1 ili 2 pakiranja) i kad je skuhana i procijeđena ubacite tjesteninu u glavnu posudu s piletinom i gljivama ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- PRŽENE BANANE SA SLADOLEDOM OD VANILE - so - prašak za pecivo (pola paketiæa) - šeæer - ulje - banane (3 kom.) - soda bikarbona - oštro brašno (1 šoljica) - sladoled vanila Naèin pripreme: Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, malo soli i èašom vode u glatku smesu. Oljuštene èvrste banane presecite popreèno na dva dela. Umoèite ih u smesu i ispržite sa puno ulja. Izvadite ih na upijajuæi papir i servirajte posute šeæerom, uz sladoled od vanile. evo par recepata za fanove pa se okusajte! preporucujem rolnice sa porvcem il mesom,kako god volite i Čajniz piletina s gljivama i bambusom i za dezert bandzu li pohovani sladoled,za koji nisam nasao recept,spava mi se laku noc sutra cu! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted June 30, 2008 Report Share Posted June 30, 2008 Ma kineska kuhinja :) Prilagodimo je sebi Ja imam neku "muckalicu" koju pravim sa kikirikijem, soja sosom, brokolima, piletinom, paprikom, krompirom, trt mrt. Bude kao ta neka kineska jela, samo bolje, jer, jelte ja spremam :) Vazno je imati posudje tipa cepter (sa debelim dnom koje akumulira toplotu) i onda to pola sata na svojoj pari skuvati, i bude stvarnooo mrnjauuuu Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted June 30, 2008 Report Share Posted June 30, 2008 5 грама соли ali pet grama soli ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kole' Posted June 30, 2008 Author Report Share Posted June 30, 2008 Ma kineska kuhinja :) Prilagodimo je sebi Ja imam neku "muckalicu" koju pravim sa kikirikijem, soja sosom, brokolima, piletinom, paprikom, krompirom, trt mrt. Bude kao ta neka kineska jela, samo bolje, jer, jelte ja spremam :) Vazno je imati posudje tipa cepter (sa debelim dnom koje akumulira toplotu) i onda to pola sata na svojoj pari skuvati, i bude stvarnooo mrnjauuuu superrr,aj kako ides korak po korak,jel ubacis sve u tiganjce pa pola sata se kuva u svojoj pari? il pravis neki s0s a povrce odvojeno? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted June 30, 2008 Report Share Posted June 30, 2008 prolecne rolnice su bruka dobre al ti treba 5 sati da ih spremish :/ Quote oO Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted June 30, 2008 Report Share Posted June 30, 2008 superrr,aj kako ides korak po korak,jel ubacis sve u tiganjce pa pola sata se kuva u svojoj pari? il pravis neki s0s a povrce odvojeno? mesce propržim jako kratko, pa dodam krompir na minut, pa onda dodam ostalo, skrooooz smanjim vatru i poklopim da se krcka u svojoj pari mmmm i malo kasnije soja sos (onaj jak) i jos malo nekih travki i začina. Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kole' Posted June 30, 2008 Author Report Share Posted June 30, 2008 mesce propržim jako kratko, pa dodam krompir na minut, pa onda dodam ostalo, skrooooz smanjim vatru i poklopim da se krcka u svojoj pari mmmm i malo kasnije soja sos (onaj jak) i jos malo nekih travki i začina. sta mislis kako bi bilo sa crnim lukom mozda da se proprzi meso? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArktickaLubenica Posted June 30, 2008 Report Share Posted June 30, 2008 Ja sam seljak, kinesku nisam prob'o. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted July 1, 2008 Report Share Posted July 1, 2008 sta mislis kako bi bilo sa crnim lukom mozda da se proprzi meso? Meni licno ne ide za ovakav nacin kuvanja. Ja ili stavim 2 manje glavice ociscene da se kuvaju sa ostatkom ili par cenova belog lepog luka. Dobije sve aromu a ne bude onako hevi. Plus je taj luk posle mljac :) Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.