Jump to content

U Japanu raste upotreba savitljivog betona


Lucky

Recommended Posts

Savitljivi beton koji posle pucanja postaje još jači, koji proizvodi japanska građevinska firma "Kadžima", se sve više koristi u izgradnji zgrada u Japanu, u zemlji u kojoj su zemljotresi česta pojava.

Ta vrsta betona sadrži polimerska vlakna debljine ljudske vlasi, koja se često koriste u proizvodnji automobilskih guma, a njihova je funkcija da ojačavaju beton i sprečavaju širenje pukotina, preneo je Rojters.

Umesto pucanja, beton može da se savija, a posle nastajanja sitnih pukotina može da podnese još veći teret, tako da zgrade postaju jače pošto, po izgradnji, dožive prvi zemljotres, saopštila je kompanija "Kadžima".

"Neće biti problema čak i ako dođe do stvarno snažnog zemljotresa", ističe viši inženjer u "Kadžimi" Tecuši Kanda i objašnjava da je beton njegove kompanije čak 100 puta savitljiviji od običnog.

Dosad su od novog betona izgrađena dva solitera u Japanu, a njime je ojačano još stotinak građevina. Bilo je potrebno deset godina istraživanja da bi kompanija "Kadžima" proizvela savitljivi beton, koji se na tržištu pojavio 2003, ali njegov udeo na japanskom tržištu betona trenutno iznosi samo 0,1 odsto.

Razlog za to je njegova visoka cena, deset puta veća od cene običnog betona, kaže Kanda i dodaje: "Radimo na iznalaženju načina da istovremeno povećamo sposobnosti tog materijala i da mu snizimo cenu".

Link to comment
Share on other sites

onu piramidu shto su vrteli na diskaveriju ?

i nije mi jasan koncept savitljivog betona, shta time shto tje zgrada da stoji krivo bitje tvrdja lol ? koliko sam video prichu o tom nekom betonu on u sebi sadrzhi kao neke "pilule" koje kada dodje pucanje prospu technost koja se stvrdne u rupama i popuni ih al nije bilo nishta o savijanju :)

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

Link to comment
Share on other sites

maude naravno da zgrada nije kriva u stanju mirovanja =o)))

poenta je u balansu cvrstoce i elastichnosti, jer ako je zgrada kruta i ne "radi" kad se trese - tada dolazi do pucanja i rushenja iste no ako se zgrada bukvalno krivi i uvija dok zemljotres traje a posle se ponvo smiri onda je u stanju da podnese mnogo veca opterecenja...ako ti je lakshe, zamisli drvenu i gumenu "dasku" i TF2 skauta koji obe udara bejzbolkom...sta mislish koja "daska" ce duzhe da izdrzhi? =o) kod ovog betona je azon da dok traje zemljotres da se cela zgrada ponasha skoro ko guma (tvrda naravno, i dalje u stanju da nosi sopstvenu tezhinu i ochuva svoju strukturu...)

Link to comment
Share on other sites

sve je elastichno samo je pitanje koliko, elastichnost betona sigurno postoji kao njegova karaktersitika, samo shto to nisu vrednosti za koje su vidljive golim okom da se tako izrazim

No one can survive becoming a legend.

i ja kazem jebiga! Kao da je jebiga neka magichna rech.

Link to comment
Share on other sites

kad govorim o malim pomeranjima onda govorim o nekoj referentnoj duzini na kojoj se to ispituje a to sigurno nije 100m:)

naravno da se ta vrednost povecava sa rastom visine, jedino ako naravno negde nisi video da kad naprave nov materijal grade i kulu od 100m chisto da vide koliko ce se saviti, a da pre toga nije odradjen nijedan prorachun:)

kole je gej al je moj tim mejt:))

:*

No one can survive becoming a legend.

i ja kazem jebiga! Kao da je jebiga neka magichna rech.

Link to comment
Share on other sites

o boze...

Aj ovako neki osnovni info.. standardni test betona se radi presama na uzorku (obicno je to kocka 10x10x10cm ili cilindar 20cm visine), gde se ispituje koliku silu beton moze da izrzi, otuda i marka betona(MB), ta marka betona varira od 20 - cca80 (kod nas je manje), to znaci da je gornja granica izdrzljivosti betona 20-80 MPa. E sad, ne znak kako zaista testiraju taj elasticni beton na zatezanje(izvijanje), posto se obican beton ne testira uopste na to (jer se od njega jelte pravi armirani beton u kome chelik prihvata sve sile zatezanja). Druga stvar... svaka struktura i svaki njen element ima neko pomeranje (ugbi, izvijanje, torziju... mada ugib najcesce)... to se racuna kao i sve ostalo.

Sto se tice tog novog betona, jeste to pomak, ali nije mi jasno zasto bi neko placao 10 puta vise za taj beton kad od celika moze da napravi isto to, mada verujem da ce se sve to jos vise razviti.

Get smart or die dumb!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...