Jump to content

Prvi svetski rat

Dule_smor

Recommended Posts

Naleteh na neki stari clanak iz Glasa javnosti od pre 10 godina. Cuo sam ranije za ovog naseg komandanta iz ww1, ali nisam znao sve detalje. Pogotovu mi je paznju privukao ovaj poslednji, podseca na obicaje nekih indijanskih plemena. Malo morbidno, ali samo govori koliko su vojnici tad bili vezani za svoje komandante.

Dušan Purić je poginuo među prvima u najžešćem sudaru prsa u prsa.
Posle pogibije, njegovi vojnici nisu hteli da ga sahrane u bespuću, već su telo nosili iz borbe u borbu. Sahranili su ga tek po strogoj naredbi Vrhovne komande da se više ne nosi mrtvi komandant po bojištima.

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2003/11/05/srpski/R03110404.shtml

srpskivojnik-3.jpg

• 1 month later...

http://www.youtube.com/watch?v=CLU0YG6vndM&list=PL9omhihcLEv1thcS9jEhPchzrnklH2gIM

Обратити пажњу на сам почетак, на ово што овај потурчени прича. То је укратко шта у ствари хоће да изведу и на коју фору иду у ревизију историје у погледу Првог светског рата.

Na Pinku opet pustaju stari Mars na Drinu. Eh, koliko je godina proslo, a nije snimljeno nista na tu tematiku, a kakvi bi blokbasteri moogli da se naprave od Cera, Kolubare, Mackovog kamena, odbrane Beograda, Mojkovca, Albanije, Solunskog fronta. Pa Spasavanje redova Rajana, Neprijatelj pred vratima i Iwo Jima bi bili smesni u poredjenju sa ovim.

srpskivojnik-3.jpg

Био је Свети Георгије убија аждаху... :fp:

А ко да направи? И од којих пара? Па да направе кистартер или на ту фору, ал овде за Србију, али да понуде добру основу са калемљењем још са повећањем буџета, дао бих одмах нешто кинте...

Сад једино што може да се очекује је Бољи живот 3D.

Шалу на страну, тај период једноставно заслужује српску верзију Band of Brothers, од једно 100+ епизода.

Edited by brue

Ma znam, samo se lozim kako bi kul bilo, al nema nista od toga:(.

Da ne bude da smo zapostavili i druge zene ratnike iz ww1, Milunka Savic nije bila jedini primer. Mada koliko znam samo u srpskoj i ruskoj vojsci onoga vremena je bilo zena vojnika. Evo jos jednog lepog teksta o njima i par slika.

http://www.bastabalkana.com/2012/10/srpske-amazonke-i-ratnice-neustrasive-zene-heroji-prvog-svetskog-rata-i-vecite-heroine-naroda-srbije/

Sofija_Jovanovic_Krsmanovic.jpg

sofijajovanovic847001.jpg

img6379s.jpg

srpskivojnik-3.jpg

radim c/p mog posta iz topica sa zanimljivim slikama, jeste da su slike uglavnom Balkanski ratovi, ali kontam da nikome kachenje tih slika ovde nece smetati :

1. Vojvoda Vuk, rodjen kao Vojin Popovic, spomenik posvecen njemu se nalazi na Toplichinom vencu, u Beogradu.

n127.jpg
2. dodela ordenja podoficirima i vojnicima, pukovnik Djura Dokic zaduzen za isto.

onnz.jpg

3. Nasha vojska pred Vidinom, leto 1913. godine.

b7j8.jpg

4. Nasha vojska na borbenim polozajima, pred pristizanje novih komandi. Autor slike je Rista Marjanovic, ratni dopisik New York Heralda pri nashoj Vrhovnoj komandi.

j83x.jpg

5. Nashi ranjeni vojnici i pratece medicinsko osoblje :

tcqk.jpg

6. Nashi vojnici u Drachu (zahvaljujuci Evropskim silama, od tada u novoformiranoj Albaniji..).

5sba.jpg

7. Fotografija posvecena Balkanskim ratovima (bez daljih refernci):

5vzl.jpg

8. Za kraj, meni lichno najbolja od ovih slika - Prva Armija, na chelu sa svojim zapovednikom Prestolonaslednikom Aleksadrom ulazi u Beograd po zavrshetku ratova. Pored njega je general Petar Bojovic, njegov nachelnik shtaba.

1v0s.jpg

inache, na slike sam nabasao na sajtu nacionalne geografije za Srbiju. Par njih sam preskochio (razglednice), ostale sam odluchio da podelim sa vama, ali sam pre toga morao da ih reuploadujem, jer (valjda) sa sajta Nat.Geo. nisam mogao da linkujem slike za forum :)

Edited by Lucky

ubij jednog - ubica si;

ubij hiljadu - vojskovodja si;

ubij milion - drzavnik si.

A single death is tragedy, million is a statistic. - I.V.Stalin

It's nice to be important, but it's more important to be nice.

NN 4ever

pa, proshli put kada sam kachio slike sa WW I tematikom zaboravio sam da to uradim i ovde, medjutim posle sam zamerio sam sebi, jer ipak ovaj topic zasluzuje makar takav mali vid poshtovanja :) zato sam sada okachio na oba mesta :)

kada naletim na josh slichica, podelicu ih opet ovde :)

ubij jednog - ubica si;

NN 4ever

mislim da nije bio kachen :)

a prusko husarsko priznanje nashem ratnom junashtvu sigurno zasluzuje svoje mesto ovde :)

u svakom sluchaju imash like od mene :)

ubij jednog - ubica si;

NN 4ever

mislim da nije bio kachen :)

a prusko husarsko priznanje nashem ratnom junashtvu sigurno zasluzuje svoje mesto ovde :)

u svakom sluchaju imash like od mene :)

Ako zajebani feldmarsal kao sto je Mekenzen kaze "Borili smo se protiv vojnika za koje smo mislili da postoje samo u bajkama." sve je jasno. :)

• 4 weeks later...

htedoh dve stvari da ubacim:

380796_milunka-savic-04_ff.jpg?ver=13840

obzirom da je danas prebachena u Aleju velikana, mislim da je zasluzila makar da i ovaj tekst (u nedostatku nechega boljeg dospe ovde):

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/418829/Nikolic-o-heroini-Milunki-Savic-Njen-zivot-je-kao-prica-iz-holivudskog-filma

i druga stvar, obzirom na danashnji datum:

dwsw.jpg

ubij jednog - ubica si;

NN 4ever

Ниједна, само се ради о датуму у смислу дана и месеца - тј почетак и у децембру крај Колубарске битке.

Што се тиче такође 1914, почела и битка за Лођ у Пољској, баш 11. новембра... погинуло премного војника. Скоро 100.000 Руса погинуло, заробљено и рањено.

Или нпр... што не славимо пробој Солунског фронта, или већ поменути 1. новембар као дан ослобођења Београда итд итд.

Мислим, ај, нек се слави и ово, али онда нек се слави и потписивање Версајског мира... оће мало морген.

Edited by brue

Ne znam bas sta je Toma pricao, ali kako je mogla biti ofanziva sredinom novembra ako je 11. potpisano primirje? 

Inace nisam znao da se ovaj dan toliko slavi po svetu, citat sa WoT sajta:

11th November is a very special day, revered and celebrated in many countries in memory of World War I coming to an end. In countries such as France, New Zealand and Serbia, the event is known as Armistice Day. The UK, Canada and Australia celebrate it as Remembrance Day. In the case of Poland, the end of the Great War is also connected to the country regaining its independence after 123 years of partition, so the date is recognized as the national Independence Day. In the United States on the other hand, it is the people who brought about the end of the war who are paid homage. After all, it was the sacrifice of the brave soldiers engaged in the conflict which brought an end to the horrors of the Great War. That is why the Americans celebrate the date as Veterans Day.

Ako nista lepo je sto su i nas pomenuli :)

Heghlu'meH QaQ jajvam

Овај датум је добар јер нема везе са нама већ са целим светом !:) Како да се велича нека наша победа против Немаца највећих српских пријатеља :)

Нема  будућности без истине.

ali slazem se da bi mi trebalo da obelezavamo 1. novembar recimo, kao dan oslobodjenja bg-a

Pa to mi je nekako malo jednostrano, u smislu favorizuje Beograd. U toj ofanzivi je jednako bitno bilo i kad je oslobodjen npr Nis 12. oktobra, sto ne bi to slavili? Mislim jednako glupo kao kada bismo za pobedu u Drugom svetskom ratu slavili 20. oktobar, a ne 9. maj, koji slavi ceo svet i za koji je sustinski sramota sto mi ne slavimo. 

Po meni (ako je vec da se menja) je dan proboja Solunskog fronta mnogo logicniji, iako bitka zapravo nije ni bila na teritoriji danasnje Srbije (jeste one pre Prvog svetskog rata :)

Heghlu'meH QaQ jajvam

Ne znam bas sta je Toma pricao, ali kako je mogla biti ofanziva sredinom novembra ako je 11. potpisano primirje?

јесам ли ти ја на игноре?

Pa to mi je nekako malo jednostrano, u smislu favorizuje Beograd.

Зверко.... за дан Београда...

Edited by brue

јесам ли ти ја на игноре?

Pisao si dok sam ti ja kucao poruku, nisam te ignorisao nego nisam video. A i dalje ne znam sta je Toma tacno pominjao vezano za ofanzivu u novembru 1918. sto je Dule pominjao?

Зверко.... за дан Београда...

Pa mislim da ti je to presiroko - zasto bi to bio dan Beograda a ne tipa 20. oktobar? Ili mozda cak i 7. oktobar kad je Beograd branjen, ipak je to bio mnogo vise herojski cin nego kasnije oslobodjenje? Kazem, vrlo je nezgodno tako licitirati datumima, za svaki postoji nesto za i protiv. 

Heghlu'meH QaQ jajvam