Jump to content

Preminula Ksenija Zecevic

Lucky

Recommended Posts

Vidim da imamo topic za Roberta Altmana, pa mi je nekako nefer da nemamo za Kseniju Zecevic. Preminula je danas, iznenada, a da ja ne duzhim, evo c/pa:

Kompozitorka, pijanistkinja i pesnikinja Ksenija Zečević preminula je u noći između 20. i 21. novembra, saopštio je danas BELEF centar. Ksenija Zečević rođena je u Zadru, u Dalmaciji.

Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu. Prvu kompoziciju napisala je u petoj godini. Od tada do danas, napisala je stotinak muzičkih dela različitih formi, izvedenih u zemlji i u inostranstvu.

Među najvažnijim delima je ploča 'Knjiga tajni' iz 1986, simfonijska poema 'Molitva žudnje', Rekvijem za kraj 20. veka, Koncert za hor, klavir i orkestar, Molitva za žrtve banjičkog logora i druga. Kao pijanista nastupala je na solističkim koncertima, kao i sa simfonijskim orkestrima.

Autor je muzike za veliki broj filmova i pozorišnih predstava - 'Sveti Georgije ubiva aždahu', 'Ratnički rastanak', 'Umrli su s brodom', 'Dani od snova', 'Atoski vrtovi', 'Preci i potomci', 'Bolje od bekstva', 'Kraj milenijuma', 'Ptice koje ne polete'.

Dobitnica je mnoštva nagrada, Ksenija Zečević bila je asistent na FMU u Beogradu i umetnički direktor Pozorišta na Terazijama. Bavila se publicistikom i muzičkom kritikom. Knjigu poezije 'Knjiga poraženih' objavila je 1991.

Ksenija Zečević je 1998. uvrštena u Svetsku enciklopediju 'International Who's Who in Music', u izdanju Internacionalnog Biografskog Centra u Kembridžu. Premijerno izvođenje poslednjeg dela Ksenije Zečević, 'Rekvijum Nikoli Tesli', zakazano je za januar 2007. godine.

U bre, pa ona je bila nesto "relativno mlada". Mislim, jes da je radila (tj pojavljivala se onako otkachena u javnosti) preko 20 godina ali opet, nikada ne bih ochekivao tako nesto. Slava joj.

pa da ... zato i pishe iznenada. Mislim (a sad i ja ne mogu da se setim tacno) da je imala recimo 51 ili 52 godine.