Dule_smor Posted May 1, 2006 Report Share Posted May 1, 2006 Americki istrazivaci su na 23 pacijenta isprobali ovu vakcinu i dosli do prosecnog produzenja zivotnog veka za 6 meseci.Radi se o najmalignijem tumoru mozga, glioblastoma multiforme, koji ima jako loshu prognozu, neleceni pacijenti prezivljavaju svega nekoliko meseci u proseku.Vakcina koristi jedan izmenjeni protein koji se moze naci u tumoru i koji aktivira imuni sistem da napada celije tumora.Ovo je jedan od principa imunoterapije tumora, koja se dosta istrazuje u poslednje vreme, ali bez nekih znacajnijih rezultata. http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4942840.stm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
urgh Posted May 1, 2006 Report Share Posted May 1, 2006 pa dobro i to je neki pochetak. Quote No one can survive becoming a legend.i ja kazem jebiga! Kao da je jebiga neka magichna rech. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted May 1, 2006 Author Report Share Posted May 1, 2006 jebiga, ne znam koliko tim siromasima znaci tih nekoliko meseci...drugaricina tetka je imala glioblastom, izvadili su joj pola mozga i zadnjih par meseci zivota nije bila ni za sta...samo odlaganje neizbeznog... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yevod Posted May 2, 2006 Report Share Posted May 2, 2006 no comment za medicinu koja vadi mozak ... pa nije to zamenljiv ili potrosan hardver Quote Never underestimate the power of human stupidity. Robert A. HeinleinGod is subtle but he is not malicious. Albert Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted May 2, 2006 Author Report Share Posted May 2, 2006 da brate, treba da ostavi tumorcinu u lobanji koja raste kao luda... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sa1Nt Posted May 2, 2006 Report Share Posted May 2, 2006 otprilike, slazhem se sa krukom... i ovo je neshto.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted May 3, 2006 Report Share Posted May 3, 2006 Mislim da ne treba ulaziti ovde u eticke probleme kao sto je eutanazija, npr. Ovo deluje obecavajuce, ali mene zanima vise porast raka u globalnoj populaciji. Mozda je bolje resenje preventiva, ako uopste mogu da se utvrde uroci. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted May 3, 2006 Author Report Share Posted May 3, 2006 eh prevencija...sta li bi duvanska industrija rekla na to:)...a sto se tice porasta raka u opstoj populaciji, to je mozda samo relativan porast...posto pre 50 godina nisu postojale brojne dijagnosticke metode, pa se nije ni znalo da ljudi umiru od raka...sada se vecina tih slucajeva otkriva pa je zato taj broj veci...mada s obzirom kako i gde zivimo verovatno postoji i apsolutni porast ucestalosti... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted May 3, 2006 Report Share Posted May 3, 2006 Pa rak je prirodna posledica napretka ljudskog drustva, oduvek je tu, samo je zivotni vek sada produzen da omoguci ispoljavanje razlicitijih oblika, a broj kancerogenih supstanci sa kojima iz dana u dan dolazimo u kontakt je nemerljivo veci nego u vreme kada je prosecan zivotni vek bio 40 godina... takodje, medicina omogucava funkcionalan zivot i lecenje tumora koji su realno posledica degeneracije gena a sa druge strane pipka i testira da li sme da razmislja o tome da pokusa da izleci genetsku aberaciju koja u 5 generacija unazad izaziva rak... Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted May 3, 2006 Report Share Posted May 3, 2006 Nije bas tako Dule. Danas se rak javlja kod dece, to ranije nije bilo, doduse ovo nije dovoljan razlog da mogu da zakljucim kako se ukupno povecao broj obolelih od raka, ali je svakako novitet. Da li mozda znas koja bolest ubija najvise populacije na svetu? Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted May 3, 2006 Author Report Share Posted May 3, 2006 najvishe ljudi na svetu umire od kardiovaskularnih oboljenja, rak je tek na drugom ili trecem mestu...ne kazem ja da ne postoji povecanje apsolutnog broja obolelih od raka, vec samo da ono nije toliko dramaticno koliko izgleda... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted May 3, 2006 Report Share Posted May 3, 2006 Ok, nisam ja postavio pitanje u smislu da znam koji je odgovor pa te pitam da te zajebavam. U svakom slucaju, mozda sam skrenuo sa teme. Poz. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted May 3, 2006 Author Report Share Posted May 3, 2006 nisam ja to ni mislio...sasvim sam normalno odgovorio:)...bole, kad kad covek prica sa tobom veoma lako dodje do nesporazuma:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dandy Posted May 9, 2006 Report Share Posted May 9, 2006 Mislim da je ovo definitivno korak u dobrom pravcu. Problem kod kancera/tumora i jeste u tome Quote Dandy [RUR] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts