Jump to content

Vakcina protiv tumora mozga


Dule_smor

Recommended Posts

Americki istrazivaci su na 23 pacijenta isprobali ovu vakcinu i dosli do prosecnog produzenja zivotnog veka za 6 meseci.Radi se o najmalignijem tumoru mozga, glioblastoma multiforme, koji ima jako loshu prognozu, neleceni pacijenti prezivljavaju svega nekoliko meseci u proseku.Vakcina koristi jedan izmenjeni protein koji se moze naci u tumoru i koji aktivira imuni sistem da napada celije tumora.Ovo je jedan od principa imunoterapije tumora, koja se dosta istrazuje u poslednje vreme, ali bez nekih znacajnijih rezultata.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4942840.stm

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

ako, treba imati opciju da zivis jos ako zelis, ma kakav to zivot bio. svaka im cast, i jedan dan je odlicno, a kamoli 6 meseci.

Don't think of understanding as a 'mental process' at all. Rather ask yourself: in what kind of case, under what circumstances do we say "now i can go on".

fUS165

kWcQcwQpf9Dedwp8ic

Link to comment
Share on other sites

Mislim da ne treba ulaziti ovde u eticke probleme kao sto je eutanazija, npr.

Ovo deluje obecavajuce, ali mene zanima vise porast raka u globalnoj populaciji. Mozda je bolje resenje preventiva, ako uopste mogu da se utvrde uroci.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

eh prevencija...sta li bi duvanska industrija rekla na to:)...a sto se tice porasta raka u opstoj populaciji, to je mozda samo relativan porast...posto pre 50 godina nisu postojale brojne dijagnosticke metode, pa se nije ni znalo da ljudi umiru od raka...sada se vecina tih slucajeva otkriva pa je zato taj broj veci...mada s obzirom kako i gde zivimo verovatno postoji i apsolutni porast ucestalosti...

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pa rak je prirodna posledica napretka ljudskog drustva, oduvek je tu, samo je zivotni vek sada produzen da omoguci ispoljavanje razlicitijih oblika, a broj kancerogenih supstanci sa kojima iz dana u dan dolazimo u kontakt je nemerljivo veci nego u vreme kada je prosecan zivotni vek bio 40 godina... takodje, medicina omogucava funkcionalan zivot i lecenje tumora koji su realno posledica degeneracije gena a sa druge strane pipka i testira da li sme da razmislja o tome da pokusa da izleci genetsku aberaciju koja u 5 generacija unazad izaziva rak...

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D

Link to comment
Share on other sites

Nije bas tako Dule. Danas se rak javlja kod dece, to ranije nije bilo, doduse ovo nije dovoljan razlog da mogu da zakljucim kako se ukupno povecao broj obolelih od raka, ali je svakako novitet. Da li mozda znas koja bolest ubija najvise populacije na svetu?

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...