Zwerko Posted March 15, 2006 Report Share Posted March 15, 2006 Mozda je cisto da ne bi dosao Ays sutra i rekao "aaaaa, ima to da se uzme za 200 evra" posto ima takve ispade :) Po mojoj proceni je cena sasvim na mestu i slobodno uzmi tamo. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
lazica Posted March 15, 2006 Report Share Posted March 15, 2006 Ja sam jos na WCG-u 'teo da ga zadrzim Uz svo duzno postovanje Sveta kompjutera kao svojevrsne institucije kod nas, oduvek su imali pomalo sumljiv izbor saradnika po pitanju hardvera. ← :))))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted March 15, 2006 Report Share Posted March 15, 2006 [quote name='Ivan Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 kod ovlashcenog hp distributera mozes sam da birash neke komponente, kao i u svetu, i birao sam taj hard, nashao sam bio na istu informaciju ko i ti,ali je ovlashceno lice reklo da nece biti nikakvih problema, i danas posle vishe od 16 meseci korishcenja istog ih nema, i nijednom nije zakucao, chak ni na ogromnim letnjim temperaturama (40c i sl). To grejanje jeste sigurno vece, ali ne smeta toliko kolko smeta kad imash chesto da kopirash stvari. A dechko koji je pisao taj tekst (Branko Mitic, Bane_R sa bencha) je takodje i sam promenio par laptopova, pa sigurno zna shta moze posle duzeg korishcenja da zasmeta korisniku. A to da niko "normalan" ne stavlja 7200 hard u laptop, grdno greshish. Po ovoj prichi, bez uvrede, ako si posedovao laptop, to je bilo vrlo kratko vreme, i on te nije sluzhio u tolikoj meri koliko koristish neki desktop rachunar. Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 Mozda je cisto da ne bi dosao Ays sutra i rekao "aaaaa, ima to da se uzme za 200 evra" posto ima takve ispade :) Po mojoj proceni je cena sasvim na mestu i slobodno uzmi tamo. ← what Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stalja Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 kod ovlashcenog hp distributera mozes sam da birash neke komponente, kao i u svetu, i birao sam taj hard, nashao sam bio na istu informaciju ko i ti,ali je ovlashceno lice reklo da nece biti nikakvih problema, i danas posle vishe od 16 meseci korishcenja istog ih nema, i nijednom nije zakucao, chak ni na ogromnim letnjim temperaturama (40c i sl). To grejanje jeste sigurno vece, ali ne smeta toliko kolko smeta kad imash chesto da kopirash stvari. A dechko koji je pisao taj tekst (Branko Mitic, Bane_R sa bencha) je takodje i sam promenio par laptopova, pa sigurno zna shta moze posle duzeg korishcenja da zasmeta korisniku. A to da niko "normalan" ne stavlja 7200 hard u laptop, grdno greshish. Po ovoj prichi, bez uvrede, ako si posedovao laptop, to je bilo vrlo kratko vreme, i on te nije sluzhio u tolikoj meri koliko koristish neki desktop rachunar. ← Koliko se krecu cene 7200 hardova za lapove? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 20% vishe od cene istog 5400rpm harda. Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 kod ovlashcenog hp distributera mozes sam da birash neke komponente, kao i u svetu, i birao sam taj hard, nashao sam bio na istu informaciju ko i ti,ali je ovlashceno lice reklo da nece biti nikakvih problema, i danas posle vishe od 16 meseci korishcenja istog ih nema, i nijednom nije zakucao, chak ni na ogromnim letnjim temperaturama (40c i sl). To grejanje jeste sigurno vece, ali ne smeta toliko kolko smeta kad imash chesto da kopirash stvari. A dechko koji je pisao taj tekst (Branko Mitic, Bane_R sa bencha) je takodje i sam promenio par laptopova, pa sigurno zna shta moze posle duzeg korishcenja da zasmeta korisniku. Ok, sad vidim na HP sajtu da mozes da uzmes Hard od 80GB kao upgrade, ali je on i dalje 5400rpm. Dakle ajde, posto sam shvatio da ti je komp i dalje kod tebe, koja je tacna oznaka tog harda koji je unutra? Ovo ti trazim zato sto ti tvrdis da su 7200 rpm hardovi najnormalnija stvar kod notebookova, a ja kazem da nisu. Evo ti jedan opis na X-bitu gde po prvi put testiraju pet modela 2.5" 7200 rpm hardova. Primeti da je opis iz marta 2006, kao i da se u njemu navodi da je Hitachi pre dve godine izbacio prvi 2.5" 7200rpm hard. E sad ako ti mene ubedis da si ga ti samo sest meseci kasnije ubacio u svoj laptop, svaka cast. To je otprilike na nivou kao da sada kazes da u masini imas 7900 GTX. A to da niko "normalan" ne stavlja 7200 hard u laptop, grdno greshish. Po ovoj prichi, bez uvrede, ako si posedovao laptop, to je bilo vrlo kratko vreme, i on te nije sluzhio u tolikoj meri koliko koristish neki desktop rachunar. ← Iskreno laptopove ne koristim ni priblizno koliko desktop racunare, ali je sasvim logicno da je 7200rpm hard mnogo bolji od 5400. Problem je sto je to pre dve godine bilo u rangu SF-a, danas ih mozda stavljaju u najjace (i najvece) modele, a tek za godinu-dve ce postati mainstream, pogotovu u segmentu ultra portable modela. Nemam ja nista licno protiv coveka koji je pisao tekst, ali samo kazem da mu ocena nije na mestu. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 Shto je nemoguce da sam imao 7200 hard? Laptop je kod mog kuma trenutno, jer ga ja ne koristim, tako da mogu da proverim oznaku, nije problem, ali to tek za par dana Kao shto rekoh, isti momak, Bane u svom t42 ima 7200, koji je menjao, kao i mnogi drugi ljudi sa bencha/sk, tj ne znam nikog ko posle nekog vremena nije menjao hard-disk. Evo i rev koji ima neki stariji sony hoce sad kako je pocheo da koristi komp da menja hard-disk, to mnogo svima smeta, a moze i da se izvrshi zamena uz doplatu (u odnosu na cenu 5400 harda sa istim kapaciteom jeste puno, ali shta ces) A u mashini imam npr 7800GT Asus Silencer, a opet ce neko da tvrdi da je to nemoguce, jer karata ima ukupno 2000 u svetu, ko i dual 7800GT isto od Asusa. Nemam potrebe ovde da iznosim neke priche, i da se foliram, valjda me znate. Kapiram da na 750e za laptop vredi dodati josh 30-40e za dosta brzi hard-disk, bolja je to kupovina po meni nego dodavanje npr na 512mb rama josh 512, ako ces da ga koristish samo za office/net/divx i poneku igru. A 7200 diskova je ovde bilo josh u maju/junu 2003-e, Sasa Uzelac iz SK je uzimao za svoj t40 60GB 7200, tako da za svetom nismo preterano zaostali barem u tom pogledu. Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 Slazem se sa Hajlijem. Imao sam "srecu" da radim dvd 2 divx cutove na laptopu sa 5400 hardom (laptop inache sasvim cool - Sony Vaio Pentium M 1.7, 512 MB rama, hard 60 GB 5400, DVD/RW) i to je neverovatno sporo... Na drugom laptopu koji sam testirao (neki HP sa Celeron M 1.7, 512 MB rama, hard 80 GB 7200, DVD/CD-RW combo) sve je ishlo dosta brze. Medjutim, moram da primetim da laptop verovatno ne bih koristio za takve namene (poshto za video obradu imam desktope sa RAID stripovima), tako da je hard od 7200 rpm u laptopu fina stvar, ali ne i neshto apsolutno neophodno. Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 Shto je nemoguce da sam imao 7200 hard? Ne kazem da je teorijski nemoguce, vec samo da je malo verovatno. A pogotovu da se 5400 hard ne moze uzeti kao zamerka ultra lakom notebook racunaru. A 7200 diskova je ovde bilo josh u maju/junu 2003-e, Sasa Uzelac iz SK je uzimao za svoj t40 60GB 7200, tako da za svetom nismo preterano zaostali barem u tom pogledu. ← E vidis to je vec nemoguce :) Nazalost nisam uspeo da nadjem tacan datum izlaska Hitachijevog harda na 7200 (koji je i bio prvi te vrste), ali ovih nekoliko clanaka to pokazuje: Hitachi Boosts Notebook Hard Drive Performance By Shrinking A Component: By shrinking the size of the slider -- the part of the drive that holds the read/write head above the surface of the disk -- Hitachi claims that its soon-to-be-released Travelstar 7K60 hard drive can spin at 7,200 revolutions per minute (RPM) while using no more power than its 5,400-RPM drives. datum: 14. maj 2003. Travelstar 7K60 (Mobile 2.5") Posted on: Oct 31, 2003 Hitachi Travelstar 7K60 HDD: 7,200rpm Achieved! by Andrey Kuznetcov [ 01/20/2004 | 11:40 PM ] Tako da bi morao da me ubedis da je covek Bil Gejts licno da bi u maju/junu 2003. godine imao 2.5" hard disk koji radi na 7200rpm. U 2003. godini se glavna rasprava na temu notebook hardova vodila na temu 4200/5400rpm, a ne 5400/7200 i to je jednostavno cinjenica. Ni sada ne postoje proizvodjaci koji 7200 hardove nude kao standardnu opremu, a za NX5000 komp o kome si ti pricao se ne nudi ni kao dodatna, bar ne od strane ovlascenog distributera. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 omashih, bila je 2004-a, ja sam i dalje u 2005-oj godini :) ja sam moj nx uzeo decembra meseca 2004-e, a on je taj t40 uzeo 7-8 meseci ranije,a tog leta je menjao hard. Ali da ih je bilo ovde, jeste. Pouchen njegovim savetom, i iskustvom, ja sam trazio da mi u nx stave 7200 hard, ko shto bi rekao nemesisu da doda josh koji euro i stavi i sebi u tog asusa. Takodje mislim da je bolji izbor i polovan centrino na banias jezgru nego celeron m, ali vidim kupuje na kredu, tako da i ne moze da bira. A ultra lak notebook treba da odlikuje sve, od dobrog procesora i ploche, preko brzog hard diska i memorije, to su uglavnom najskuplji laptopovi (sony s serija, ibm x, samsung q serija ako me secanje dobro sluzi ..) pa je po meni logichno da pored male mase, velike autonomije rada, bude i brz hard disk. Kad vec placash neshto 2 i kusur hiljade eura, sve treba da bude naj, zar ne? Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
lazica Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 Nisam skapirao sta si tacno hteo da kazes, ali u svakom slucaju hvala posto si mi time ukazao na Hajlijev post koji sam iz nekog razloga preskocio. ← Nema potrebe za zahvaljivanjem, sve ide u rok slu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 omashih, bila je 2004-a, ja sam i dalje u 2005-oj godini :) ja sam moj nx uzeo decembra meseca 2004-e, a on je taj t40 uzeo 7-8 meseci ranije,a tog leta je menjao hard. Ali da ih je bilo ovde, jeste. Pouchen njegovim savetom, i iskustvom, ja sam trazio da mi u nx stave 7200 hard, ko shto bi rekao nemesisu da doda josh koji euro i stavi i sebi u tog asusa. Takodje mislim da je bolji izbor i polovan centrino na banias jezgru nego celeron m, ali vidim kupuje na kredu, tako da i ne moze da bira. Meni i dalje ostaje problem sa time da HP standardno ne nudi 7200 hardove za NX seriju, ali nebitno sustina je da je 7200 hard bolje resenje i tu se slazem sa tobom, nema tu spora. Problem je u ovome sto si dalje pisao. A ultra lak notebook treba da odlikuje sve, od dobrog procesora i ploche, preko brzog hard diska i memorije, to su uglavnom najskuplji laptopovi (sony s serija, ibm x, samsung q serija ako me secanje dobro sluzi ..) pa je po meni logichno da pored male mase, velike autonomije rada, bude i brz hard disk. Kad vec placash neshto 2 i kusur hiljade eura, sve treba da bude naj, zar ne? ← Sve to apsolutno stoji sto ti meni pricas, ali ne stoji u kontekstu teksta o kome smo pricali. Dakle ti pricas o necemu sto kosta 2 i kusur hiljade evra, a covek je opisivao komp koji kosta manje od hiljadu To je kao kada bih ja opisivao igracku konfiguraciju koja kosta 700 evra i stavim zamerku sto nije stavljen WD Raptor X koji radi na 15000 rpm, a pri tom kosta Boga oca. [quote name='Ivan Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 jel moze neko da preporuchi neki lap ono za office i da ima dvd rezach sa paznjom na cena/kvalitet ? Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 Au nisam znao da je toliko malo, ali opet je to promotivna cena, te je treba iskoristiti ko oce da kupuje lap. Napolju kolko gledah sad je 1150-1200e cena, tako da cenim da ce ovde za mesec dana da bude 1300eura, shto nije tolko mala cifra (u tom cenovnom rangu ima i dobrih centrino lapova) Sad se slazem sa konstatacijom da za te pare je bezveze "zakerati" shto nema 7200 hard. Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 jel moze neko da preporuchi neki lap ono za office i da ima dvd rezach sa paznjom na cena/kvalitet ? ← Zavisi sta tacno hoces i koliko si para voljan da izdvojis za to (kao i uvek). Recimo da nesto sto potpada pod to sto si ti naveo imas negde od 800 evra (sa sve PDV-om) pa nadalje. E sad tu su ti opet te dileme, da li ima 256 ili 512 RAMa, kakav ekran, firewire, bluetooth, koliko je veliki i sl. U krajnjem slucaju i ova Zlajina varijanta tebi potpuno resava posao za namenu koju si naveo, a sasvim je solidan komp i inace. Kao sto rekoh sve zavisi od toga koliko para hoces da das. Sto se cene/kvaliteta tice, manje vise su ujednaceni svi, tj skoro ni jednog proizvodjaca ne treba zaobilaziti pa se razlike mogu svesti i na to koji ti se vise dopadne. Recimo Acer ima jako povoljne cene i dosta su im lepi racunari, ali se meni ne svidjaju zato sto uglavnom imaju onu neku zakrivljenu tastaturu. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zlajonja Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 KUPIIIJOOO SAMMM LAAAPEETOOOPEEE!!! :D Shteta shto nije za mene.. kmeee... al nema veze... kapiram, kade odem u shkotsku tamo tju za mesec dana da zaradim za novi 5 puta bolji :D Elem... Maude... ako mosh da izdvojish 75k dindzhi kupi obavezno... :) Extra je lape.. i za sada radi ko bog :) A izgleda josh bolje... jedina mana (mada meni to ne treba nit me zanima) je to shto nema tv out pfffffffff :D Quote Ujaaa greemmmliiineeee... Oh no! We're all gonna die!! WE'RE SAVED!!!I'm screw'd! "Mi smo uvek tu - RUR Gerila" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 sta si uzeo? s270 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts