Jump to content

Vr

Recommended Posts

....једини моменат кад су грађани државе имали све могуће слободе....

Реално жена није имала шта да се пита тада јер није поседовала знање да одлучује о питањима државе, а то кад се каже уживали, уживали су у смислу да су мало радили а велике доприносе добијали због јако плодног земљишта.

Ti znaci zene ne racunash u gradjane?Sve i da mi kazesh "to je bilo tada, i one su bile takve" onda barem edituj svoj post jer ne mozesh koristiti neshto kao poredjenje shto ne odgovara uslovima sa poredjenim.

Da, nadji mi slike plodne zemlje u Grckoj.

I da, zar ti nisi rekao da se ovde vishe necesh pojavljivati?Neko te je ovo vec pitao ali nisi obrazlozio - uradi to sad.

jebga banane ste vi koji tako razmisljate... mrdnite uradite zaradite gurajte malo napred nemojte kukati samo babe jedne :)

Od 96-te do danas... mislim da sam posten doprinos dao... i kako da se oseca

neko ko tolike godine daje svoj doprinos a od promena jedva P... aj sad malo

vi mladji... mene vec bole ledja... [^]

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

Реално жена није имала шта да се пита тада јер није поседовала знање да одлучује о питањима државе, а то кад се каже уживали, уживали су у смислу да су мало радили а велике доприносе добијали због јако плодног земљишта.

kakve bre doprinose su robovi dobijali i koja je poenta ove price sad sam sto ce me naterati da potrazim knjigu iz istorije za 5. osnovne da se ne zajebem negde pa ispadnem glup ? :))

Od 96-te do danas... mislim da sam posten doprinos dao... i kako da se oseca

neko ko tolike godine daje svoj doprinos a od promena jedva P... aj sad malo

vi mladji... mene vec bole ledja...  [^]

ma jok pun mi k. kuknjave od matorih, samo jos fali da mladi i lepi kukaju, smaraju [:D] mora da se radi bato ;)

fallout_table.gif

u jbte shta sve netje dotji od tebe... Grchka, krshevita zemlja koja je osnivala kolonije da bi prehranila sebe (i usput obrnula neki kesh [:D] ), gde jedino masline uspevaju svuda?

koje crno blagostanje robova? nikad bilo i nikad netje biti. Persija koja je bila x/y puta bogatija od Grchke je tretirala robove kao stoku, tako da ta pricha o bogatstvu drzhave ne prolazi. pogotovo shto drzhava ne bi ni bila toliko bogata (chitaj: plemstvo) da je davala robovima.

koje crno blagostanje robova? nikad bilo i nikad netje biti. Persija koja je bila x/y puta bogatija od Grchke je tretirala robove kao stoku, tako da ta pricha o bogatstvu drzhave ne prolazi. pogotovo shto drzhava ne bi ni bila toliko bogata (chitaj: plemstvo) da je davala robovima.

Мало прелистај књиге:

Општа правна историја - проф. др. Сима Аврамовић

Положај робова се знатно побољшао од IV века пре н.е. када су робови могли живети и радити на имању својих власника одвојени од њега и лишени свакодневне тортуре. Само су имали обавезу да свом власнику једном месечно донесу одређену количину производа или новца. Власник је могао да ослободи роба, у ком случају би роб постајао метек, а његов власник prostates.

Атински роб: ако га господар прекомерно мучи имао је право на азил у Тезејевом храму и да притом тражи да буде продат некоме другоме.

Да се подсетимо још мало историје да су постојали робови у државном власништву(demosioi). Они су обављали многе јавне послове(писари, чиновници, полицајци, чистачи, чувари затвора, благајници). Ималу су своју кућу и другу имовину, а за свој рад добијали су одређену надокнаду, заснивали су породицу, лично се појављивали пред судом, а могли су имати и своје личне робове.

Свака следећа примедба на оно што сам рекао нека садржи одакле је извађена а овако је то све само празна прича.

Стварно није у реду да ме нападате овде а да немате елементарна знања, следећи пут кад неко буде кренуо да износи супротан став нека га добро утемељи на некој литератури, на поруке типа "Није тако шта лупаш блах блах" више нећу да одговарам.

Ја вас не вређам и не говорим да лупате, следећи пут кад будете имали толико дрскости да ме нападате онда прочитајте мало више па то радите.

Да објасним још једну ствар, кад сам рекао да је земљиште било екстра плодно нисам навео да је то било у Грчкој већ да је Грчка контролисала земљу која је била екстра плодна, наравно у колонијама.

Хвала.

P.S.

Напомињем још једну ствар а то је презумпција да онај који тврди супротно на њему је терет доказивања, па ако већ тврдите супротно докажите ми ваљаним доказима да није тако. Ако се испостави да сам био у криву ја ћу то радо прихватити и рећи да нисам био у праву.

Edited by De1Rekt0n
SCJP.png

Erm.. a po kom tom osnovu je Opšta Pravna Istorija Sime Avramovića koja se uči u dve knjige na Pravnom Fakultetu elementarno znanje?!? Da li ti znaš šta znači pojam elementarno uopšte??!

Drugo, ti nemaš znanje, već si to samo naučio. Nisi ti sam istraživao položaj robova pa došao do znanja, već si lepo čitao knjigu, tj. štrebao za ispit i sad se time duvaš.

Treće, a što ne ispišeš kakav je položaj robova bio pre toga? Znaš i sam da je antička Grčka postojala i pre Rima (koji je nastao u VIII veku p.n.e. a ti pričaš o periodu posle IV veka) i da taj život nije oduvek bio med i mleko. I, uostalom, kakav je to položaj ljudskog bića ako nema slobodu nad ličnim pravima? Ili još uvek nisi polagao Gradjansko pa ne znaš veličinu ličnih prava? [:D]

I četvrto, ne pravi se pametan. Znaš veoma dobro na koje su "robove" ljudi mislili. Naravno da nisu mislili na lekare, pisare i slikare... Ako već imaš "elementarno znanje" kako sam kažeš, onda budi i toliko pametan da pretpostaviš da će ljudima kad kažeš "rob" prvo pasti na pamet rimski robovi iako se priča o atinskim, a zatim i oni robovi iz rata i "rodjeni robovi" pa umesto toga što se trudiš da ispadneš "pravno potkovan" (a max. možeš biti II godina) i da svima ovde soliš pamet. probaj da to znanje iskoristiš na nekom drugom mestu, a ne tamo gde nemaš šta da kažeš.

edit: vidi ovo mi promaklo

нисам навео да је то било у Грчкој већ да је Грчка контролисала земљу која је била екстра плодна

Pa ne bih se baš složio, jer si rekao ovako:

a мало радили а велике доприносе добијали због јако плодног земљишта.

Iz ovoga se ne vidi na šta si ti ciljao. Nisi spomenuo da je Grčka kontrolisala zemlju, nisi naveo na koji period Grčke (ili Atine možda? budi precizan) misliš tako da ako planiraš da budeš pravnik, moraćeš malo bolje da se izražavaš [:)]

Edited by Atlantis

Хехе, на оне пљувачине горе нећу обраћати пажњу јер нема смисла.

А што се тиче тумачења онога што сам рекао извињавам се пошто сам био нејасан, ја сам крив.

Ми овде причамо о периоду Грчке кад је демократија узимала највише маха и када је демократија била најближе оном идеалу демократије.

Нећемо више настављати ову дискусију осим ако немате неких конструктивних предлога, циљ свега је био само да кажем да су Грци имали у једном периоду нешто што се могло звати демократијом оних који имају политичка права, јер су могли утицати на одлуке које су важне за државна питања.

Ако баш хоћете неку дискусију из античког доба онда да започнемо нову тему па да ту лепо расправљамо.

Нисам хтео да одговарам на прозивке али ја не желим да се правим паметан јер верујем да има људи који ово много боље знају од мене и радо ћу прихватити њихове ставове, ја не говорим о томе да ја најбоље знам и није ми ни била намера то већ само да докажем на неки начин неке ствари.

Хвала на читању :)

SCJP.png

Mislim da nas Grcka sada manje interesuje, topic je bio o fegetima koji

rade sta hoce vrsackim medijima, jes to je direktno vezano za demokratiju,

ali da se ne vracamo bas u anticku grcku sada...

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

Naravno da nećeš da pričaš o tome. Meni samo nije jasno što si jedino ti morao da budeš pametan i da spominješ antičke države i da kažeš kako je "nekada" postojala "demokratija u pravom smislu" a pritom bi trebalo da znaš da izmedju savremene i antičke države nikako ne može da se povuče zajednička crta.

Elem, dosta više o pederima :)

Čuo sam za TV Panoniju i čini mi se da sam je nekoliko puta kod drugara i pogledao tako da nije loše, a to da Hemofarm drži Vršac i čini ga "velegradom" to je odavno bilo jasno. Još malo pa će i Hemofarm u fudbalu da postane Čelzi :D

I da, neko spomenuo da narod neće nikad da se opameti. Ne znam kako je sa vama Vrščanima, ali ovde kod nas u Smederevu se ponovo raspisuju lokalni izbori a dojučerašnja gradonačelnica (opet neki gradjanski pokret) leži u zatvoru, tako da je sve moguće, mada čisto sumnjam da će jedna televizija doprineti tome :)

Edited by Atlantis