Jump to content

K'o da nemam RAM...

millanče

Recommended Posts

Here goes:

MSI 6566, i845E MAX chip

celeron 2.4

2*256 ram PQI (@266MHz, kontam zbog ploce)

MSI fx5200 t128

Hard je WD 80G

Kada igram malo zahtevnije igre, tipa nfsmw, ili vampire bloodlines, prvih petnaestak minuta mi rade OK, a onda krene da secka k'o ludo, i da struze nenormalno po hard disku- to mu je valjda svapovanje, zar ne? Znaci, kao da nemam ram, kao da sve ide preko fakin harda...

Ima li neko ideju u cemu je fazon i kako da otklonim ovo?

Ne verujem da je brzina memorije u pitanju, jer mogu da overklokujem proc na

3.12 Ghz, (FSB sa 100 na 130), a tade je memorija na nekih 350Mhz, ali problem je isti. Mozda se tice podesavanja oko paging file-a (virtual memory)?

Zanimljivo je sto je slican problem prisutan i sa Morrovindom, pa cak i sa Heroes IV, tako da..

help?

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

Uhh,...

Za pochetak ne treba ti Opera dok se igrash. [:D] , a verovatno ni antivirus (NOD32krn)

Imash josh gomilu shto ne znam shta je tachno, ali verovatno ne treba za igranje:

EM_EXEC

SERVIC~1

PDVDServ

TRAYAP~1

DATALA~1

CooLSRV

Izguglaj prvo shta koji radi pre nego shto ih pogasish, ili instaliraj WinTasks5.

Ostalo je manje-vishe OK.

Edited by n'Lad

HMM, nod32 isklucim i u trayu, a posle i ovaj nod32 krn, pa se opet sam pokrene...

A kako bi trebalo da postavim virtual memory na ovoj konfiguraciji? System managed ili nesto da menjam...

Za NOD:

Start => Run => kucaj "msconfig" => otvoricje se prozor System Config Utility =>

nadji karticu Startup i unchekiraj NOD => OK, pa restart => nema ga vishe

(takodje proveri da nije sluchajno i u Start>All Programs>Startup)

Za Virtual memory :

Probaj da ne menjash zasad, system managed bi trebalo da radi OK

Edited by n'Lad

page file mozda.. ? mada, 512 nije malo memorije.. kada igras i pocne da ti secka, minimizuj i pogledaj stanje u task manageru?

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

Ajd probaj ovako meni se slicno desavalo sa nfs:mw a sad je ok :)

Prvo: skini diskeeper ili neki slican program za defragmentaciju. Windowsov je govno jer ti ne radi najbitniju stvar a to je defragmentacija virtualne memorije (swapa).

Drugo: postavi virtualnu memoriju na recimo 2gb FIKSNO (ista min i max vrednost).

Trece: oslobodi prostor na hardu tako da imas minimum 15% slobodne particije na kojoj je windows.

Poteraj diskeeper ili sta vec skines i obavezno ukljuci swapfile/pagefile defragment i poteraj nekoliko puta u par dana (obicno ne vredi da teras uzastopno). Ovo ce ti presloziti fajlove na za komp najoptimalniji nacin. Obicno je problem kod masina sa malo RAMa to sto windows kad god mu zafali uzme jos malo mesta na HDDu a posto prosecan korisnik ne radi defrag redovno onda se i pagefile defragmentuje (nalazi se rascepkan u delovima razbacan po hardu). Ono sto je najbitnije da postignes je da se pagefile (i ostali veliki fajlovi) smesti u "jedan fajl na hardu".

Kod mene je recimo bio problem sa nfsmw-om u muzici koja zauzima ~300MB a bila je rascepana na 10 delova. Posto komp pusta muziku iz igre tako sto je kopira u swap (a obe stvari su bile rascepane) gubi sa puno vremena dok glava na hardu skace levo-desno a "ne radi" nista. Ovo je rezultovalo tako da se igra zamrzne na 5-10-15 sekundi i onda nastavi. Kad sam odradio sve sto sam ti gore napisao sve je doslo u normalu. Zvuci sasavo ali mene ledja vise ne bole...