Jump to content

World largest ships

Dule_smor

Recommended Posts

Queen merry1 su ne tako davno kupili neki likovi i vecno ga u'parkirali i sad sluzi kao luksuzan hotel itd..

Bilo je na discovery emisija pa je bilo za normandiju.. al je to bio bedak.. lik varioc ili slicno zapalio nesto dok je radio i brod izgoreo i potonuo a glavni konstruktor savetovao da se brod odma potopi pa bi kasnije ispumpali vodu i vratili ga na povrsinu ali ga ovi nisu slusali ..:(

Just for the record, ja nisam temu skrenuo na II sv. rat, samo dajem pojasnjenja.

To je bio definitivno najjaci brod nemacke mornarice u 2. Svetskom ratu.

Nije :) Bio je jedan od dva najjaca, Tirpitz je bio skoro identican sa Bismarkom.

Prva verzija koju sam o njemu cuo bila je da su ga potopili Ameri nakon 5 dana neprestanog bombardovanja, a druga da je naleteo na britanske razarace "King John" i "Prince Edvard". Inace u biografiji imao je 4 kapitalna potapanja.

Pa i nije bilo bas tako, ali je Dule dao odgovor.

Koliko ja znam bizmark su potopili britanci...i to tako sto mu je stari nosac aviona ark royal(dvokrilci sa po jednim torpedom) sjebao kormilo tako da je mogao da se krece samo u pravcu britanske flote...a pre toga je potopio neke od najboljih britanskih brodova...mislim da je potopio i ponos britanske mornarice, razarac Hood...zwerko ispravi me ako gresim:).

Ovo je uglavnom tako, ali treba uzeti u obzir i nekoliko drugih cinjenica. Prvo Bizmark je od pocetka bio oznacen kao najveca pretnja Britanskoj mornarici i potera za njim je krenula cim je isplovio na svoje prvo (ujedno i poslednje) putovanje. Najpre je Bizmark i krstarica Princ Eugen napadnuta od strane britanskoj najnovijeg bojnog broda (ranije pominjanog) Princa od Welsa i krstarice Hood (ne moze nikako da bude razarac ponos mornarice jer je to prakticno najmanji brod u floti). U tom sukobu su Princ Eugen i Bizmark u paramparcad razneli Hood, sto je ujedno i jedini Bizmarkov "ulov", a tesko ostetili Princa od Welsa koji je pobegao pod zastitom dimne zavese. Medjutim ni britanski bojni brod nije ostao duzan, Bizmark je pogodjen tako da je morao da se vrati u Francusku na popravku. I taman je Bizmark uspeo da pobegne svojim gonicima, kada je primecen na samo nekoliko stotina kilometara od bezbednosti koju bi mu pruzile vazdusne snage Luftwafea iz Francuske. Tada je na scenu stupio Ark Royal sa svojim uveliko zastarelim avionima, za koje se verovalo da prakticno nista ne mogu da urade, ali su ipak uradili :) Jedno torpedo je pogodilo kormilo bojnog broda i on je nadalje ostao da plovi ka zapadu, tj suprotno od Francuske i bezbednosti. Onda su ga sa'vatali britanski bojni brodovi Kralj Dzordz V i Rodni, potpomognuti sa jos dve krstarice i nekoliko razaraca koji su rokali torpeda. Osteceni Bizmark nije mogao da se brani i posle unistenja skoro svega na palubi, Nemci su potopili brod.

Heghlu'meH QaQ jajvam

kako moze da Hood bude jedan od najmanjih brodova u floti kada je bio Battlecruiser, sto bi trebalo da znachi da su od njega manji i heavy cruiser, lightcruiser, destroyer....Uostalom imao je deplasman od 48k tona u poredjenju sa bizmarkovih 50k. Mada ruku na srce Hood je porinut josh 1918. Uglavnom imao je karakteristike manjeg bojnog broda, posto je bio znatno bolje oklopljen od dreadnought klase krstarica sa kojom je delio neke osobine. Neki ga opisuju i kao prvi brzi battleship.

btw bismark je imao blizanca po imenu tirpic koji je mnogo duze poziveo ( do novembra 1944.) ali nije nista znacajno postigao jer se vecim delom svog postojanja krio po fjordovima i nikada nije imao dovoljnu podrsku manjih brodova niti avijacije. Jedino sto je postigao je potapanje par trgovackih brodova na saveznickim konvojima do rusije.

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

kako moze da Hood bude jedan od najmanjih brodova u floti kada je bio Battlecruiser, sto bi trebalo da znachi da su od njega manji i heavy cruiser, lightcruiser, destroyer....Uostalom imao je deplasman od 48k tona u poredjenju sa bizmarkovih 50k.

Dule je napisao da je Hood bio razarac, a ja sam napisao da je krstarica, jer bi u krajnjem slucaju bilo nelogicno da neki razarac bude ponos neke mornarice kada je medju najmanjim brodovima u floti. Nismo se skapirali.

Inace kad smo vec kod vojnih brodova meni je zanimljivo kako maltene za svaku klasu brodova postoji nas autenticni prevod: Battleship - bojni brod, Cruiser - krstarica, Destroyer - razarac.

Heghlu'meH QaQ jajvam

• 2 weeks later...

Queen Mary 2 je trenutno najduzi putnichki brod, ~345m

a ne znam sta se desilo sa ovim od 350m, radjena je adaptacija u toku gradnje (uradjen je bio valjda samo trup, mada nisam siguran, ja sam radio vizuelizaciju enterijera prema CAD crtezima i skicama) verovatno jos nisu zavrsili, mozda je projekat ostao na papiru, uglavnom evo par rendera:

exterijer (kadar iz animacije):

genesisext010bn.th.jpg

deo enterijera s prednje strane:

genesisent016kj.th.jpg

deo enterijera sa sredine ka napred:

genesisent028ou.th.jpg

kuriozitet je, ko sto se vidi, enterijer broda, fazon je da kad se ubaci veliki broj soba, tj. kad se popuni posteno, unutrasnje sobe, tj. one koje nisu okrenute ka puchini su extra dosadne i da bi im podigli cene, naprave ovako nesto unutra. Taj 'atrijum' je pokriven tzv. ETFE krovom (naduvani plexi) koji se preko dana povlachi u telo broda, a preko noci se 'navlachi' nazad :)

A da se osvrnem i na OT :) u vreme prvih bitki na moru u WW2, britanski brodovi su relativno lako potapani od strane nemachkih, posle 2-3 pogotka, zato sto je ono punjenje za topove (ne mogu se setim kako se tachno zove, oni jastuci explozivni sto se postavljaju ispod same granate prilikom punjenja topa) bilo relativno slabo zasticeno pa je od pogotka granatom explodiralo i tako se potapao. Nemci su taj deo zastitili pa su ih Britanci potapali posle tek nesto tipa 10-12 direktnih pogodaka.

Edited by Ji 4Tze