Dule_smor Posted October 6, 2005 Report Share Posted October 6, 2005 Mozda ce jos nekome ovo biti zanimljivo.Trenutno najveci brod na svetu je norveski super-tanker Jahre Viking, napravljen u japanskom brodogradilistu, a vlasnistvo je First Olsen Tankers Ltd.Njegova duzina je neverovatnih 458 metara, sirina 69 metara, a moze da ponese 565.000 tona nafte!Poredjena radi visina najvece zgrade na svetu, Petronas Towers u Kuala Lumpuru je 452 metra. http://www.rpsoft2000.com/shipsize.htm Ali ovo nece biti nista ako se ostvare planovi za izgradnju Freedom Ship-a.To ce biti pravi grad na vodi duzine 2 kilometra koji ce imati pistu za putnicke avione i biti tezak neverovatnih 3 milona tona. http://www.freedomship.com/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
XCain Posted October 6, 2005 Report Share Posted October 6, 2005 Strava - uvek sam se lozio na gigantske tvorevine, a ovo me najvise podseca na one super-transportere iz serijala Gundam. Inace mislim da sam u "Zabavniku" pre par godina citao clanak o izgradnji ovog tankera. Za razliku od svih ostalih haj-tek otkrica o kojima se pisalo, drago mi je sto sam poziveo dovoljno dugo da vidim ovo. Quote I PITTY DA FOO Link to comment Share on other sites More sharing options...
exile Posted October 6, 2005 Report Share Posted October 6, 2005 Ju kako se ja lozim na ovakve ogromne brodove, daj jos nekog info-a! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sa1Nt Posted October 6, 2005 Report Share Posted October 6, 2005 zgrada na vodi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
phantomq Posted October 6, 2005 Report Share Posted October 6, 2005 cinimi se da sam video ovaj grand princess letos u grcokoj! Quote ((((Q)))) SRBI su najgluplji narod na svetu!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
manson Posted October 6, 2005 Report Share Posted October 6, 2005 http://www.st-minutiae.com/misc/comparison.gif kad smo vec kod porednjenja brodova, malo SFa :) SW, ST, B5, BG brodovi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted October 6, 2005 Report Share Posted October 6, 2005 http://www.st-minutiae.com/misc/comparison.gif kad smo vec kod porednjenja brodova, malo SFa :) SW, ST, B5, BG brodovi ← Mnogo dobra sema. Mada nekako nikad nisam kapirao da je Borg kocka toliko velika, ono u fazonu Voyager mi je delovao kao da je cetvrtina kocke, mada mozda je u pitanju neka druga sorta. Ali da ne skrecemo mnogo sa teme, da se vratimo na ove morske brodove. O Freedom ship-u je bila prica na Discovery-u u okviru Engineering the Impossible. Evo jedna dobra slika koliki bi trebalo da bude u odnosu na Jahre Vikinga: Jos informacija imate ovde http://dsc.discovery.com/convergence/eti/p...s/shipmain.html Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 6, 2005 Report Share Posted October 6, 2005 prvo shto mi pada na pamet kad vidim ovu zgradu je: koliko ce trebati teroristima da ga potope.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KalElen_ Posted October 6, 2005 Report Share Posted October 6, 2005 Mnogo dobra sema. Mada nekako nikad nisam kapirao da je Borg kocka toliko velika, ono u fazonu Voyager mi je delovao kao da je cetvrtina kocke, mada mozda je u pitanju neka druga sorta. neiskusni dechache:J zapravo u jednom od the next generation filmova se najbolje vide razmere kocke naspram federacijinih brodova(onaj kada se vratjaju u proshlost) Quote My koong-foo is the best Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted October 6, 2005 Author Report Share Posted October 6, 2005 kocka ftw:)...btw, freedom ship-u bi trebalo oko 2 godine da oplovi oko sveta...a i zanimljivo bi bilo ako bi naleteo na cunami...mada kapiram da bi mu gaz bio preko 30 metara, tako da mu na otvorenom moru cunami ne bi mnogo smetao...kad vec pricamo o brodovima ne mogu da ne pomenem Yamato, japanski 270 metara dugacki bojni brod iz drugog svetskog rata, u to vreme najveci brod na svetu...potopljen 1945. u samoubilackoj misiji kod Okinave gde je imao za zadatak da privuce paznju americkih nosaca aviona i tako ostavi prazan prostor za kamikaze...Yamato i njegovu pratnju od 8 razaraca presrelo je oko 400 americkih aviona...potonuo je tek posto ga je pogodilo 8 bombi i 10 torpeda... http://www.history.navy.mil/photos/sh-forn...h-xz/yamato.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 7, 2005 Report Share Posted October 7, 2005 kapiram da bi mu gaz bio toliki da ionako ne bi mogao da se nađe u "plićacima" gde nastaju cunamiji :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted October 7, 2005 Report Share Posted October 7, 2005 neiskusni dechache:J zapravo u jednom od the next generation filmova se najbolje vide razmere kocke naspram federacijinih brodova(onaj kada se vratjaju u proshlost) ← Da u Star Trek:Borg kocka izgleda mnogo veca od Enterprise-a. Ali u Voyageru sam brod Intrepid klase (344m) izgleda kao da je cetvrtina kocke, otprilike velicine kao Tactical sphere, to me je zbunilo. kad vec pricamo o brodovima ne mogu da ne pomenem Yamato, japanski 270 metara dugacki bojni brod iz drugog svetskog rata, u to vreme najveci brod na svetu...← Nije bio bas najveci brod na svetu, i Queen Mary i Titanic (koji je doduse potonuo pre toga) su bili veci. Ipak bio je najveci, najbolje naoruzan i najbolje oklopljen bojni brod ikada napravljen, i po svemu sudeci koji ce ikada biti napravljen. Tuzno je videti kako je tako sjajan projekat potpuno propao iz prostog razloga sto su samim napadom na Pearl Harbor Japanci potpuno promenili nacin ratovanja na moru. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted October 7, 2005 Author Report Share Posted October 7, 2005 Japanci su isli na tesko oklopljene bojne brodove, dok su Ameri vishe koristili nosace aviona...i zbog toga su i dobili rat na pacifiku...inace Yamato je imao i blizanca, Musashi, skoro identican brod...mislim da su njega potopili kod Filipina 1944. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted October 7, 2005 Report Share Posted October 7, 2005 Japanci su isli na tesko oklopljene bojne brodove, dok su Ameri vishe koristili nosace aviona...i zbog toga su i dobili rat na pacifiku... ← To jeste, ali zanimljivo je da su upravo Japanci prvi pokazali superiornost nosaca aviona nad kapitalnim brodovima (bojnim brodovima i krstaricama), i to ne samo u slucaju Perl Harbora, nego i u slucaju potapanja HMS Prince of Wales, koji je u to vreme (kraj 1941.) vazio za bojni brod sa najboljom anti-avionskom odbranom. Tako je brod koji je mogao da se nosi sa Bizmarkom samo par meseci ranije bio skoro bespomocan bez zastite iz vazduha, zato je zanimljivo da Japanci nisu izvukli pouke kada su u pitanju Yamato i Masasi (koji je takodje potpljen iz vazduha, ali tek posle 17 pogodata bombama i 20 torpeda). No da ne bi ispalo da smo skroz odlutali od teme, glavna pretnja danasnjim velikim brodovima su ipak, kao sto je Kali rekao, teroristi. Zamislite koji bi bio big bada bum kada bi neko postavio dovoljno jak eksploziv na Jahre Vikinga? :) Verovatno bi gorelo pola okeana. Medjutim veliki brodovi kao sto je Jahre Viking imaju i druge probleme, sigurno ne moze da prodje kroz Panamski kanal, a sumnjam i za Suecki, a i ne moze da se uparkira bas u svaku luku, zamislite recimo da hoce da stane u Bar Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted October 7, 2005 Report Share Posted October 7, 2005 Ne znam da li ste gledali Engeneering The Imposible na Discovery-ju gde je bila pricha o Freedom Shipu: Naime, za izgradnju ovakvog "broda" ne moze da se koristi suvi dok, nego bi morao da se gradi na vodi i to na mestu gde nema talasa i drugih smetnji. Odluchili su da ga grade na obali Juzne Amerike oko Venecuele gde postoji jedan od retkih zaliva koji bi mogao da primi ovakvo chudo od broda ;) Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Immortalis Posted October 7, 2005 Report Share Posted October 7, 2005 razumeo bi da japanci oce da izgrade taj brod, ali za ostale ovo je cisto izdrkavanje. Quote This video contains content from Jimmy Kimmel Live, who has decided to block it in your country. [23:47] <manager-> jao dete jao dete :D chickenonaraft.kom Link to comment Share on other sites More sharing options...
iguana Posted October 7, 2005 Report Share Posted October 7, 2005 ne kapiram koji je to uzitak biti na ovako velikom brodu, koji najmanje izgleda kao brod, a vishe kao blok 70 okruzen morem sa svih strana. Quote It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad Link to comment Share on other sites More sharing options...
manson Posted October 7, 2005 Report Share Posted October 7, 2005 plus sto bi bila buka kao na aerodromu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dandy Posted October 7, 2005 Report Share Posted October 7, 2005 Da u Star Trek:Borg kocka izgleda mnogo veca od Enterprise-a. Ali u Voyageru sam brod Intrepid klase (344m) izgleda kao da je cetvrtina kocke, otprilike velicine kao Tactical sphere, to me je zbunilo. Kapiram da ima vise velicina Borg kocaka. Quote Dandy [RUR] Link to comment Share on other sites More sharing options...
XCain Posted October 7, 2005 Report Share Posted October 7, 2005 You sunk my battleship. Ja sam u 8. razredu napravio maketu nacistickog bojnog broda "Bizmark". Bio je dugacak oko 220 metara, imao 4 dvocevna 120 mm topa (2 napred i 2 pozadi) i pun pregrst sitnijih topova i mitraljeza, kao i lanser torpeda i minijaturni avion za gasenje pozara. To je bio definitivno najjaci brod nemacke mornarice u 2. Svetskom ratu. Prva verzija koju sam o njemu cuo bila je da su ga potopili Ameri nakon 5 dana neprestanog bombardovanja, a druga da je naleteo na britanske razarace "King John" i "Prince Edvard". Inace u biografiji imao je 4 kapitalna potapanja. Quote I PITTY DA FOO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted October 7, 2005 Author Report Share Posted October 7, 2005 Koliko ja znam bizmark su potopili britanci...i to tako sto mu je stari nosac aviona ark royal(dvokrilci sa po jednim torpedom) sjebao kormilo tako da je mogao da se krece samo u pravcu britanske flote...a pre toga je potopio neke od najboljih britanskih brodova...mislim da je potopio i ponos britanske mornarice, razarac Hood...zwerko ispravi me ako gresim:).Jos jedna zanimljivost....Jahre Viking zbog svoje duzine mora da uracuna i zemljinu Koriolisovu sili pri navigaciji:)...inace u barsku luku jedva ulaze brodovi od preko 100 metara...secam se kad je pre neku godinu dolazio neki americki vojni brod...zerbahe, to je verovatno marakaibo zaliv... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted October 7, 2005 Report Share Posted October 7, 2005 ne kapiram koji je to uzitak biti na ovako velikom brodu, koji najmanje izgleda kao brod, a vishe kao blok 70 okruzen morem sa svih strana. ← pa gurnesh statora u more, de ces veceg uzitka :D Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted October 8, 2005 Report Share Posted October 8, 2005 Kapiram da je lik rekao "u to vreme najveci brod na svetu" a poshto su i Queen Marry i Titanik potonuli pre toga, znaci u to vreme nisu bili vishe pristuni "na ovome svetu" (:D) prema tomo bio je najveci? :P Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 8, 2005 Report Share Posted October 8, 2005 zar kvin meri nije bila živa u to doba, a normandija potopljena u njujorškoj luci? ili sam ih pomešao opet? koliko se sećam, jedan od ta dva broda je rekvizirala američka vojska za teretnu dužnost, pa im se zapalio i potonuo u doku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 8, 2005 Report Share Posted October 8, 2005 Jahre Viking stvarno izgleda impozantno, ali ovaj Freedom Ship je takva katastrofa...ja tju prvi pokushati da ga sjebem ako budem mogao. Ja sam sad video u Veneciji Millenium Krstaricu :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts