Jump to content

Da vidimo na koju stranu...

Recommended Posts

• Replies 121
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

14. vek... chisto da obidjem srednjevekovne zamkove u "punom sjaju" (tachnije dok su trajala opsade) [:D]

"The Battle of Agincourt" naravno [;)]

i takodje, obishao bih nash zamak Maglich, dok je dole bila Jelena Anzujska...

Voleo bih da vidim rodno mesto u tom periodu, da znam kako je izgledalo...

I naravno, voleo bih da vidim Cara Dushana Silnog uzivo [:)]

Za buducnost... pa, mozda bih skoknuo po neki battle-implant, ili laser, pa bih se onda vratio nazad u 1389 da "przim" i tamanim turke }:D

jbg. moja jedina zelja je da vidim kako je bilo kada su se nosili oklopi i zivelo se i umiralo od macha...

za buducnost manje vishe... ona ce se uvek razvijati, tu nema kraja (mislim, ima [:D]), ali proshlost me vishe privlachi [:)]

ovo me podseti na pismene sastave koje smo pisali u srednjoj iz engleskog.tema ej bila ista s tim shto ej profa davao i male teze kako bi nam,jeli, olakshao stvar.jedna od omiljenih mu je bila " rekao bih isusu :ne idi tamo" shta god to znachilo;))

No one can survive becoming a legend.

i ja kazem jebiga! Kao da je jebiga neka magichna rech.

mrzi me da citam i ne znam da li je bilo...ali ja bi se teleportovao 2-3dana unapred,zapisem sve rezultate koji su se igrali,uplatim tiket za 50kinti i cao muko,zdravo Havaji ;))))

gruja novi alen

ko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?

evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja.

silente: veruj mi bilo je mnogo zajebano nositi te oklope :)

ja barem ne bi voleo da nosim iste, sve to lepo izgleda, ali brate ja sam nosio repliku prave vereznjace(jedan ortak ima ugovor da napravi dve statue realne velicine, rimljana i vikinga u borbi jedan na jedan), pa mi je dao (nedovrsenu) vereznjacu, znaci bez rukava da je obucem, nije to toliko tesko 5.5 kilograma ali posle jedno sat vremena nosenja pocinjes da osecas jebeni bol u ramenima, a ako uzmemo pride i cinjenicu, da su oni nosili : neku majicu taj neki fazon, pa vereznjaca pa gvozdeni oklop, pa kaciga, pa oklop za pantalone, plus mach = nekih 30-40 kilograma opreme

pa jebeni rimljani su nosili 50 kilograma OSNOVNE opreme...

znaci ako te neko gurne i ti padnes ti si kao kornjaca na ledjima, nepokretan, druga je stvar sto u filmovima baje pod potpunim oklopom skacu i izigravaju supermena, ili jos bolje neka velika bitka i sad junaka protivnik isece po rukama, nogama telu, ovaj krvari kao svinja ali ipak smogne snage i ubije protivnika... ma da... u to vreme ako protivniku naneses samo malu posekotinu na ruci sanse da ces pobediti ti se ucetvorostruce(osim naravno ako nisi debil i ne nabijes se na sopstveni mach)

neka hvala ja preferiram da imam kukuljicu i mantiju i da lepo sa svojim "grom-stapom aka sachmarom" jebem keve po svetu :)

If there's some higher power that controls my fate, i would like to meet him, shake his hand, then crack open his ribcage and tear out his heart.

da, da, CS, sve to vec znam [:D]

ali, nisam ja rekao da bi mi bih voleo izigravati viteza, vec samo pravljenje oruzja, oklopa, neka se drugi tuku, meni bi bilo glavno uzivanje bilo u hladnom oruzju... zamisli pravljenje dvoseklih sekira, macheva, bodeza, shitova, a onda posmatrash kako ide vojska i zvecka svo to oruzje... kako li je ta sila izgledala dok je marshirala na bojishte... u toku bitke kod Aginkorta, teshka francuska konjica, vitezovi su se pod tezinom oklopa zaglibili u blatu... mozesh li to zamisliti, koja je to sila bila kada je nosila toliko teshke oklope, i konji i ljudi [:)]

btw. standardna tezina opreme i oruzja koju je nosila grchka vojska (hopliti) je bila oko 30ak kila...

toliku tezinu preferiraju i danashnje oruzana snage i smatra se idealnom tezinom koju vojnik moze nositi dok marshira i opet biti spreman za boj [;)]

btw. C-S, ima li negde po BG-u muzej ili galerija sa izlozenim oklopima ili sl. ?

imas, negde na kalemegdanu ako se dobro secam, nisam tamo bio najmanje 8 godina

inace jedna od smesnih prica iz tog periode je smrt barbarose, coveka koji je osnovao prvi rajh, isao je po papinom "naredjenju" da oslobodi hristov grob od nevernika i posle dugog putovanja pustinjom naisao na oazu i odmah skocio u vodu da se osvezi...

...zaboravio je da skine oklop :)

If there's some higher power that controls my fate, i would like to meet him, shake his hand, then crack open his ribcage and tear out his heart.

However, on June 10, 1190, while crossing the Saleph River in Cilicia, south-eastern Anatolia, Frederick was thrown from his horse and the shock of the cold water caused him to have a heart attack. Weighed down by his armour, he drowned in water that was barely hip-deep, according to the chronicler Ibn al-Athir.

according to Wikipedia.

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

mala trivia kad smo vec kod barbarose: stefan nemanja (ako je on bio tada) je pokushao da nahushka barbarosu na vizantiju i pokupi dosta teritorije od vizantinaca. neuspeshno na njegovu zhalost :)

Podsetimo da je covek bio poprilicno u poznim godinama kada je umro. I da, ja sam josh na jednom mestu (pre wikipedie) procitao da je dobio srcku i udavio se u vodi do kolena.

btw, otishao bi da vidim Dushana, kazu da je bio baja :P.

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

mala trivia kad smo vec kod barbarose: stefan nemanja (ako je on bio tada) je pokushao da nahushka barbarosu na vizantiju i pokupi dosta teritorije od vizantinaca. neuspeshno na njegovu zhalost :)

pa u principu Barbarosa i nije hteo da ide u krstaski rat, posto je hvala bogu imao par drugih zanimacija... recimo pikao je sah sa arapima umesto da ih sece po belom svetu... ali na kraju ga crkva smori i papa ga izbaci iz crkve, i lik kaze u fazonu, ajde kad ste navalili idem u taj jebeni Jerusalim.

btw, otishao bi da vidim Dushana, kazu da je bio baja :P.

aha, kapiram da je bio baja. Zamisli lika od 2 metra na konju u punoj ratnoj opremi jednog kralja/cara.... i oko tog lika 100 telohranitelja, svi po 2 metra i svi odlicni jahaci i toliko vesti u borbi da se vesto njima nadaleko cula... "sigh"

vi sa fondacijama i Terminusom ili objasnite o cemu pricate ili se vratite na temu.. hvala [:D]

Fondacija, odnosno Zaduzbina je sf serijal od Isaka Asimova(pssst da nas ne cuje Bole)...Igi, procitao sam sve zaduzbine koje je pisao Asimov, ali ima i nekih knjiga na tu temu koje su pisali Benford i Ber, to nisam citao...ajd da ne bude bas potpuni ot...u vreme cara Dushana je bilo par manjih sukoba sa Turcima i oba puta su nas izgazili...zato je Dushan hteo da pravi hriscansku alijansu sa Mlecanima i Ugarima vs Turaka, ali nije poziveo dovoljno...

srpskivojnik-3.jpg