Jump to content

Not enough disk space

Nemananas@

Recommended Posts

Otac mi ima laptop velichine diska oko 40 giga i bavi se uglavnom piskaranjem u vordu na poslu.

Kazhe da ima problema kada hotje da sachuva neki fajl da mu prijavi poruku da na c-disku nema dovoljno prostora. Ja znam da se deshava tokom rada da kolichina slobodnog prostora na disku opadne ali da se sa 14 gigabajta sroza na(verovatno) nekoliko stotina megabajta(nije proveravao)- to mi je neverovatno!

Kazhe da ovu pojavu u stopu prati pojachan rad fena, pa se nadam da ovo mozhe da pomogne u iznalazhenju reshenja.

Fudzhicu-simens je laptop.

Možda je pagefile povecan na 512 ili 1GB, posto windows to cesto radi i sam kada mu ponestane sistemske memorije.

A možda je i system restore ukljucen (on po default-u zauzima valjda 20% particije).

A verovatno je i Hibernate ukljucen on zauzima onoliko koliko ima sistemske memorije u kompu (a verovatno je ukljucen na svakom laptop-u).

Verovatno Temp folder (C:\Documents and Settings\korisnik\Local Settings\Temp) nije ispražnjen, a on može još koj GB do oduzme cuvajuci nepotrebne instalacione fajlove, a koji sekoriste samo tokom prve instalacije programa.

To sve ukupno može da zauzima oko 10 i više gigabajta.

bingo :) mislim da si spreman za Silent Hill :)

tesko da moze da bude nesto drugo jer su word fajlovi retko tezi od nekoliko mb, a da mu se u toku rada free space spusti na nulu (???) pojava bi bila ispracena taskbar warningom 'you are running out of free space...' sto se desava vec na 250 mb.... i sigurno nije fen jer fen regulise temperatutu procesora koja nema veze sa situacijom...

Edited by dvnityCker

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

Pejdzhfajl je maksimum 720- oko 300 se koristi.

Sistem ristor je ukljuchen i zauzima maksimum(12% tojest) odnosno 4577 gigabajta. Moje pitanje je da li je to urachunato u onu gigabajtazhu kada idem na propertiz na disk c?

Hibernacija je iskljuchena.

7.3 mega u temp folderu

,,mozda i moze, ali se ne prijavljuje kao slobodan prostor..

ananase, prvo uradi chkdsk /f, pa ako to ne resi problem, trazi dalje.''

Kako da odradim ovo?

,,Pojachan rad fena? A da nije pojachan rad CDa? I da ne pokushava recimo tvoj tjale da snimi fajl na CD rom a ne na C disk? Posebno ako recimo radi u fajlu koji je na tom CDu ... na primer.''

Da znash da je to dobra ideja, i to je neshto shto bih ochekivao od oca, ali malopre sam ga pitao i rekao mi je da to shto radi sve radi sa rachunara, retko koristi cede za prenos fajlova- kada mu to i treba koristi memorijski stik.

start -> run -> cmd -> chkdsk /f -> yes -> restart

u krajnjem slucaju da nije nekog crva zakacio? jel koristi net? virus scan?

Edited by dvnityCker

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

Sistem ristor je ukljuchen i zauzima maksimum(12% tojest) odnosno 4577 gigabajta. Moje pitanje je da li je to urachunato u onu gigabajtazhu kada idem na propertiz na disk c?

Računa se pošto bi se fajlovi potrebni system restor-u trebali da se nalaze u nekom od systemskih foldera.

Isključi "Hide protected operating system files" (win explorer=>tools=>folder options=>view), refresh-uj i potrazi system restore ili slicno, pa proveri dali zbir GB istog i ostalih foldera na particiji iznosi isto kao i properties na c particiji.

Ma fin je on dechko. Svu poshtu prima preko mog rachunara. Jedini put kada je bio na netu je par sati za vreme kojih nismo znali da namestimo na mom rachunaru to pa smo skidali sa bershera- to je bilo pre vishe od godinu dana.

Ajd da ne lazhem mozhda je 2put 3put skupio poshtu u outluku preko dajlapa ali nishta vishe.

Shto se ove provere diska tiche prijavljuje mi poruku:

The type of the file system is ntfs.

Cannot lock current drive.

Chkdsk cannot run because the volume is in use by another process. Would you like to schedule this volume to be checked the next time the system restarts?

Restartovao sam i ponovo ovo uradio i dobio istu poruku.

ja jos uvek mislim da on pokusava da snimi na nesto sto nije hdd..

isti check mozes i da uradis ovako : desni klik na c: -> properties -> tools -> check drive for errors... i skeniraj ipak c:\windows

Vec si rekao da ti komp nije zarazen, ali evo chisto da kazem nesto sto se meni desilo... Kad sam zakachio neke viruse folder sa windowsom je bivao sve veci i veci dok mi nije "pojeo" c disk i vishe nije bilo mesta, dakle windows koji treba da ima oko 1Gb je skochio na 7 Gb-a i vishe nije bilo mesta na disku, a ko zna dokle bi to islo da je bilo mesta... Pa eto... neznam proveri koliko su ti teski folderi koje imash na c disku, izrachunaj, pa vidi jel' to to.