Jump to content

Ibuprofen

XyHTeP

Recommended Posts

U headlinesu na BBS sam na blic video vest da su neki naucnici otkrili da IBUPROFEN kod nas distribuiran kao BRUFEN povecava rizik od srcanog napada za 24%. Pokusao sam na brzinu da izguglam, ali bez uspeha. Mozda neko ima neki info.

inace sa wikipedi:

Ibuprofen is a nonsteroidal anti-inflammatory drug (NSAID) used to relieve the symptoms of arthritis, primary dysmenorrhoea, fever; and as an analgesic, especially where there is an inflammatory component. Ibuprofen was developed by the research arm of Boots. It is widely marketed under various trademarks including Act-3, Advil, Brufen, Motrin, Nuprin, and Nurofen.

...

Adverse effects

Ibuprofen appears to have the lowest incidence of gastrointestinal adverse drug reactions (ADRs) of all the non-selective NSAIDs. However, this only holds true at lower doses of ibuprofen, so over-the-counter preparations of ibuprofen are generally labelled to advise a maximum daily dose of 1.2 grams.

Reported ADRs

Common adverse effects include: nausea, dyspepsia, gastrointestinal ulceration/bleeding, raised liver enzymes, diarrhoea, headache, dizziness, salt and fluid retention, hypertension (Rossi, 2004).

Infrequent adverse effects include: oesophageal ulceration, heart failure( ali cak 24%???), hyperkalaemia, renal impairment, confusion, bronchospasm, rash (Rossi, 2004)

Edited by XyHTeP

ja patim od migrene & stuff.. od svih lekova koje sam probao (za bolove) najbolje mi pomogne brufen. od 14. godine pijem bar po 2x 400mg na dan i josh nisam dobio srchani napad! :)

inache chuo sam da su pocheli da prave, to jest da se prodaje kod nas, i brufen od 700mg.. jeee... :))

Brufen deluje kao ihibitor enzima ciklooksigenaze u metabolickom putu arahidonske kiseline u kome izmedju ostalog nastaju razne vrste prostangladina.Prostangladina ima mnogo vrsta i imaju razne uloge-medijatori zapaljenja, menjaju tonus krvnih sudova i jako su bitni za funkciju trombocita.E sad posto brufen inhibira stvaranje prostangladina to smanjuje zapaljenjsku reakciju i to mu je jedna od glavnih primena.Ali to takodje smanjuje funkciju trombocita i moze da dovede do krvarenja-zato je loshe cesto ga uzimati.

A sto se srcanog udara tice to ne znam zaista.Moguce je da hiperkalijemija koju on izaziva(mada ne znam u kojoj je to meri) moze da izazove poremacaje sprovodnog sistema srca ili cak prestanak rada srca, ali to se desava kad je koncentracija kalijuma prevelika.Sto se tice dejstva na bubrege i zadrzavanje elektrolita i posledicnu hipertenziju koja svakako steti srcu, takodje ne znam da li je to dejstvo toliko izrazeno.

Toliko od mene, jos nemam farmakologiju na faksu, tako da ostavljam kolegi Koletu dalja objasnjenja i eventualne ispravke:).

srpskivojnik-3.jpg