Dule_smor Posted June 4, 2005 Report Share Posted June 4, 2005 Elem, cini mi se da ovo nisam kacio, a i da jesam nema veze:).Znaci radi se o Nasinoj misiji koja ima za zadatak da ispita kometu Tempel 1.Sonda je lansirana januara ove godine, a u julu ce imati susret sa kometom.U stvari sonda ce izbaciti teg od oko 400kg koji ce udariti u kometu brzinom od 23000mph i napraviti krater.Teg je inace samostalan i ima ogranicenu mogucnost manevrisanja.Pri sudaru ce biti izbaceno mnogo prasine i gasova od kojih je kometa sastavljena, tako da ce moci da ih analiziraju spektrometrom i utvrde njen sastav.Ovo je prva ovakva misija i naucnici se nadaju da ce nauciti dosta o kometama, koje su mozda i zasluzne za nastanak zivota na zemlji. http://deepimpact.jpl.nasa.gov/index.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomkeus Posted June 4, 2005 Report Share Posted June 4, 2005 Samo neka se oni zajebavaju, pa neka ponovo zaborave da konvertuju metre u stope ili vice versa i eto nama komete koja leti u pogre Quote You're all gonna die. Then you'll be dead for way longer than you're alive; like, that's mostly what you're ever gonna be. You're just dead people that didn't die yet... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted June 4, 2005 Author Report Share Posted June 4, 2005 Rofl tomke:)...btw, kazu da udar nece uticati na orbitu komete, ipak je to samo 400kg... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
exile Posted June 4, 2005 Report Share Posted June 4, 2005 Nadajmo se :) Teoretski je l' to mogutje ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 4, 2005 Report Share Posted June 4, 2005 teoretski ef jednako em ve na kvadrat sa dva, tako da i neće biti baš slab udarac, ali teško da će je izbaciti iz orbite oko sunca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted June 4, 2005 Author Report Share Posted June 4, 2005 Ali s obzirom da je masa milionima puta veca, a da su brzine tu negde nema frke:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted June 4, 2005 Report Share Posted June 4, 2005 U stvari sonda ce izbaciti teg od oko 400kg koji ce udariti u kometu Zovite pajtonovce da uzmu kopirajt ;) Definitivno ce biti zanimljivo videti kako to izgleda. Nadam se da ce napraviti neke snimke i slicno pa da ce pustiti i nama smrtnicima. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LaG Posted June 5, 2005 Report Share Posted June 5, 2005 izgleda kao i bilo koje drugo merenje svemirskog tela spektometrom Quote neka osoba glupak hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Therion Posted June 9, 2005 Report Share Posted June 9, 2005 kad ono vidish nadju zachetke alien zhivota na toj kometi... i Bush provali da bi to moglo da ugrozi ekonomiju i naredi pentagonu da sprzhi kopile Quote lama ftw" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wulfgar Posted June 9, 2005 Report Share Posted June 9, 2005 Errrr... da. Smiri se Dule. Quote Vulfi sam kroji svoju odecu od kozhe ubijenih protivnika. Pr0 wifebeaters know. Never give up. Never give in. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted June 27, 2005 Author Report Share Posted June 27, 2005 Pa, jos nesto manje od nedelju dana: http://www.astronomija.co.yu/astronautika/...t/misija/di.htm A mozete i da pratite sondu ovim programom:). http://www.winstars.net/english/news.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
th3_3d1t0r Posted June 29, 2005 Report Share Posted June 29, 2005 znate shta...pristalica sam nauchinh istrazivanja ali bi mi sada stvarno bilo nekako drago da promase... :) ala bi to bio blam... i to na 4. juli... :) Quote Naposletku ti si dobro znala ko sam ja... Forum Grada Nisa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted July 1, 2005 Author Report Share Posted July 1, 2005 rofl za ovo...preuzeto sa www.astronomija.co.yu "Marina Bai, ruski astrolog, tu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S8N Posted July 1, 2005 Report Share Posted July 1, 2005 izjava glavnog istrazivaca u projektu deep impact,petera shulca: "Pokusacemo explozijom da napravimo rupu ispod povrsine komete sastavljene od leda,stena i prasine,jer jednostavno nismo u prilici da koristimo ashov(jos je i duhovit,by S8N).Uprkos tome sto smo izveli desetine simulacija,mi zapravo ne znamo sta ce se zaista dogoditi posle explozije". E pa ja rekoh sebi da vas podsetim(zaista nikakva paranoja) da isto tako Openhajmer i ekipa nisu imali pojma sta ce se desiti po aktiviranju nuklearne bombe Quote No Pity For The Majority Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted July 2, 2005 Report Share Posted July 2, 2005 rofl za ovo...preuzeto sa www.astronomija.co.yu "Marina Bai, ruski astrolog, tužila je NASA-u pred okružnim sudom u Moskvi za nanošenje moralne štete i bola. Marina Bai traži 8,7 milijardi rubalja (oko 311 miliona dolara) i od NASA-e zahteva momentalno prekidanje misije. "Svako živo biće osetiće uništenje komete", kaže Marina. Još jedan primer da se astrologija zasniva na manipulacijama, lažima i u najboljem slučaju poluistinama. Naravno, kometa neće biti uništena. Astrolozi poprilično precenjuju uticaj 370 kilograma bakra i aluminijuma naspram 1 trilion kilograma Tempel 1. NASA ne želi da komentariše tužbu koju je i sud u Moskvi odbio maja ove godine." ← Odakle su oni ovo iskopali majke ti? Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted July 2, 2005 Author Report Share Posted July 2, 2005 nemam pojma stvarno...nisi cuo nista slicno? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted July 3, 2005 Author Report Share Posted July 3, 2005 Jutros se impaktor uspesno odvojio: http://www.astronomija.co.yu/astronautika/...ja/di.htm#vesti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted July 4, 2005 Report Share Posted July 4, 2005 (edited) Uspelo je! \o/ Danas u 07:53 CET (ja sam gledao uzivo na EuroNews-u)! Znachi napravio je krater prechnika kao fudbalski teren, dubine kao zgrada od 14 spratova http://deepimpact.jpl.nasa.gov/home/index.html Sad josh da vidimo shta ce odatle da pokupe :) Edited July 4, 2005 by ZerBah Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 4, 2005 Report Share Posted July 4, 2005 pitam se šta si radio pred tv-om u to vreme a onda sam se setio da si u moskvi :) pa jel lepo da se gleda tv na poslu? :P kada će objaviti neke rezultate? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted July 8, 2005 Author Report Share Posted July 8, 2005 eh i ja naravno nisam mogao da ispratim dogadjaj...glupi fax:)...elem procackajte malo po linkovima, mora da vec ima nekih rezultata(spektrometrija je dusu dala za astronome:))...okacicu kasnje ponesto kad se malo odmorim... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted July 9, 2005 Author Report Share Posted July 9, 2005 http://www.astronomija.co.yu/astronautika/...t/misija/di.htm http://www.nasa.gov/mission_pages/deepimpa...act-070805.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted July 19, 2005 Author Report Share Posted July 19, 2005 Mozda ste se i vi pitali zasto nasa ne objavljuje neke konkretne rezultate, vec samo kaci slicice:).Pa stvar je u tome sto je obicaj da se ti zvanicni rezultati objave tek za mesec-dva u strucnim casopisima, kada sve lepo provere.Dotle evo par slika:). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted September 11, 2005 Author Report Share Posted September 11, 2005 Konacno i neki zvanicni rezultati.Kometa nije kompaktna, vec je vishe kao gomila sitnih cestica, gustina joj je samo 600kg po metru kubnom.Od materijala koji su izbaceni prilikom udara najveci deo cine voda i ugljendioksid, ali ima i formaldehida i metanola. http://physicsweb.org/articles/news/9/9/4/1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts