Dule_smor Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 Satelit swift(saradnja nase, italijana i engleza) je detektovao eksploziju sa gama emisijom koja je trajala manje od 50 milisekundi.Smatra se da je to nastanak nove masivne crne rupe u galaksiji koja je udaljena 2.7 milijardi svetlosnih godina. http://www.universetoday.com/am/publish/bi...le.html?1152005 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stator Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 Moze jedno pitanje od totalnog laika u oblisti astrologije :) Dakle to sto smo mi sada videli tu exploziju koja je daleka 2.7 milijardi svetlosnih godina, el to znaci da se onda desila pre tolikog preioda ili kako?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted May 16, 2005 Author Report Share Posted May 16, 2005 Upravo tako, znaci mi gledamo sta je bilo pre 2.7 milijardi godina, jer je svetlosti toliko trebalo da stigne do nas...to me je uvek nerviralo u astronomiji:). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted May 16, 2005 Author Report Share Posted May 16, 2005 astrologije :) btw, nadam se da je ovo shala:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 ma zbunio se stator malkice ;) dule, ne znam što te to nervira, kada je to fin način za putovanje kroz vreme (figurativno, naravno).. zamisli civilizaciju koja je ovladala FTL putovanjem.. i zamisli da je teorija velikog praska ispravna.. možemo se odvesti 11 milijardi svetlosnih godina u bilo kom pravcu i posmatrati nastanak kosmosa :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stator Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 Nista ja nisam slagao i u astrologiji sam rupa :) A ona Ivan-ova teorija je dosta zanimljiva ali FTLS je cak za nas sada i teorecki nemoguce a prakticno da i ne pominjem.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted May 17, 2005 Author Report Share Posted May 17, 2005 Ali mene zanima buducnost, a ne proslost:).Btw, nesto sam slusao na tvu(ona emisija na bbcu, space se zove valjda)...elem pricali su o gamma ray bursts...i covek objasnjava da kada bi se skupila sva materija u svemiru ne bi bilo oslobodjeno toliko energije...znaci te ekplozije su toliko jake da su sjajnije od citavih galaksija, o udaljenjije su 1000 puta recimo...samo jos jedan dokaz da mi nemamo pojma sta se sve desavalo u svemiru... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted May 17, 2005 Report Share Posted May 17, 2005 Ako gledamo teoriju "big bang"-a, bio bi dobar trip da znamo koliko josh svemir moze da se shiri, da znamo kad ce da nam dodje kraj. Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 17, 2005 Report Share Posted May 17, 2005 lay in a course, mister sulu! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olorin Posted May 18, 2005 Report Share Posted May 18, 2005 I posle svemira svemir.... Quote ..:100x su slali specijalce po mene a ja ih komad po komad vracam kuci isecene!:.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KalElen_ Posted May 22, 2005 Report Share Posted May 22, 2005 bio bi dobar trip da znamo koliko josh svemir moze da se shiri za to pitanje shirenja ih zbunjuje tamna materija chije postojanje josh nije neposredno dokazano(mislim) nego kakve su pretpostavke(nauchne, ne religiozne) sha je bilo pre velikog praska? Quote My koong-foo is the best Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted May 22, 2005 Report Share Posted May 22, 2005 za to pitanje shirenja ih zbunjuje tamna materija chije postojanje josh nije neposredno dokazano(mislim) nego kakve su pretpostavke(nauchne, ne religiozne) sha je bilo pre velikog praska? ekvilibrijum? da bi se desio prasak moralo je da dodje do poremecaja nekog spokojnog stanja, zar ne? Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted May 22, 2005 Report Share Posted May 22, 2005 Pa ako gledate simpsonove, svemir je zapravo Homerovo oko :} Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted May 22, 2005 Author Report Share Posted May 22, 2005 to nisam gledao:)...pa ja sam uvek zamisljao da je postojao neki drugi svemir koji se vremenom skupio u jednu crnu rupu i tako je doslo do velikog praska...ne znam koliko to bas ima veze s mozgom(s obzirom da se ovaj svemir siri), ali lepo zvuci:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiger21 Posted May 29, 2005 Report Share Posted May 29, 2005 ma zbunio se stator malkice ;) dule, ne znam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 29, 2005 Report Share Posted May 29, 2005 ne znam šta je to, al imam mozak, ne moraju sve drugi da mi kažu.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted May 29, 2005 Report Share Posted May 29, 2005 Nista ja nisam slagao i u astrologiji sam rupa :) A ona Ivan-ova teorija je dosta zanimljiva ali FTLS je cak za nas sada i teorecki nemoguce a prakticno da i ne pominjem.. ← astrologija je horoskop :) ovo o cemu procamo je astronomija :) ironija u svemu tome je sto smo mi totalni debili i nememo pojma sta se desava ne samo u svemiru nego generalno gledano i u nasem svetu i onda se i dan-danas desava da nekog inovativnog naucnika proglase ludim zbog neke neverovatne teorije.. primer je u filmu KONTAKT. znam sad ce svi da kazu to je film, ali evo, znaci riba ode otputuje u pizdu maternu , za to vreme ovi na zemlji samo vide da je prosla kroz onu masinu i kao nista se nije desilo, ne ti nisi nigde bila istripovala si se.. i te fore. anywayz nervira me ta odbojnost prema svemu sto je inovativno. eto npr malo oftopik kazem kevi uplati mi pare preko drugove visa elektron da podignem na bankomatu u roku od minute. ne, to ce da zaluta, to ce da traje transakcija 3 dana nema poziv na broj to je sumnjivo i na kraju mi posalje preko poste i morao sam sat vremena da cekam da bi podigao pare... Quote The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts