Jump to content

Putovanje nadsvetlosnim brzinama

tomkeus

Recommended Posts

zanimljivo štivo, hvala :)

no rekao bih da većina posetilaca foruma, myself included, ne može da skontao zašto teorija relativiteta diktira da brzina veća od brzine svetlosti nije moguća.. ili im niko nije objasnio na odgovarajući način ;)

mislim da će nova battlestar galactica da se veže za ovu priču.. za sada je snimljena jedna sezona, u njoj se spominje FTL drive, onda problemi sa nalaženjem goriva za FTL, i još par stvari koje su jako slične sa ovim gore tekstom..

teotija rel. uopste ne tvrdi da je to nemoguce. A u principu za savladavanje svemirskih prostranstava i to je mala brzina :). Za pravo putovanje potreban je spajs :)

no rekao bih da ve?ina posetilaca foruma, myself included, ne mo?e da skontao za?to teorija relativiteta diktira da brzina ve?a od brzine svetlosti nije mogu?a.. ili im niko nije objasnio na odgovaraju?i na?in ;)

*Wulfgar puts his thinking hat on

Hmmm...da nije to ona pricha da kada bi se kretao tako brzo, masa bi ti tezila beskonachnoj, za shta bi zauzvrat bila potrebna beskonachno velika kolichina energije te da je zato nemoguce? Mislim, ako se pricha o tome da bi se ta brzina postizala na klasichan nachin, raketnim pogonom, a ne sa "talasima", "savijanjima" itd.

Ili sam se ja to upravo poshteno nalupao? [:D]

Za pravo putovanje potreban je spajs :)

Ou jea. [^] Gde nam je sad "Maud" Dib? [:D]

Vulfi sam kroji svoju odecu od kozhe ubijenih protivnika.

Pr0 wifebeaters know.

Never give up. Never give in.

Hmmm...da nije to ona pricha da kada bi se kretao tako brzo, masa bi ti tezila beskonachnoj, za shta bi zauzvrat bila potrebna beskonachno velika kolichina energije te da je zato nemoguce?

Ovo nije nikakvo obja

You're all gonna die. Then you'll be dead for way longer than you're alive; like, that's mostly what you're ever gonna be. You're just dead people that didn't die yet...

brod surfuje na zakrivljenom prostoru:)...jebiga, ipak su te egzibicije fizicara i matematicara suvise egzoticne za moj mozak:)...kako da razumem nekoga ko racuna u 12 dimenzija:)...mislim ova ideja jeste dobra i deluje logicno, ali koja je njena svrha kad niko ne moze da smisli nacin da je prakticno primeni...to me podseti na onaj vic o fizicaru i njegovom resenju koje vazi samo za sfericne kokoske u vakuumu:).

srpskivojnik-3.jpg

• 4 weeks later...

svidja mi se ideja o takvom pogonu, telo miruje, dok se prostor oko njega prelama... nego recimo da je mogutje napraviti takav pogon, shta bi se desilo kada bi se 2 takva broda kretala istim pravcima, istim intenzitetom ali suprotnim smerovima... i recimo da se prelomljeni prostor izmedju takva dva broda-tela-whatever delimichno preklopi... da li bi vreme stalo, da li bi se stvorila jedinica singulariteta... ili neshto sl. ... bojim se