Jump to content

Optimizovani Dinoboti: Horizon Forbidden West Complete Edition


SolidChief

Recommended Posts

Sony se raspištoljio sa PC portovima u poslednje vreme i to je dobra vest za sve nas. Većina ekskluziva za PlayStation konzole su sjajne i drago mi je da će sve u jednom momentu izaći za širu PC masu (Bloodborne kad?). Među tim igrama smo pre četiri godine dobili Horizon Zero Dawn koji je u početku imao problema sa optimizacijama. Sada je stigao i nastavak Horizon Forbidden West i mogu da kažem da su developeri naučili na svojim greškama i da je ovo možda najbolje optimizovani port koji sam igrao do sad. 

Nije tajna da obožavam Horizon franšizu. Sem što sam prešao i totalno očistio obe igre na konzoli (pa čak i novu VR igru), isto to sam uradio i na PC-u. Posteri, LEGO, kolekcionarske edicije, sve to imam i vrlo sam pristrastan što se ove igre tiče. Ali, objektivno mogu da kažem da je tehnički igra kompletna, prelepa i da vrlo lepo radi na širokom opsegu hardvera. 

ss_7c1ead4b3d952fd0fb92735397945bd8732bb

Pa da otkačimo odmah šta ovaj port nudi u odnosu na konzole. Pored podrške za Ultrawide monitore raznih rezolucija, igra se diči grafičkim unapređenjima kao i korišćenjem savremenih AI tehnologija u vidu Nvidia DLSS, DLAA, AMD FSR i Intel XeSS. Nije bitno čiji model grafičke karte imate, pokriveni ste svim novim tehnologijama koje pomažu da se svaki frejm nađe na vašem ekranu. Opcije za podešavanje grafike su pozamašne i možete vrlo detaljno napraviti savršenu kombinaciju opcija da biste izvukli 60 FPS-a. Na primer, prvo sam igrao na Intel i79700k sa Nvidia 2070 Super grafičkom kartom i na high detaljima sa uključenim DLSS, gde sam imao zakucanih 60 FPS-a čak i u otvorenim delovima igre. Posle sam probao igru na Ryzen 7800x3D i sa 4080 Super gde sam upalio sve na maksimum i bez DLSS imao prosečnih 130 FPS-a. Sve ovo je testirano u 1440p rezoluciji, 4K nisam imao priliku da probam. Ali, konzolnu verziju sam igrao u 4K (koja je takođe sjajno optimizovana) i ne mogu da se odlučim gde je igra lepša. Podrška za miš i tastaturu je odlična i možete da menjate skoro sve tastere, ali možete da koristite i DualSense kontroler na PC-u za dodatnu imerziju jer igra na računaru podržava sve funkcije DualSense kontrolera kao i na PS5. Zaključno, tehnički igra radi odlično od prvog dana i nemam nikakvih zamerki na sam port. Tužno je samo što u današnje vreme mora da se napomene da PC port nije totalni krš. 

ss_b7d25b4a328003d340913377793e83c961f2d

Horizon Forbidden West je akciona avantura iz trećeg lica u otvorenom svetu gde je igrač u ulozi Aloy. Ova junakinja ima komplikovanu prošlost kako detinjstva, tako i samog njenog postojanja (vidi prvi deo) i u drugom delu je uspela da doživi slavu i poštovanje plemena koja je sačuvala od odbeglog AI-a Had-a. Posledice te borbe su dovele do elementarnih nepogoda i trovanjem plodne zemlje, i sad je na Aloy da ode na zapad i pronađe sve delove AI-a za teraformaciju i vrati prirodu na svoj put. Ovo je vrlo pojednostavljeno objašnjenje jer je priča izuzetno duboka i grana se na otkrivanje prošlosti, istorije postapokaliptičnog sveta kao i trenutno političko stanje između plemena kroz svakodnevne probleme. Aloy će naravno pronaći način da se uplete u sve. 

Pošto su obe igre otvorene, svet je ogroman, a u nastavku je još veći i bogatiji. Gde god da se okrenete, pronaći ćete nešto, bilo da je skup resursa, neki događaj, krdo dinobota ili neki novi quest. Igri treba oko 2 sata da se potpuno otvori ali je tada melem kako za oči tako i za avanturistički duh. Mapa je ovoga puta dosta vertikalnija od prethodnika jer ćete moći da kontrolišete leteće dinobote ali i nova zip mehanika će vam dozvoljavati penjanje na velike visine. U istu ruku, pri početku igre ćete dobiti štit koji se koristi kao padobran, tako da vertikalnost neće biti problem kada slučajno napravite suvišan korak na ivici najviše planine.

ss_87750b2dbc34d82d1ffef7aaab40a9f46d970

U svakom slučaju, istraživanje će vas uvek nagraditi a ne morate više da se brinete oko inventara jer sve što skupite preko maksimalne količine u rancu ide direktno u kovčeg kom možete da pristupite iz bilo kog grada. Jedina stvar koja mi je smetala tokom istraživanja je to što Aloy konstantno komentariše okruženje i navodi vas gde biste trebali da idete, što malo ubija imerziju, uništava „a-ha!“ efekat i nervira ponekad. Svet je prelep i po mom mišljenju stoji rame uz rame sa dizajnom iz Ghost of Tsushima po lepoti prirode i okruženja. Gde god da se nađete, u krugu od 360 stepeni pronaći ćete prelepu vistu od kojih svaka može da bude wallpaper. 

Akcija je brža i raznovrsnija u odnosu na prvi deo. Pored toga što možete da nosite više različitog oružja, ovoga puta postoje i razni tipovi novog naoružanja kao što su eksplozivna koplja, ratnički luk koji se koristi za brzo pucanje na manje razdaljine, teški samostreli i još par noviteta koje vam neću spoilovati. Iako je kontrolisanje Aloy poprilično slično prethodniku, ona je sad gipkija, brža i okretnija. Napad kopljem je dosta poboljšan u odnosu na prethodni deo – borba prsa u prsa je sada vrlo živahna jer ovoga puta koristite razne kombo napade u saradnji sa lukom i strelom gde celu igru pretvarate u vrlo sinematičko iskustvo. Ono što krasi ovu igru, kao i prethodnika, jeste planiranje borbi. Retko kada ćete biti samo napadnuti od strane neprijatelja, češće će vam biti prezentovana prepreka u vidu bitke i na vama je da smislite kako ćete je rešiti. Naravno, opcija da uletite i pobijete sve melee napadima je opcija, ali postavljanje zamki, šunjanje i ubijanje iz žbunja je vrlo zabavan pristup. Ovo pogotovo važi za dinobote od kojih svako ima svoje slabe tačke i delove tela koje možete da eksploatišete. Čak je nekada i ovo najbolji pristup jer ako zarobite robota u zamku, možete lakše da mu otkinete deo tela bez da ga uništite i posle taj deo koristite za unapređivanje opreme i oružja. 

ss_2d05273cef37bcc3651dc9dbea42dbeca5f5f

Talenta je ovoga puta mnogo više nego u prethodnom delu, tako da možete da pravite svoj build u odnosu na vaš stil igre. Ovo važi uglavnom za početak i sredinu igre jer kasnije dobijete toliko poena kako sa levelovanjem tako i od quest nagrada. Talenata ima mnogo i dele se na Hunter, Infiltrator, Machine Master, Survivor, Trapper i Warrior i svi imaju svoje unikatne pasivne i aktivne nodove. Talenti su jako bitni jer svako drvo otključava specijalne sposobnosti koje možete da koristite korišćenjem adrenalina. Ove sposobnosti mogu da vam dodaju nove karakteristike i napade oružju ili da vam daju specifičan buff, na primer dodatan štit, jači napad, bolji stealth, i slično. Tokom igre uvek možete da imate jedan vid buff-a ali možete da ga promenite pred svaku borbu bez penala. 

U ovakvom otvorenom svetu, questovi su vrlo bitni da vas navode kako na istraživanje tako i na produbljivanje priče. Prethodni deo se vrteo oko dokazivanja Aloy u svom plemenu a kasnije na razotkrivanje istine i spašavanje sveta. Ovoga puta Aloy je heroj koji ide u nepoznate predele gde mora opet da se dokaže. Questovi se odnose baš na to i dosta se akcenta stavlja na međuplemenske odnose i kako Aloy upada u tu priču. Sci-fi delovi koji su bili misterija u prethodnom delu su sada u teškom prvom planu jer se bivši stanovnici zemlje vraćaju da vladaju. Arhaične ruševine kroz igru postaju blistavi high tech koji mi nije bio toliko interesantan kao u prvom delu, ali je i dalje lepo i konzistentno ispričan sa puno obrta, izdaja i heroizma. Sa tim na umu, neki questovi mnogo odudaraju od trenutnog stanja sveta a neki su potpuno nepotrebni i dosadni – srećom uglavnom sporedni. Priča je generalno dosta komplikovanija od prethodnika, ali se misterija izgubila jer se skoro sve objasni već od sredine igre, i to na predvidiv način.

ss_16055ecb20ad2879811db3e97375aef43eef0

Ovo je kompletna edicija cele igre, što znači da dolazi i sa Burning Shores DLC-om koji ne doprinosi mnogo priči, ali doprinosi razvoju Aloy u zavisnosti od vaših izbora. Generalno pozamašan DLC koji ni u jednom momentu nije postao dosadan, što čini ovaj PC paket vrlo isplativim po ceni od 60 evra.

Horizon Forbidden West Complete Edition je dostupan za PC, PS5 i PS4

Autor: Igor Totić

Igru ustupio: PlayStation

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Email Address *


The post Optimizovani Dinoboti: Horizon Forbidden West Complete Edition appeared first on PLAY!.

Pročitajte kompletan članak na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...