Jump to content

FEST 2024


Recommended Posts

Ajd' nek bude topic, nek ide život!

Ako je neko nešto gledao sa festa nek doda.

Hotel Palas (The Palace) - https://www.imdb.com/title/tt14549270/

image.png

Novi Roman Polanski koji je dosta neprepoznatljiv Polanski, makar meni 🙂

Setting je hotel u austrijskim alpima za proslavu nove godine i to još novog milenijuma - 2000. Panika vlada među ljudima oko Y2K baga, ali ujedno dolaze puniše iz celog sveta da uživaju u šampanjcu i kavijaru. 

Film prati praktično od jutra 31. decembra sve do posle ponoći, nekoliko paralelnih priča koje su sve karikaturne na svoj način. U pitanju je inače komedija, više situaciona, ima par haha momenata i ovako može da se pogleda jer je blesava.

Dodatni momenat je to što dosta (ili makar solidno) obrađuje temu Jeljcina koji predaje vlast Putinu :)) 

Zaboravih da pomenem - ok je, može da se pogleda, dobra je gluma. Svi su manje više na nivou zadatka što se glume tiče i to je kul. Svako ima neku svoju malu ulogu izuzev glavnog menadžera hotela koji povezuje sve priče.

Link to comment
Share on other sites

Soudain seuls -  https://www.imdb.com/title/tt14904622/

image.png

Zanimljiv film! Zapravo je pre toga zanimljiva i trivija da je Thomas Bidegain trebalo da snimi ovaj film sa Džejk Gilenhalom i Vanesom Kirbi, kao prvi njegov engleski film. Međutim kako se saznalo kad je procureo neki njegov intervju, dok su bili na Islandu na "čitanju scenarija", Džejk se izretardirao, hteo da menja skript, čitao svoj tekst kao Pepe Le Tvor (francuski naglasak engleskih fraza :)) plakao kad je gledao govore Grete Tunberg i tražio da se više fokusiraju na zaštitu prirode, skakao u ledenu vodu, pa su raskinuli saradnju. Posle su kao demantovali i zvanično rekli da su naišli na "kreativne razlike" ali kapiram da je bilo ovako :))

U svakom slučaju, da se vratimo na film - muž i žena na jedrilici idu obalom Čilea i cilj im je da dođu na neko Čileansko ostrvo na "kraju sveta" i odatle gledaju glečere Južnog pola. Uspeju oni to da urade međutim dok su na ostrvu, kreće oluja koja im odnosi jedrilicu. Ostatak je njihovo višemesečno preživljavanje na ostrvu bez igde ičega, osim stare kolibe kitolovaca i naravno lokalne flore i faune.

Napeto kako se i očekuje od ovakvog filma, drži pažnju, ima par zanimljivih obrta i dešavanja, naravno nema potrebe da se gleda na festu može za opušteno filmsko veče kod kuće!

Link to comment
Share on other sites

Suitable Fleshhttps://www.imdb.com/title/tt21397580/

image.png

Film je upravo onakav kakav utisak imate kada pogledate ovaj poster :))

Heather kida u svojim filmovima B produkcije, kad kažem kida - ne kida 🙂 Dobro se drži za svoje godine, a film je standardni 80s horor sa glupom radnjom i nejasnim odlukama aktera.

Zapravo, da se ispravim, film je nekakav erotski horor :)) ali naravno nema tu ništa puno od erotskog momenta 🙂

Tako da, može da se preskoči!

Link to comment
Share on other sites

El cuarto pasajerohttps://www.imdb.com/title/tt13932410/

image.png

Car sharing avanture četvoro putnika od Bilbao do Madrida. Glavni vozač često prevozi devojku na toj ruti ali tog dana kada mi pratimo radnju filma dolaze još dva putnika. I AVANTURA MOŽE DA POČNE!

Komedija u kojoj sam se nasmejao ukupno dva puta. Međutim, u bioskopu su ljudi plakali do smeha, tako da je verovatno problem do mene. Znači svaka druga fora bioskop u komu, na izlasku kaže žena "Odavno se nisam ovako smejala, ocena 9,2 od 10" ... Ujedno je sala bila krcata bez slobodnog mesta.

Jedino što sam povezao je da je režiser ovaj što je radio 30 zlatnika, pa kao možda je to sad nešto popularna serija kod nas pa su zbog toga krenuli svi da gledaju ovo.

Sama radnja, ono Šurda Vruć Vetar ili ustvari Žikina dinastija. Tako da ja bih rekao da je ovo super film za ove što gledaju domaće komedija filmove i valjaju se od smeha u njima.

Link to comment
Share on other sites

Into the Shaolin - 

 Šta ga znam, zanimljiv dokumentarac o Šaolinu ali je baš to - dokumentarac. Malo spor,  bez radnje, sa ponekim zanimljivim momentom. Zapravo tokom dokumentarca obrađuju i tu neku predstavu koju izvode Šaolin monasi koja zapravo deluje interesantnija od ovog dokumentarca 🙂

Ima čak i neka naša antropološkinja koja je došla tamo da radi intervjue, nevezana za sam ovaj dokumentarac koji uopšte nije naših ruku delo, pa je i to donekle zanimljiv momenat.

Link to comment
Share on other sites

Za danas toliko https://www.imdb.com/title/tt22039142/

image.png

Odavno ne gledam domaće filmove, svi su mi nešto na isti kalup, sve isti fazon glume itd, međutim odlučio sam se za ovaj jer je sinopsis a i trejler delovao dovoljno drugačije u smislu da smo napravili jednom neku "feelgood" priču bez nekih drama, rata, svađe, koječega. 

I naravno, to nije slučaj :)) Iako se promoviše kao "topla priča" naravno da nije moglo da prođe bez drame, počevši od potpuno nepotrebne scene pomena za neku gospođu iz lokalnog pozorišta gde 20 minuta pratimo plakanje svih živih bez ikakvog razloga jer taj događaj nema veze sa ostatkom filma. I jasno je, bez ikakvog razloga na kraju

Spoiler

skapiramo da je glavnom liku žena umrla i on sam odgaja ćerku itd, što je takođe apsolutno nebitno za priču mogli smo da mislimo i da su se razveli ili da je usvojio nebitno je, ali eto, ne može da ne prođe bez takvih situacija.

Gluma je dosta jadna, tako da ne znam kako je ova glavna glumica dobila nagradu FESTa za najbolju glumicu.

U svakom slučaju da nema tih nepotrebnih drama momenata film bi bio jedna onako lagana boza, sporo leto u Kragujevcu, sunce, lubenica, reka, veselje i kao takva bi se i mogla pogledati, ali ovako ne znam šta bih rekao. Možete da bacite pogled ako bude na TV-u :))

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, absolute said:

Posle ovakve reklame, što reče jedna drugar - radije bi umro

Pazi, film ima tu jednu super notu ono Kragujevac, leto je, sve je malo sporije ali život teče, sunce, cveće, sve ima taj "sephia" filter žutog itd. Sama radnja kreće veselo, ćale pravi čupavce ćerki od 5 godina koja na tavanu kuće ima montiran koš i iscrtan teren :)) Dolazi ćaletova sestra sa neke žurke, bacaju tu neke glupe fore itd. I kao super, neka "idilična" situacija i nadalje se tako razvija. Stiže burazer iz Beograda donosi poklone, ovi imaju neko super pametno kuče koje ih prati svugde, itd itd.

I onda odjednom vraća se taj ćale kući saopštava da je umrla neka žena, ne znamo ko je, i onda narednih 20 minuta filma gledamo pomen toj ženi u pozorištu u Kragujevcu... jedino što sam pomislio je da je možda ta žena stvarno postojala sa tim imenom i bila u pozorištu i stvarno umrla pa ovi odlučili da je tako "ovekoveče" u filmu ali to za nas kao gledaoce nije jasno niti saopšteno i prosto nema poente da je tu.  I onda ide i ovo drugo iz spojlera što već rekoh.

  • Like +1 1
Link to comment
Share on other sites

Ja chekam da ponove nesto tipa Lajanje na zvezde.

Ja se ne secam kad smo snimili bolji film posle toga.

 

QUOTE (Kojot @ Apr 21 2009, 03:24)

relnao pametna devojka se ili iskenaj pre sexa ili se izklistira tusem i namaze pomadom

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, absolute said:

Ja chekam da ponove nesto tipa Lajanje na zvezde.

Ja se ne secam kad smo snimili bolji film posle toga.

 

haha, pa nema toga ... doduše i to je malo specifična publika, tj. šta bi taj film gađao i koga, ali generalno takav vid filmova očigledno naši ne snimaju.

posebno sad kad su u fokusu krimi serije od kojih se snimaju filmovi (tj. obrnuto) i onda je sad u trendu taj "nordijski krimi" koncept.

Link to comment
Share on other sites

The Zone of Interesthttps://www.imdb.com/title/tt7160372/?ref_=tttrv_ov

image.png

Ne mogu da kažem da film sam po sebi ima neku specifičnu radnju, ali ona je tu možda i sekundarna. Generalno je koncept ono što "prodaje" kao i sjajni kadrovi i zvuk. Kadrovi su mahom kao fotografije i u tom smislu film ima osećaj faktografskog, dok je zvuk zapravo glavna fora. Sve vreme u pozadini filma čuje se brujanje, mašine, motori i naravno sporadični pucnji, dreka, vriska. Međutim sve je tako suptilno "u drugom planu" da je ipak primarno divno uređena bašta i cveće i bazen i lepota i porodica.

Kada bi film gledao neko ko recimo nema pojma ništa o Aušvicu ili je na primer dovoljno mlad, verovatno bi pomislio da je u pitanju jedna obična priča o nekoj tamo porodici sa njihovim vedrim i tužnim momentima. Tek pred kraj se malo konkretnije priča o ratu, ali opet ni tad nisam siguran da bi neko ko je bio ispod kamena mogao da poveže sve. 

Dal' je za Oskara ili ne ajde možemo da pričamo, dovoljno je drugačiji i neobičan da možda i jeste, ali i mimo toga je dobar film, iako "nema radnju" drži pažnju, toliko je apsurdan da prosto poziva na gledanje.

Zanimljiv način takođe da ubace alternativnu priču o klinki koja ostavlja hranu za izgladnele logoraše, pomalo nepotrebna u celom settingu ali dobar dodatak, kao "side story".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...