Jump to content

Storm serijal zaslužuje bolji tretman: Naruto x Boruto Ultimate Ninja Storm Connections recenzija


SolidChief

Recommended Posts

Kada sam davne 2008. godine ugledao prvu Ultimate Ninja Storm igru u vidu demoa, pomislio sam da je stigao vrhunac interpretacije nekog anime serijala u obliku video igre. Istina, Ultimate Ninja franšiza istog studija me je i pre Storm serijala oduševljavala svakom od iteracija na PlayStation 2 konzoli, ali kada je stigla “oluja”, bio sam potpuno raspamećen.

Igra je toliko dobro izgledala i još bolje prenosila duh i osećaj borbi Naruto univerzuma, da je odmah postala moje omiljeno anime-igračko ostvarenje svih vremena. Koliko sam samo željno iščekivao nastavak koji sam nabavio čim je objavljen i igrao ga sa toliko uživanja da je u potpunosti obrisao sve ono negativno što mi se dešavalo u tom periodu života…

Skoro da isto mogu reći i za preostala dva (prava nastavka), trojku i četvorku, koji su kompletirali celu priču Naruto serijala i zaokružili jedan spektakularni niz video igara u najlepšem mogućem maniru.

Ukoliko niste igrali ove naslove, bukvalno bilo koji od njih je moja večita velika preporuka. Svaki ponaosob ima svoje specifične karakteristike, kao što su recimo način istraživanja sveta u prvom delu ili dugačke sekvence super napada sa “quick time event” momentima gde se takmičite sa protivnikom ko će bolje ispratiti komande. Drugi je pak uveo nezaboravne “boss” borbe a treći i četvrti deo osim što su pojačali ova polja, uveli su i neke male izmene u samim mehanikama.

ss_ec54af0d418014b5248ee6f8a1b66545b4baa

Dok su mi se neke izmene novih nastavaka dopadale a neke ne toliko, oduvek sam maštao o igri koja će na neki čaroban način objediniti sva četiri naslova u jedan, donoseći sve ono najbolje od njih u jedinstvenom paketu. I najbliže što smo dobili ovome, jeste “Legacy” kolekcija iz 2017. godine. Ovo izdanje nažalost nije kreativno objedinilo sve naslove, već više predstavlja paket u kom možete igrati sve igre pojedinačno.

Zato zamislite moju radost, kada nakon šest godina od poslednjeg izdanja i izgubljene svake nade da će postojati igra koja objedinjuje sve u jednu, stiže najava za Connections – naslov koji obećava da uradi upravo to. A zamislite i moje razočarenje kada sam uvideo da je sve to bila samo iluzija. Da li je marketing učinio svoje ili pak moja prevelika želja da se tako nešto ostvari, ne znam. Ali Connections je u ovom smislu – apsolutno razočarenje.

Ukoliko ste stari ljubitelj i samo želite da posedujete kompletnu Ultimate Ninja Storm igru za okršaje u lokalu ili onlajn, priznaću da je Connections ubedljivo najbolji izbor. Osim što je onlajn kod izgleda popravljen u odnosu na prethodnike, s obzirom da mečevi sada imaju daleko manje problema, količina likova koje možete odabrati je potpuno suluda. Preko 130 karaktera sa kojima možete igrati čini ovo tabačinom sa najviše likova koju sam ikada zaigrao.

ss_a0b87a40e03a8e172ea9d9ed6569d1cb75031

Istina, nedostaje recimo specijalni Tekken lik koji je gostovao u drugom delu, ali na tako nečemu se ne može zameriti. A putem DLC ažuriranja, broj igrivih karaktera će još rasti. U tom smislu, kao izuzetno lepa, zabavna tabačina sa brojnim likovima, Connections je svakako pravi izbor.

Sa druge strane, ukoliko želite da iskusite priču Storm serijala, uživate u njenom svetu i doživite sve sjajne pa i najsitnije momente koje on može da ponudi, Legacy izdanje je jedina prava opcija za vas. Connections je na tom polju jedan degradirani i ogoljeni skelet. A evo i zašto.

Igra nudi svega nekoliko opcija za igranje. Osim već pomenutog i klasičnog VS obračunavanja, tu je “History” opcija, koja je trebalo da bude ono čemu smo se nadali ali nažalost – nije. Ovde je predstavljena priča dosadašnjih igara u vidu poglavlja iz kojih su izdvojene neke od “boss” borbi. Dakle ne samo da nisu prisutne sve, već su uglavnom i teško modifikovane i osiromašene.

ss_b335f364a9e7bef84c54f5236f8557279e0f7

Ostatak priče je prezentovan u vidu sličica (niže rezolucije) i naracije. Neko je zaista mislio da je ovo pametna ideja? Da nam epski, emotivni rolerkoster od anime ostvarenja, od kog su nam svojevremeno išle suze na oči i znojili se dlanovi, predstavi u vidu slajdova i pripovedača? Kakav kiks.

Zar Bandai Namco nije imao hiljadu dolara da uloži u nekog tinejdžera entuzijastu sa TikToka, koji po celu noć pravi prenaglašene edite, i da lepo izmiksuje najbolje scene iz serije i bar na taj način pruži nešto novo i drugačije a opet u duhu onoga na šta smo navikli? Eto ideje rođene u sekundi a koja je milion puta bolje rešenje nego ono što smo dobili. Da, tu su neke sjajne boss borbe… Ali kada naiđete na neku modifikovanu ili ne daj Bože shvatite da je neka preskočena, ukoliko ste ljubitelj serijala – osetićete šta je to prava bol.

Osim velike plejade likova, jedini dodatni razlog za nabavljanje ove igre leži u potpuno originalnoj priči sakrivenoj iza “Special Story” opcije u glavnom meniju. Ovo je nešto do sada neviđeno i u mangi i u anime serijalu, a prati Narutovog sina Boruta u sporednoj avanturi.

ss_726a0954289660537a03f058ffa44aa42a199

Boruto kao i mi voli da igra video igre, a njegova omiljena uključuje nindža borbe sa drugim likovima, gde rekreiraju ili stvaraju potpuno nove momente epskih okršaja. I dok ova spora uvertira ne vodi nikuda, priča dobija obrt u vidu daleko zlokobnijih dešavanja od onih koja možete da doživite u jednoj video igri unutar video igre. Dešavanja koja takođe ne vode nikuda… Bar ne u smislu izgrađivanja likova i smislene priče, što jeste bio zaštitni znak serijala do sada. Ali ukoliko ste apsolutno željni bilo kakvog novog sadržaja vezanog za Naruto univerzum, ovo je svakako opcija za vas.

Da ne pominjem da neke od scena teraju vodu na usta koliko dobro izgledaju. A isto važi i za nove specijalne napade pa i prezentaciju novih likova. CyberConnect2 su stvarno majstori svog zanata i još jednom su me podsetili zašto sam toliko voleo ovaj studio, i zašto mi je iščekivanje naredne Storm igre bilo u top 3 najvećih “hajpova” u mom životu. Igra izgleda apsolutno sjajno, što je neverovatna činjenica s obzirom da je većina prisutnog materijala samo reciklirani sadržaj star desetak godina.

Da rezimiramo. Ukoliko želite Ultimate Ninja Storm igru u kojoj ćete imati najviše likova za borbe sa drugarima i bar nekakvu novu i originalnu priču, ovo je sigurno igra za vas. U suprotnom, ukoliko ste voleli ove igre ili želite po prvi put da ih iskusite na pravi način, moja najtoplija preporuka je da nabavite Legacy izdanje i odigrate jednu po jednu, onako kako to bogovi gejminga nalažu.

ss_7148349d63019945d71d6057c002994807eb5

Connections, koliko god sjajan za ono što jeste, toliko i razočarava. Godinama kasnije, za isti novac nudi recikliran, slabo objedinjen sadržaj i tek šaku novotarija ne bi li opravdao svoj povratak. Moralo je ovo biti mnogo bolje. Zaslužili smo to i mi a i legendarni Ultimate Ninja Storm serijal. Neka mu je večna slava.

Naruto x Boruto Ultimate Ninja Storm Connections je dostupan za PC, PS4/5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch

Autor: Milan Živković

Igru ustupio: Iris Mega

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Email Address *


The post Storm serijal zaslužuje bolji tretman: Naruto x Boruto Ultimate Ninja Storm Connections recenzija appeared first on PLAY!.

Pročitajte kompletan članak na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...