Jump to content

Vozom kroz Beograd: Agatha Christie – Murder on the Orient Express recenzija


SolidChief

Recommended Posts

Microids je poslednje decenije postao poznat po svojim detektivskim igrama, pogotovo onim koje su bazirane na romanima Agate Kristi. Sada smo na test dobili igru sa legendarnim Herkulom Poaroom u glavnoj ulozi – Ubistvo u Orijent ekspresu. U ovoj igri dolazi ne samo do mešanja žanrova nego i do veoma velikih varijacija u izradi, setingu i čak generalnom dizajnu.

ss_508d0faed62e2630267cd25905ab7467b4aba

Svako ko je iole fan ovih romana apsolutno zna kako se završava ova priča. Pošto se ovde radi o adaptaciji jedne od najpoznatijih i najekranizovanijih priča u 2023. godini, Microids je morao da donese nešto novo i moderno. Međutim, developeri su otišli u ekstremnu krajnost – dešava se miks tajmlajnova gde imamo Poaroa koji ne izgleda kao Poaro i koga ćemo videti u prvom delu priče. Potom dolazimo do drugog dela gde se radnja priče prebacuje u 2023. godinu. Da, dobro ste pročitali. U ovom vozu, koji je inače prepun putnika, nemamo ni jednog, jedinog, mogućeg influensera, što totalno razara imerziju.

Detektivske i istraživačke igre ovog tipa su mali korak iznad visual novela i point-and-click igara. Ali to ne znači da nisu žanr za sebe niti da imaju išta lakše mehanike za uklopiti u igru. Dosta njih ne uspe ili to uradi na veoma klimav način. S druge strane, ova ”detektivska mehanika” je ovde gotovo savršena. Iako je linearna, veoma je intuitivna i lepo prati korake tokom istraživanja i dozvoljava da se raširi na više grana u isto vreme. Standardno za detektivske igre, Mind Palace je ovde takođe prisutan, i pored grananja u dodatne korake kako biste nastavili istraživanje pruža i gomilu mini igara i zagonetki.

ss_97fadf57b34c092dc588caed79fe936965c39

Ništa nije preterano teško osim negde do pred kraj igre, ali same dedukcije i izbori ne mogu da vas dovedu do momenta gde ćete izgubiti – igra će vam samo reći da ste pogrešili i da pokušate ponovo. Svakako, ono što igra predivno nagrađuje jeste kada se baš udubite u fabulu i obraćate pažnju i na najmanje detalje. Kao sto bi sam legendarni Herkul Poaro radio. Sam fakat da ćete nešto zapamtiti tokom razgovora i to kasnije iskoristiti za rešavanje zagonetke ili dolaska do nekih informacija je izuzetno zadovoljavajuće. Do konačne dedukcije ćete doći kroz mnogo, mnogo razgovora i zagonetki. No ne brinite, pošto postoji i hint sistem koji će vam dati naznake kako da dođete do rešenja, ili će vam prosto dati rešenje.

ss_ac12148eb8293e1b72d49bee5535ff68325b5

Vizuelni prikaz je veoma stilizovan – vuče na realizam sve dok ne vidite likove i detalje koji se dosta ističu. Svakako ništa od toga ne šteti kolektivnom prikazu već ga uzdiže i pomaže da se lako razaznaju ključne stvari. Za ovakav tip igara ovo je skoro savršen vizuelni stil.

Murder on the Orient Express ima prilično dobru zvučnu podlogu. Iako će Herkul malo odskakati od današnjeg doba, glasovna gluma je na izuzetnom nivou, pogotovu kada su razni akcenti u pitanju. Iako je većinski pozadinska, muzika je takođe vrlo solidna.

Najveća mana igre je to što je potpuno linearna. Čak iako pogrešite ipak ćete završiti sa pravim krajem, što dosta smanjuje mogućnost ponovnog igranja. Što se tehničke strane tiče, igra je stabilna, tako da nisam naleteo na neke veće probleme.

ss_4fbed324189e540825a5a29d9b9b210758800

Agatha Christie – Murder on the Orient Express bih preporučio isključivo fanovima detektivskih igara, ali i svima koji se do sada nisu susreli sa ovim žanrom. S druge strane, nikako je ne bih preporučio Agata Kristi puristima. Sam Poaro je previše vizuelno promenjen, seting je toliki promašaj da boli, i kao svaki fan ovog serijala, verovatno znate šta će se dogoditi na kraju priče. Sve u svemu, mislim da je igra solidna, ali da bi bila mnogo bolja i zanimljivija da je predstavljena kao omaž ovom legendarnom detektivskom slučaju nego kao moderna interpretacija istog.

Agatha Christie – Murder on the Orient Express je dostupan za PC, PS4/5, Xbox One, Xbox Series S/X i Nintendo Switch

Autor: Stefan Mitov Radojičić

Igru ustupio: Iris Mega

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Email Address *


The post Vozom kroz Beograd: Agatha Christie – Murder on the Orient Express recenzija appeared first on PLAY!.

Pročitajte kompletan članak na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...