Jump to content

Otvorena nova sezona lova na kanibale: Sons of the Forest Early Access utisci


SolidChief

Recommended Posts

Sons of the Forest je izgrađen na odličnom temelju prethodne The Forest igre, ali i pored toga se ne stidi da uvede neke nove mehanike ili da proba nešto novo. Ipak, srž igre je na kraju ostao isti – spremite se za novu sezonu lova na kanibale.

Ovaj serijal definitivno neće ući u istoriju po svojim inteligentnim pričama o kojima će se godinama kasnije filozofirati. Međutim, razvojni tim se potrudio da bar delimično da neki cilj igraču, bar u ovom nastavku. Samim tim vi ste pripadnik, verovatno privatne, bezbedonosne grupacije firme Puff Corp (da, dobro ste pročitali), a vaš zadatak je da pronađete porodicu Puffton na ostrvu punom kanibala i mutanata. Naravno, vaši helikopteri bivaju oboreni, zbog čega ostajete nasukani na pomenutom ostrvu. Međutim za razliku od prve igre, pored vas će preživeti i jedan NPC lik po imenu Kelvin, koga je pad učinio gluvim. Jedini način komunikacije sa Kelvinom je putem poruka koje ćete mu ispisivati.

ss_b05310f659a67129e9089fbb22e445b0998d6

Ovde dolazimo i do jedne od najvećih promena u žanru ovog tipa horor igara – NPC co-op. Do sada su nas igre ovog tipa ostavljale potpuno same, ako ne računamo co-op sa drugim igračima, a Kelvin čak i u multiplejer modu dolazi da se druži sa vama! Njegov pathfinding je za sada prilično užasan doduše, i često će mu biti potrebno neko vreme da vas dobro isprati gde idete, ali mu AI zato nije toliko loš. Ako mu zadate bilo koju drugu komandu, bilo da sakuplja drveće ili pravi vatru ili sklonište, on će na to prionuti apsolutno i potpuno kompetentno, dokle god ga kanibali ne pojedu naravno.

Kalvin će vam biti veoma koristan dok ne provalite poprilično izmenjen crafting sistem koji se pojavljuje u ovom nastavku. Crafting za neke predmete je prilično jednostavan, dok ćete neke druge, kao recimo vatru za kampovanje, morati ručno i postepeno da sastavite. Pošto je manual pomalo neintuitivan, kontrole konfuzne, a tutorijal nepostojeći, biće vam potrebno neko vreme da skapirate kako sistem funkcioniše. Kada se izvežbate, baze i kuće možete da pravite kako god hoćete, a drva možete cepati na kraće instance ili ih obrađivati. Tada vam se otvara potpuno novi svet kraftovanja i modifikovanja, a frustracija prelazi u zadovoljstvo.

sons-of-the-forest-blogroll-10-167746942

Protivnici imaju poprilično nasumičan AI, i to čak gori od prethodne igre. U jednom momentu će stajati ili trčati oko vas bez ikakvog smisla, dok će u drugom biti veoma agresivni. Developeri definitivno moraju da porade na ovom polju, kao i na broju neprijatelja koji se mogu pojaviti u jednom trenutku. Ostrvo iliti otvoreni svet koji ćete istraživati je s jedne strane ogroman, možda čak i preogroman, ali je isto tako veoma prazan. Ipak, verujem da će developeri obogatiti svet, priču i lore u kasnijem delu Early Access faze.

Grafički, Sons of the Forest je unapređena verzija prethodne igre. Najveći problem na ovom polju je ponovo loša kalibracija noći i mračnih pećina i zona. Kada mrak padne, onda se apsolutno ništa ne vidi. Jasno mi je da je tako i u stvarnom životu, ali voleo bih da su developeri dodali mesečevu svetlost ili nešto slično. No najveću hvalu možemo dati ogromnoj količini animacija za apsolutno sve što radite – od jedenja hrane i kraftovanja, pa do pisanja poruka Kelvinu i paljenja vatre. Iako se možda često možete zaglaviti u nekoj od animacija, one nisu preduge, tako da ne predstavljaju preveliki problem.

ss_2c537a8c689dd6b21643b8054a64646334ef7

Zvučna podloga nažalost nije preterano dobro optimizovana, muzika je konfuzna, a glasovne glume naravno nema, ali opet, verujem da će developeri definitivno poraditi na ovom polju.

Pored gorepomenutih mana, moram da vam skrenem pažnju i na veoma pipav sistem kontrola. Redovno ćete se saplitati dok prolazite kroz menije, pokušavajući da skapirate šta otvara šta, sa čime interagujete sa kojim dugmetom, kako spajate stvari, i slično. Čak i neko ko je igrao prethodni deo će imati problema oko ovoga.

ss_9d1b215bc41b2fc152e68c045c7b9a4d288d2

Ako će igra stvarno izaći za nekih 6 do 8 meseci, onda bih vam preporučio da sačekate i kupite je kada bude bila kompletna, ali ako hoćete da podržite developere i da doprinesete razvoju, nije loša ideja pazariti je već sada. Cena je sasvim fina za ono što Sons of the Forest pruža, pogotovo ako igrate sa drugarima.

Sons of the Forest je dostupan za PC

Planirani datum izlaska: 2023.


Autor: Stefan Mitov Radojičić

Igru ustupio: Endnight Games

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Email Address *


The post Otvorena nova sezona lova na kanibale: Sons of the Forest Early Access utisci appeared first on PLAY!.

Pročitajte kompletan članak na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...