Jump to content

Gutanje virtuelnih novčića: Capcom Arcade Stadium 2nd recenzija


SolidChief

Recommended Posts

Kao neko ko je sa puno entuzijazma emulirao svaku moguću platformu na svakoj mogućoj platformi, naslovi poput ovog kod mene ne prolaze kvalifikacije već idu direktno u četvrtfinale. Drugim rečima, znajte da sam odmah s radošću pozdravio nastavak Capcom arkadne kolekcije objavljene prošle godine.

Ukoliko ste iz vremena kada su nam arkadne mašine gutale novčiće brže nego moderne kockarnice, zamislite kako vam sa nostalgijom u očima klimam glavom dajući znak odobravanja pri nabavljanju ovog naslova. Sa druge strane, ukoliko niste ljubitelj starih arkadnih uređaja a želeli biste da se malo bolje upoznate sa delićem Capcom biblioteke, takođe stanite u isti red za kupovinu u digitalnoj prodavnici.

Ostali, za arkade potpuno nezainteresovani deo igračke publike – ovde se ova recenzija za vas završava. Prelistajte naš časopis ili pretražite sajt, jer nema sumnje da ćete pronaći i nešto po sopstvenoj meri. Srećno!

ss_024d1ccf685afdc95efcbdb3c3b95efc1d24c

Da li su otišli? Šta, svi ste još uvek tu? Izgleda da je ipak istinita ona stara narodna – pred arkadom svi smo isti.

Bez dalje polemike, od najnovije Capcom Arcade kolekcije možete da očekujete 32 naslova sa svim prednostima modernog doba. Najočiglednija od svih, mogućnost je da kolekciju zaigrate na praktično bilo kom modernom uređaju. Nešto što je nekada bilo moguće igrati samo na uređaju veličine ormana, sada se vrti na džepnom Switch-u. Da, dragi čitaoci. Živimo u budućnosti.

Sinergiju dva, decenijama odvojena sveta, kompletira nekolicina očekivanih elemenata koje ipak vredi napomenuti. Ovde vam ništa neće gutati novčiće već ih imate u neograničenim količinama jednostavnim pritiskom na dugme, a progres u igri je moguće sačuvati u apsolutno bilo kom momentu.

ss_fbd5fa15c168068ee08823c3e78450fe1f876

Vizuelni prikaz nudi dosta opcija. Od filtera, preko odnosa stranica ekrana pa sve do mogućnosti da se igre „vrte“ na virtuelnoj arkadnoj mašini – sve je tu. A naravno nije izostavljena ni mogućnost da u potpunosti izmenite kontrole i prilagodite ih nečemu na šta ste inače navikli.

Igra poseduje i „achievements“ sistem pa možete skupljati trofeje, ukoliko je to nešto što volite. A prisutna je i onlajn komponenta tako da igrači takmičarskog duha mogu da dele svoje najbolje rezultate javno sa ostalima. Nekada ste za najbolji rezultat morali da zavirite u ekran arkadne mašine gde bi vas čekala lista od desetak igrača. Zaista je neverovatno kako se i taj element prošlosti integrisao u sadašnjicu, a da nije izgubio na svom šarmu.

Nažalost, onlajn komponenta ne podrazumeva i direktno igranje sa drugim igračima što je svakako propuštena prilika koju je bez sumnje trebalo iskoristiti.

ss_850c1f6803ab8c5610d32f89e6604ec34a943

Izbor igara je dosta dobar, ali kao da mu nedostaje bar malo više raznolikosti. Iako bez duboke analize, subjektivno prevladavaju borilačke igre, ovde je opet prisutno nešto za svakoga. A što je najbolje od svega, dobar broj ovih igara ne samo da je bio odličan u svoje vreme, već se sjajno drži i dan danas. Uz nekolicinu sam proveo mnogo više vremena nego što sam to prvobitno očekivao.

Street Fighter, Mega Man i Knights of the Round, na prvi pogled su možda najprimamljiviji naslovi. Ali ukoliko malo bolje zagledate u ovu pristojnu biblioteku, siguran sam da ćete pronaći barem još nekoliko naslova koje nećete lako ostaviti pre nego što ih pređete.

Sam korisnički interfejs, dopadljivog je izgleda i predstavljen je u vidu arkadnih mašina, poređanih u liniju kojom vršite selekciju igara koje želite da igrate. Međutim, iako deluje beskrajno primamljivo, nisam preterano velik ljubitelj načina na koji je kolekcija osmišljena. A evo i zašto.

ss_4e145845865cd127ae0395f3bb5ec0036ea00

Sama igra kao baza – besplatna je. Ono što kupujete, jesu igre. A njih je moguće kupiti ili pojedinačno ili u paketu. Ukoliko se odlučite za paket ili pak nekoliko probranih igara, one neće biti implementirane u samu kolekciju sve dok ih jednu po jednu ne preuzmete sa interneta. Drugim rečima, ne postoji način da sve igre odjednom uvezete u kolekciju, već vas očekuje 32 pritiska na dugme za preuzimanje igre, ukoliko se odlučite da ih sve nabavite.

Kao kolekcija, Capcom Arcade 2nd Stadium je poprilično solidan paket. Nekolicina neatraktivnih rešenja pri njegovom korišćenju, nisu toliko ozbiljan faktor kako bi poljuljali kompletan utisak. Ovde se sve svodi na to koliko volite arkadne igre i koliko se one dobro drže u modernom svetu.

Na svu sreću, drže se jako dobro. A za ljubav prema njima, pa i to koliko ćete uživati igrajući ih, zaduženi ste upravo vi. No kako još uvek čitate ovaj tekst, nema sumnje da ćete biti i te kako zadovoljni.

Autor: Milan Živković

Igru ustupio: CD Media

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Email Address *


The post Gutanje virtuelnih novčića: Capcom Arcade Stadium 2nd recenzija appeared first on PLAY!.

Pročitajte kompletan članak na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...