Jump to content

problem sa maticnom/strujom?

Čamuga

Recommended Posts

problem je sledeci:

udrio Sv.Ilija gromovnik iznad gajbe i boom crkne mi skroz modem, ceo pregori cak je i pukao kao petarda (struje nije nestajalo)
odem u telekom zamenim novim i sve kul, komp radio 4 dana posle  i 5. dan  ujutru se vracam kuci ranije i vidim da komp ne radi a bio je upaljen, i uopste ne reaguje na power dugme.
odnesem u servis, oni pogledaju sve i kazu da je riknula maticna (z87-a), uvazili mi garanciju i stavili z97-k
i sad nestrpljiv (par dana bez kompa) nisam pustio da testiraju ceo dan i noc komp, vec su na brzinu samo sve probali i nesto malo testirali
doneo komp kuci i ukljucio dayz, igram par sati i pocinje da mi automatski gasi misa/tastaturu a naravno i dalje su ubaceni u usb slot
tu par puta uzmem i promenim slot i on nastavi da radi neko vreme i opet ugasi jedno ili oboje
uzmem nove drivere da instaliram posto oni nisu i vidim da su zab da prikace cd rom, prikacim instaliram drivere 
sve kul, komp radi i ulazim u overwatch i samo odjednom se ceo komp gasi, kao da ga je neko iscupao iz struje i par puta probam isto on radi 10 min i ugasi se ili skroz freezuje da moram da ga cupam iz struje ja jer ne reaguje na restart/power dugme
pomislio sam da su se nesto pojebali driveri, oborim ceo sistem, formatiram SSD/hard i instaliram drivere i opet isto, kompu kao da odjednom nestane struje i ugasi se u sekundi
par puta sam opet pokusao da sistem oborim, i  sve uspem da instaliram ili dok instaliram drivere on se opet ugasi
sad vise komp nece ni da se upali, to jest radi i vrte svi kuleri ali se sistem ne dize, monitor ne reaguje kao da nije upaljen? pocinje da prijavljuje greske posle biosa tipa
"CPU cooler error ili system halted" ako se dobro secam...
posle pola sata opet digne sistem bez problema i naravno ugasi se posle 5 min, i da bi na kraju skroz ugasio sve i ne reaguje opet kao i prvi put.
opet odnesem u servis i momci mi jave danas da je i nova maticna (z97-k) riknula?
kazu da su sve komponente testirali odvojeno na drugim racunarima i da sve radi perfektno i da je definitivno otisla maticna koja je radila 3-4h?
ja sam im napomenuo da tesitraju napajanje (jer sam mislio da je 100% ono) i kazu da jesu i da napajanje radi.

da napomenem da imam Apc surgearrest e15 koji kao stiti od napona, i da je na istom bilo a i sad  je prikacen modem, zvucnici, stampac, monitor i sad sam prikacio laptop.
i sad mi laptop sluzi kao kuciste, sve sto sam gore naveo je prikaceno na njega jer mi tako lepse da gledam i igram na njemu, cak sam i wireless ugasio i prikacio net sa modema na njega, monitor isto i sve radi perfektno vec 5-6 dana koliko mi komp nije tu.

nije mi jasno vise sta se desava, je l moguce da je bas slucajnost  da 2 maticne ploce tek tako riknu, ajde mozda je prvu ostetio grom pa je riknula posle 4 dana? ali ova nova da posle par sati ode mi je vec sumnjivo. 
ima li neko ideju mozda sta bi trebalo da proverim/pogledam pre nego sto stavim komp sutra da mi ne rikne i jebena 3. maticna zaredom?

Deluje da je neki problem sa strujom, ako su bas sigurni da nije napajanje sto fakat deluje kao najlogicnije resenje pokusaj da APC povezes na neku drugu uticnicu. Moguce je da je grom nesto sjebao u samim instalacijama u kuci a taj APC stiti od prevelikog napona ali nije ona varijanta koja ima bateriju pa pegla velike fluktuacije napona. Takođe proveri i da li ti se to isto desava kada je mreža isključena ako sam dobro skontao tebi je komp sjeban preko modema, mozda je negde u telefonskim/kablovskim instalacijama problem gde se pojavljuje neki veci napon, nesto se prespojilo stagod. 

Najveci problem je sto ne mozes nista tu nesto spec unapred da obezbedis ali ako primetis opet neko cudno ponasanje kompa odmah ga ugasi pa pokusaj polako jedno po jedno da eliminises potencijalne uzrocnike (napajanje, uticnica, mreža). 

Heghlu'meH QaQ jajvam

ok, pazi

napisao sam gore isto al ajde opet

kuciste sam izvadio i odneo  na servis i umesto kucista stoji sad laptop, na njega je prikaceno SVE isto sto je bilo na kucistu (monitor, mis, tastatura, net preko modema dirketno)
u apc je ubaceni kablovi kojim se napajaju laptop, monitor, stampac, zvucnici i modem. 
znaci sve je isto kao sto je i pre bilo sa kucistem.

ako je problem sa strujom kod mene, kako je moguce da sve radi ovako i da nemam nikakvih problema ili da ne rikne laptop ili nesto?

2 hours ago, Čamuga said:

ako je problem sa strujom kod mene, kako je moguce da sve radi ovako i da nemam nikakvih problema ili da ne rikne laptop ili nesto?

Dva razloga mogu da budu - prvo laptop vuce mnogo manje snage a drugo ako postoje neki padovi napona koji uzrokuju neke random otkaze to laptop pegla baterijom sto tvoj APC ne moze za komp. 

Ali to su vec dalje razrade, najverovatniji krivac zapravo jeste napajanje kompa. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Meni skoro tako crklo napajanje, fazon radi sve normalno i samo se komp ugasi, prvo nije radilo power dugme nego sam da ugasim/upalim napajanje pozadi i tek bi onda radilo, to se desavalo retko, fazon jednom u 2-3 nedelje i to uvek kad igram neku zahtevniju MP igru, na kraju je to gasanje pocelo sve cesce i cak na idle da se gasi, zadnjih par puta komp kad ukljucim samo zavrti kulere na par sekundi i mrtvo, zamenio sam napajanje sa novim i sad sve radi bez ikakvih problema. Moje misljenje da ti je napajanje otislo i da je pitanje dana kada ce skroz da crkne, tako da bolje da ga menjas pre nego sto ti pojebe ostale stvari koji nisu u garanciji. Jos jednom da napomenem, i ja sam testirao komp sa raznim stress testovima, proveravao voltaze i sve je izdrzao bez gasnja, samo prilikom igranja MP igrica, dayz/wow bi se iskljucivao, naravno kasnije kad je poceo da se gasi u windowsu tokom pustanja muzike sam znao da je napajanje otislo u vecna lovista :)

It's kinda hard when you don't know the meaning, but everything happens for a reason