Shekk Posted April 19, 2015 Report Share Posted April 19, 2015 Elem Baracmuda ST2000DM001 je odapela, posle događaja opisanih u "Koju konfiguraciju uzeti" sada je u fazi da se u BIOSu vidi, windows ne može da se podigne ako je drajv prikačen (infinite starting windows screen, bez freeze-a). Šta je bilo na njemu, bilo je, par desetina GB crtaća ću da skinem opet, bog da poživi NenadSr-a, za filmove i serije me zabole, instalacije igara koje nikad neću stići da igram tja etc.. Seagate više u životu nikad. Pošto sam bio svestan da imam govno a ne hdd u kompu ono što je 99% bilo mirrorovano na bar još 2 mesta su dečije slike, eventualno neki short-term backupi koji su bili "za svaki slučaj" pa ostali neobrisani, bilo je možda 500GB popunjeno ne više. Da li postoji opcija da se sa njega pročita makar sadržaj fajl sistema da znam šta je na njemu bilo pre nego što ga frljnem o zid ili eventualno puknem pare da se nešto spasi ? Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted April 19, 2015 Report Share Posted April 19, 2015 Ostavi ga da se oladi preko noći na terasi (srsly, samo lepo zamotaj u više kesa zbog kondenzacije), pa ujutru zakači na sistem koji radi ispravno i izvuci podatke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted April 19, 2015 Author Report Share Posted April 19, 2015 ok, spremio sam ga za zimnicu, jel postoji neki software koji će samo da čita sa njega a da ne pokušava da ga "popravi", po mogućstvu da može da se podigne sa USBa ? Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted April 19, 2015 Report Share Posted April 19, 2015 Bilo koji live linuxUbuntu ili Mint npr, skineš iso i napraviš butabilan fleš sa unetbootin-om. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted April 19, 2015 Author Report Share Posted April 19, 2015 Fala, će probam Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted April 19, 2015 Report Share Posted April 19, 2015 a jel si probao da ga negde prikačiš kao sekundarni hard? imao sam sličan problem (bios vidi, win neće da se loaduje) pa sam probao na drugom kompu da bude samo sekundaran i ondaK sam prebacio sve sa njega na drugi hard. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted April 20, 2015 Author Report Share Posted April 20, 2015 On i jeste sekundarni hard, nema OSa na njemu, i crkao je jer nije korišćen kao storage nego je sa njega Raspberry da vukao crtaće 12 sati dnevno jer ga niko nije zaustavljao samo promene input nazad na TV :) Problem je što se on ne "budi" svaki put, zavrti se ali ga OS ne vidi, skapira ga tek posle par izvlačenja i vraćanja sata kabla (nije do kabla, kupio sam nove odmah, promenio port, mašinu, isti đavo, Win7 64 hanguje ako je drive zakačen dok se bootuje). Elem, oladio sam ga, prikačio na moju mašinu, digao live Mint, đoka, fajl sistem je ćao skroz. Skenirao sam ga sa EaseUSom, pošto mi je to bilo pri ruci, našao je 50k fajlova i mogu da ih kopiram ali... vrlo... vrlo... polako. Tipa od sinoć sam uspeo da prebacim manje od 3GB, do večeras bi trebalo sve slike koje je našao da budu spašene, barem JPGovi, RAW mogu samo da sanjam da izvučem. Performanse ne opadaju sa temperaturom niti drajv prestaje da radi kad se zagreje samo ga ovo sranje čita ekstra sporo, tako da kapiram da mi hlađenje više ne pomaže, a i kapiram da će danas/sutra trenutku skroz prestati da radi pa sad spašavam ono što stvarno treba da se spasi (i te slike možda imam negde drugde ali za svaki slučaj). Kad to izvučem, sledeći korak je da probam da napravim image, ako je moguće nečim što neće trajati 50 dana (kapiram da to pokazuje dok se guši po bad sektorima ali ja manju cifru još nisam video pri skeniranju) a i kad krene da kopira kopira u Kb/s. Saveti, sugestije ? Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dick Warlock Posted April 20, 2015 Report Share Posted April 20, 2015 Programi za spasavanje podataka citaju svaki sektor nekoliko puta zbog viseg kvaliteta spasavanja i zato radi tako sporo. Simptomi su da fejluje elektronika i da sam na tom mestu, ne bih pravio image nikako. Iscupaj podatke standardnom metodom i baci/reklamiraj disk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted April 20, 2015 Report Share Posted April 20, 2015 Možda čitaju sporo jer sad radi u PIO režimu, iz više razloga (npr. kontroler u disku je skontao da nešto nije u redu pa ne prijavljuje UDMA podršku hostu itd) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted April 20, 2015 Author Report Share Posted April 20, 2015 Is k, rekoše mi da je to to, brže ne može, dok drive poživi poživeo je šta izvučem izvučem, ionako nisam kući po ceo dan mogu par večeri bez kompa da izvučem tih par GB i onda da frljnem drive, mislim da je garancija istekla Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted April 20, 2015 Author Report Share Posted April 20, 2015 Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted April 20, 2015 Report Share Posted April 20, 2015 A ako ne uspes da napravis, uvek mozes da fotosopujes da izgleda kao da jesi :D Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted April 20, 2015 Author Report Share Posted April 20, 2015 kako da ne uspem, pa ovo je samo da nalepim šmirglu na platter otvorenog drajva, nije to rastavljanje tableta pa da zaboravim da izvadim SD karticu i odvalim čitač od ploče kad skidam zadnju masku Možda da napravim zarezač za olovke, i dam deci zaštitne naočare da im opiljci ne odu baš u oči. "Tata, bocka me svuda" "Nikad zadovoljni" 1 Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sa1Nt Posted April 20, 2015 Report Share Posted April 20, 2015 ako je riknula elektronika, zar ne mozes samo tu plocu da zamenis i poz? :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted April 20, 2015 Author Report Share Posted April 20, 2015 Puštao sam Seatools, short DST je failovao, long je nalazio loše sektore, failovao da ih popravi, dao mi je i error code koji da referenciram kad budem reklamirao disk :D Sad me interesuje samo da izvučem nešto malo podataka i da iskopam garanciju, ako sam ga kupio pre manje od 2 godine, a pošteno, ne sećam se, eto im ga na servis pa nek ga "popravljaju", taman da mi ga zamene ja samo mogu da ga strpam u neki rack Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted April 22, 2015 Author Report Share Posted April 22, 2015 <3 GetDataBack, sve što je vredelo spasiti je nađeno i iskopirano, dvaput, prvi put za 3 dana EaseUS DRW-om koji je sporo sranje a danas za tipa sat vremena (posle par sati skeniranja though) sve opet i još svi crtaći... na kraju su propali samo filmovi u kvalitetu od kojeg bi Vudi dobio koprivnjaču tako da bmk, neka ga puši Seagate. 2 Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 bravo šeki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted April 22, 2015 Author Report Share Posted April 22, 2015 Preštekao sam se na keramičke Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 23, 2015 Report Share Posted April 23, 2015 au, prodao si se gore od metalike Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted April 23, 2015 Author Report Share Posted April 23, 2015 is tru Ali u duši sam još metalac!11 Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts