Lucky Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Ako je verovati ovome: http://www.newzoo.com/free/rankings/top-100-countries-by-game-revenues/ Srbija je na 57. mestu od 100 zemalja po predviđenom prihodu od video igara, najbolje plasirana od SFRJ zemalja i ujedno 10. po listi u Istočnoj Evropi + Rusija. Znajući kako vrh ide prodaja u retailu (možda lažu!) to znači da verovatno na Steam i mobile otpada veliki deo. Iskren da budem, meni cifra deluje neverovatno, 46 miliona dolara! Po njihovim podacima ima 5 miliona korisnika interneta u Srbiji (što mi je takođe sumnjivo) a broj igrača je definitivno mnogostruko manji, pa nije baš lako proceniti potrošnju po igraču, ali ovako odokativno bi ispala nekoliko prosečnih srpskih plata. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 sad baš čitam ovaj njihov izveštaj i malo mi ovo sve nadrealno deluje. 1.7 milijardi gejmera u svetu? Ove godine prihodi će biti 80+ milijardi dolara??? Mislim da je "odokativno" preblag izraz. Kontam da mobilne igre imaju ogromnu ulogu u brojkama, ali ne ovoliko. Takođe ne mogu da zamislim brojku veću od 7 cifara da godišnje kod nas ode na igre, bio to retail ili digital. Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted June 26, 2014 Author Report Share Posted June 26, 2014 sad baš čitam ovaj njihov izveštaj i malo mi ovo sve nadrealno deluje. 1.7 milijardi gejmera u svetu? Ove godine prihodi će biti 80+ milijardi dolara??? Mislim da je "odokativno" preblag izraz. Kontam da mobilne igre imaju ogromnu ulogu u brojkama, ali ne ovoliko. Takođe ne mogu da zamislim brojku veću od 7 cifara da godišnje kod nas ode na igre, bio to retail ili digital. Prognoze koje sam čitao (a koje nisu od ovih, objavljene su u nekim biznis magazinima) kažu da će industrija igara vredeti tj. imati prihode 100 milijardi do 2017. U tom svetlu ta cifra ne deluje nerealno, ne znam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bliss Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 gaming industrija je vec duze vreme profitabilnija od filmske+muzicke, ne znam odakle cudjenje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted June 26, 2014 Author Report Share Posted June 26, 2014 Pricamo o lokalu, otuda cudjenje :) Ovo za ww je tek onako tu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zr.ninja Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 (edited) Pa mozda je i dobra cifra, nemam pojma. Uzimaju u obzir sve, konzole, facebook, retail. Console, MMO, PC download/boxed, tablet, smartphones, online casual/social. U proseku izadje 8.2$ po internet korisniku, nije to neshto puno realno. Edited June 26, 2014 by Zr.ninja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted June 26, 2014 Author Report Share Posted June 26, 2014 Ulazi ceo gaming, tu spadaju i konzole. U njihovom slučaju, kupovina i ovamo iz prodavnica ali i preko njihovih online shopova. I ja razmišljam, gde su te "trošadžije" kada svi ljudi koje poznajem a koji su kao igrači, ne potroše više od tog proseka, što bi zapravo značilo da negde postoje neki gameri koji troše 200evra godišnje pa i više. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zr.ninja Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 Kako ne potroshe vishe od 8.2$, nije to puno Laki realno. To je jedna igra godishnje, eto imamo Starbakov primer, potroshio je 5x vishe od proseka u Srbiji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted June 26, 2014 Author Report Share Posted June 26, 2014 @ Ninja - ma nema leba da imamo 5 miliona internet korisnika, šta je sa tobom. Čak i ako se uzme da imamo, tu se verovatno računa da neko tipa ima mobilni telefon sa paketom koji ima internet pa je onda on - internet korisnik. A čak i da je tako, 9,2$ u proseku je po meni previše. A previše je zbog toga što čak i da je 5 miliona igrača, od toga oni koji PLAĆAJU spadaju u recimo 10%, kao i za sve drugo na svetu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bliss Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 cifre ne lazu! forbs je izbacio clanak o trzistima sa najvecim rastom - ispostavlja se da je nikolasijeva teorija o dizajnu na mestu! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 tri puta sam pročitao ovu listu i nisam video igre nigde na njoj. Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bliss Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 to je verovatno jer nisi upoznat sa biznis planom, u pitanju je: dizajn > ???? > kancelarija > PROFIT Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 i dalje nemam pojma o čemu pričaš niti gde se nikolasi pojavio na ovom topiku :D Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts