Jump to content

windows 8.1 instalacija, ssd i hdd

manson

Recommended Posts

jos da mi stigne ploca pa bi trebalo da instaliram win na novu masinu

e sad, da li da standardno istaliram win8.1 na ssd, pa posle tokom instaliranja igara, programa, bilo cega, rucno ukucam mesto gde ce da se instaliraju, na hdd umesto ssd

ili moze i ovde kao na win7, tokom instaliranja samog wina da se promeni disk gde ce biti users, program files i slicni folderi (kao na linuxu sto moze recimo)

i ako neko zna, kako tacno? :) u win7 je moglo pomocu sysrep dok se instalira win, kod onog prvog restarta

doduse, koliko sam guglao, to nesto na win8 ne radi kako treba, tj ms ne preporucuje, moze doci do komplikacija tokom nekog apdejta

na primer, http://www.zdnet.com/dont-move-your-windows-user-profiles-folder-to-another-drive-7000022142/

Pa, možeš da ručno po instalaciji promeniš lokaciju za Program Files iliti mesto gde se sve instalira. Ako instaliraš 64bit verziju, imaš dva Program Files foldera. E sad, možeš to da uradiš kroz regedit ( http://bit.ly/1cTaLvd ) ili možda pametnije, da prosto napraviš symbolic link, da ti stoji na sistemskoj particiji kao šortkat koji u stvari vodi na mesto koje ti odrediš ( http://bit.ly/1cTbaO1 ).

Inače, taj deo oko Users i slično, nisam siguran šta tačno misliš ali se preporučuje da default My Documents od juzera bude na sistemskoj particiji jer neki programi i neke igre po instalaciji krešuju ili ne rade kako treba ili ne rade uopšte ako se My documents i još neki user folderi ne nalaze na default lokaciji. To sve isto možeš da zaobiđeš putem symbolic linka.

Mada nisam siguran što bi uopšte to radio ako već odradiš standardnu optimizaciju SSD, nećeš nešto mnogo spasiti disk. Bolje gledaj da isprebacuješ keš foldere što više za razne programe van SSD-a.

pljk!

Mnogo paničite oko habanja diska, SSD-ov kontroler interno brine o wear levelingu. Otvoriš fajl, edituješ ga, sačuvaš - on neće završiti na istom sektoru na kom je bio kao kod HDD-a, nego će stari sektor biti obeležen kao slobodan, a fajl će biti upisan ko zna gde, jer se kontroler brine da se sve podjednako troši. Ovo je jedan od razloga zašto defragmentacija nema smisla na SSD-u, jer ne možeš da "poređaš" fajlove kontinualno pošto pojma nemaš gde ti podaci zapravo završavaju.

Tako da su priče o trošenju prenaduvane, SSD će kod kućnog korisnika izdržati najmanje pet godina (osim ako ga ne koristiš kao skreč disk za video obradu), posle toga ćeš ga ionako menjati za veće.

aha, ok, znaci standardno, da ne komplikujem :)

nisam mislio na habanje

nego ipak je 240gb koliko je ssd malo, pa onda ono cemu je bitna brzina da ide na ssd, ostalo sve na hdd, tipa taj users folder

a i ako reinstaliram, nesto mi delovalo da je lakse samo nova instalacija na ssd, users vratim i gotovo

U kom to univerzumu je 240gb malo za windows + programe + igrice? (nisam pitao sd kartica betmena)

Jedini scenario koji mi pada na pamet za to je da igras istovremeno 5-6 mmo-ova koji su po 30gb svaki ili da nemas trip da obrises random igru kad je zavrsis.

Meni sve gorenavedeno staje na 120gb ssd.

• Upvote (+1) 1

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

ja sam uzeo SSD od 240 GB iz tog nekog tripa da neće biti mesta, i na kraju imam 40 GB prazno, ali sa 2 VM koje su po 50 GB, i koje bih realno mogao da prebacim na drugi disk, tako da, ispao sam glup :)

@topic:

Zašto osmica koji kurac?

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Dovoljno je 250gb za win 8.1 i programe. Igre mozes ostaviti na hdd, jedino ako bas nisi u tripu da loading igre ubrzas sto je iskreno jako nebitno. Ja nisam video razlike u brzini kod igrica sem npr wowa gde brze loaduje texture modele etc. Zato mi i wow na ssd samo jer mi treba brzina zbog frapsovanja i kvaliteta video zapisa bez ucitavanja :)

rur-1.jpgrur-2.jpg

Kad smo već kod Windows 8-ice, skinuo sam verziju koju je Vudu čini mi se preporučio. Delovalo je sve ok ali u poslednje vreme (posle recimo 6 meseci) počne sistem ceo da se koči neko vreme, pa posle ponovo radi normalno. Proveravao sam šta sve šljaka u pozadini ali ne vidim u čemu bi mogao biti problem. Ozbiljno razmišljam da se vratim na 7-cu.

da javim, instalirao, sve za sada dobro radi :)

nego, moze da se ukljuci da za logovanje trazi ctrl+alt+del, ali da trazi i da se ukuca i usernam i password

nasao sam neko resenje preko run/netplwiz pa da se pod advaned tabom stiklira require users to press... ali moze da se bira user misem, i samo se ukuca password