Jump to content

Asteroidi/komete- otkrica


Astora

Recommended Posts

Bice vatrometa dogodine...

Comet Could Hit, Radically Change Mars in 2014

MOSCOW, February 28 (RIA Novosti) – New observations confirm that a comet heading toward Mars could collide with it in October 2014, possibly ushering in radical environmental change on the Red Planet, astronomy enthusiasts said.

The C/2013 A1 comet may pass as close as 37,000 kilometers (23,000 miles) from the surface of Mars, according to data published on Wednesday by the New Mexico-based ISON-NM observatory.

“A collision scenario is becoming more likely, though its possibility remains low,” Leonid Elenin, a Russia-based amateur astronomer in charge of the remotely managed ISON-NM, told RIA Novosti.

More precise data will be available after further observation of the comet, said Elenin, who works at the Keldysh Institute of Applied Mathematics at the Russian Academy of Sciences and has already discovered two comets – though not the C/2013 A1, first identified as a comet in January by the Australia-based Siding Spring observatory, which confirmed the possibility of the comet’s collision with Mars on its website.

A possible impact would release up to 20 billion megatons of energy and leave a crater 500 kilometers (310 miles) wide and two kilometers (1.2 miles) deep, given that the comet is 10 to 50 kilometers wide and moving at a speed of 56 kilometers (35 miles) per second in respect to the planet, according to ISON-NM’s data.

A collision with C/2013 A1 could result in a radical transformation of Mars, said Robert Matson, an aerospace engineer and meteor expert who worked with members of the Finnish Fireball Working Group of the Ursa Astronomical Association, according to the UniverseToday.com space news website.

The impact could raise enough dust and release enough frozen carbon dioxide to radically change Mars’ atmosphere, Matson said in emailed comments on Thursday.

The blow could either enhance the greenhouse effect, resulting in a thicker atmosphere, or cause surface temperature on Mars to plummet because the dust would obscure the Sun, Matson said.

The comet could also trigger volcanic activity at the impact site, he said.

Even if C/2013 A1 misses Mars, the planet will certainly pass through its coma, or gaseous envelope, which is 100,000 kilometers (62,000 miles) in diameter, Elenin wrote on ISON-NM’s website. A NASA probe, MAVEN, is scheduled for launch into Mars’ orbit in September 2014. This will enable NASA to closely monitor the comet’s trajectory.

Link to comment
Share on other sites

Nova opasnost iz svemira

Kometa razara Mars 2014. godine!

xUp6rmz.jpg

HJUSTON - Niko nije siguran.

Kometa C/2013 A1, ili Sajding spring, prečnika od 10 do 50 kilometara, mogla bi da udari u planetu Mars oktobra 2014, što predstavlja veliku opasnost za Zemlju, napominju astronomi. Ukoliko bi Sajding spring udario u Crvenu planetu, stvorio bi se krater 10 puta veći od veličine komete i ona bi eksplodirala jačinom od 20 milijardi megatona. Na Zemlji bi ovakav udar izazvao pravu kataklizmu.

Prema poslednjim proračunima, kometa bi pored Marsa trebalo da proleti na razdaljini od oko 34.000 kilometara, ali će njena tačna putanja biti poznata tek za godinu dana. Nepredvidljiva orbita komete lako se menja kako se nebesko telo približava Suncu, jer se zarobljeni gasovi zbog toplote pretvaraju u moćne gejzire, koji, poput motora na raketi, mogu da skrenu Sajding spring s putanje.

Američki astronom Fil Plat tvrdi da bi sudar Sajding springa s Marsom mogao da izazove udar 25 miliona puta jači od najjače testirane nuklearne bombe na Zemlji.

- Ako kometa C/2013 A1 udari u Mars, to bi predstavljalo kataklizmu ne samo za tu planetu nego i za čitav Solarni sistem. Opasnost preti i Marsovim prirodnim satelitima Fobosu i Deimosu, koji bi od siline udara mogli da promene svoju orbitu. Ko zna kako bi to uticalo na Crvenu planetu ili čak na Zemlju. Od siline udara u kosmos bi odleteli manji delovi, koji bi lako mogli da padnu na Zemlju, a mnogi bi bili veći od poslednjeg meteora koji je pao u Rusiji - rekao je Plat.

Čak i da kometa promaši Mars, mogli bismo da zbog mikrometeorita izgubimo neke sonde i robote koji se nalaze tamo, napominje Plat.

Sajding spring otkriven je 3. januara ove godine, kroz svemir se kreće brzinom 120.000 kilometara na čas i trenutno se nalazi blizu Jupitera, oko milijardu kilometara od Sunca.

6amK6Xv.jpg

Sajding spring vidljiv sa Zemlje

Kometa C/2013 A1 će, ukoliko ne udari u Mars, proći relativno blizu Zemlje, na udaljenosti od oko dva miliona kilometara, i videće se golim okom. Tada će kometa Sajding spring biti poprilično sjajna na našem nebu i biće vredna za posmatranje. Za njom će se vući beli rep dugačak stotine kilometara i biće vidljiv sa Zemlje i danju.

Edited by Bonsai
  • Upvote (+1) 1
  • Downvote (-1) 3
Link to comment
Share on other sites

matori, od svih naučnih sajtova i foruma i portala, ti linkuješ vest sa Kurira gde su gledali Armagedon jedan put previše. Recimo original intervju sa Fil Plejtom - http://www.economist...et-headed-marsi ili bar http://en.wikipedia.org/wiki/C/2013_A1

Druze, sve i jedan medij o ovome prica a Fil Plejt je sve i sam potvrdio i objavio.. Mogao sam od bilo koje druge medijske kuce da uzmem clanak i da prekopiram ovde.. Jebote..

Edited by Bonsai
Link to comment
Share on other sites

da, ali kad linkujes nesto sa kurira, kredibilitet vesti znacajno opada.

Da, razumem sta hoces da kazes Igore. Gledao sam sve i jedan medij na internetu i svi su imali 95 % iste price tako da za mene nije bitno u tom trenutku koja je medijska kuca, uzgred sam iznad tog posta prekopirao vest na engleskom tako da eto..

brue, budi malo ozbiljan :)

Link to comment
Share on other sites

Gledao sam sve i jedan medij na internetu i svi su imali 95 % iste price tako da za mene nije bitno u tom trenutku koja je medijska kuca

Значи по теби, гледао си около више медија и од свих тих си одабрао Курир? [:D]

По ком критеријуму? [:D]

Марс треба управо да експлодира, тренутак за постовање је врло битан, сат откуцава, хладан зној ти облива чело... ма дај Курир, шта има везе, фрка је! То?

Чисто поређења ради, ако укапираш. Оба текста си ти квотовао, нисам хтео да тражим друге:

Comet Could Hit, Radically Change Mars in 2014

Nova opasnost iz svemira

Kometa razara Mars 2014. godine!

Edited by brue
Link to comment
Share on other sites

Pa dohvatio sam se kurira jer opet kazem, bilo mi je svejedno jer su svi imali priblizno a neki i potpuno iste price. :D

joj brue, ubijas me lagano :D

Da kapiram poentu. Naslovi kurira su relativno retardirani jer i sam znas da vole da preuvelicaju stvari ali cinjenicno stanje je takvo da kometa precnika 40-50 km moze i jako verovatno da ce udariti u Mars i napraviti pravi haos ali znam poentu, oni vole od svega da naprave pravu senzaciju i opstu paniku.. Putanja komete se stalno menja to je relativno bitno, zbog svog obima jer je zaista ogromna kometa jako je nestabilna i isti gasovi na kometi prilikom prolaska blizu sunca ili kako to vec ide, zaboravio sam mogu da bitno da promene kurs komete . Znam samo da je ovo godina kometa i asteroida a bogami ova kometa sigurno obelezava 2014-tu.

  • Upvote (+1) 1
  • Downvote (-1) 1
Link to comment
Share on other sites

И сад си препричао чланак?

Елем, кога занимају овогодишње две комете и њихове путање:

http://static.astron...4/PANSTARRS.htm

http://static.astron...12F6/Lemmon.htm

Ова прва ће нам бити подобро видљива од половине овог месеца, тако да спремајте те набуџене фотоапарате! :)

Link to comment
Share on other sites

aj što su retardirani naslovi kurira nego što ne umeju ni da računaju. 56km/s nije 120.000km/h. Bar su odokativno uboli za udaljenost Jupitera od sunca i omašili za nekih 200ak miliona kilometara.

A Bru te jebe jer je ovo podforum NAUKA, ne Njuz (nije njuz).

pljk!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...