Jump to content

Lag @ Tresor, Berlin

LaG

Recommended Posts

Tehno je kao muzichki pravac nastao u Detroitu, uvenulom industrijskom gradu na granici Sjedinjenih Americhkih Drzhava i Kanade. Vrlo specifichan po svom zvuku, isprva je bilo slabo prihvacen kod publike koja je je bila okrenuta haus muzici, spoju novog i chudnog, i starog i poznatog. Uprkos tome sam pravac je rastao, iako samo u okvirima Sjedinjenih Americhkih Drzhava (gde ironichno nikada nije postao poznat kao shto je to kasnije bio sluchaj u Evropi, ili Japanu).

U Evropi je slichna situacija sve dok se 1991. godine nije pojavio "Tresor", klub otvoren u istochnom Berlinu u starom trezoru Wertheim robne kuce, a sam prostor je kupljen u pravom trenutku - samo par meseci pre nego shto je srushen berlinski zid. "Tresor" je takodje i ime lejbla koji su vodili ljudi na chelu uprave kluba - znachajan podatak jer prvo izdanje na ovom lejblu (X-101 - X-101), koje su uradili tehno legende Jeff Mills, Robert Hood i Mike Banks, bukvalno "donosi" tehno kao muzichki zhanr u Evropu. Trezor postaje glavni centar za tehno muziku u celom svetu, a tehno postaje glavni i najpopulariji zhanr elektronske muzike negde oko 1996. godine i ostaje na toj poziciji do danashnjeg dana. Malo je reci da mi je bio zhivotni san da u tom klubu pushtam muziku :).

Ovaj deo istorije kluba zavrshava se 2005. godine kada grupa investitora odkupljuje prostor u kom se klub nalazi jer je bio lociran blizu sada modernog i skupog Potsdamer Platz-a (samim tim i veoma pozheljnim za investitore). Samo dve godine posle toga klub je opet otvoren, ali ovog puta u novom prostoru (u pitanju je stara toplana) i to na granici Mitte-a koji je sam centar grada i Krojcberga koji je trenutno srce nocnog zhivota Berlina.

logo-tresor.jpg

Elem, pushtah tamo proshle nedelje. Sam prostor i atmosfera su neverovatni, savrsheni za tehno naravno, i sve moje ideje da cu da to veche u toku svog nastupa ukljuchiti i drugih zhanrova u prichu padaju u vodu i hvata me nostalgija za starijim tehnom koji je u duhu ovog kluba. Ozvuchenje koje pokriva prostor za publiku je relativno dobar, ali oprema za rad DJ-a je u najmanju ruku krsh. Bio sam bash razocharan na njih jer dozvoljavaju sebi propuste oko nekih osnovnih stvari (pitch ne valja, monitoring kasni i proizvodi muljav zvuk, nismo dobili miksetu koju smo trazhili itd.), ali sam imao pre neki dan zadovoljstvo da upoznam choveka koji je godinama radio u Trezoru kao rezident (u pitanju je bog otac tehno muzike - Surgeon) koji mi je na sve to rekao "Oh well, then you got the full Tresor treatment!". Navodno je tamo oprema uvek bila krsh, a pored toga stari prostor u svojojg glavnoj sobi nije imao ventilaciju i mirisao je na znoj desetine hiljada klabera koji su tuda proshli i izdjuskali, ali je Trezor uprkos tome, kroz kvalitet muzike koju je izdavao, kvalitet DJ-eva koje je podrzhavao i kvalitet zhurki koje je organizovao, iz godine u godinu celom svetu postavljao standard onoga shta je prava tehno muzika.

Evo i audio snimka miksa, uzhivajte :)

551900_4221269442677_283921575_n.jpg

• Upvote (+1) 1

neka osoba glupak hehe

da, berlin je vrhunski grad. ne znam koliko puta si bio tamo i da li si ikada išao na one alternativne ture koje kreću sa aleksander placa, šteta je biti a ne čuti šta se dešavalo i dešava se u tom gradu.

i dobar set, nije ono što sam čuo od tvojih stvari pre godinu-dve odnosno kao što sam već napisao negde skoro "eksperimentisanje radi eksperimentisanja".

Novi forum smrdi

3do1AEy.pngyxHzIOp.png

ne, ubo sam loše dane u nedelji a i nisam se nešto preterano cimao jer znam da ću se sigurno vratiti tamo u nekom trenutku. bio sam samo na fly bermuda festivalu na tempelhofu.

a to za guide, ne znam, lik nam je pričao baš ulične priče berlina, sproveo nas kroz ceo grad, to nigde drugde ne bih mogao da čujem ukoliko ne poznajem ljude koji žive tamo i koji su bili deo te kulture (a ne poznajem :D).

Novi forum smrdi

3do1AEy.pngyxHzIOp.png

idi u bergajn i ciljaj subotu. i obuci se kao da volish kitu, shto bi rekao drugar "show some meat". ja kad sam se pojavio u trench coat-u i svemu zelenom nisu hteli da me puste. tek kad sam pomenuo da sam na spisku za neki drugi dan, lik je odluchio da sam dovoljno kul da bih ushao.

Edited by LaG

neka osoba glupak hehe

poznanik odande chuo da dolazim pa iskoristili priliku da ne moraju da plate i put nego samo fee.

ZNACI 10 MARAKA HEHEHEHAEHAEHAEHAE

gruja novi alen

ko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?

evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja.

Управо сам преслушао, допада ми се, ал није ово за слушање гајби већ баш за клуб. Сада продувавам кроз уши са J Dilla - Donuts : )

i spit on home listening techno, osim ako je basic channel :)

hvala drugari

neka osoba glupak hehe